תוספי סידן מעלים ב-86% הסיכון להתקף לב
כך עולה ממחקר שנערך כ-11 שנה וכלל אלפי אנשים. עוד עולה מהמחקר כי העשרת המזון בסידן אינה יעילה למניעת מחלות לב וכלי דם. ההמלצה: לצרוך כמה שיותר סידן מהמזון, ואם אתם בכל זאת נוטלים תוסף - להקפיד על מעקב רפואי
הרופא רשם לכם תוספת סידן? כדאי שתערכו מעקב צמוד אחר הלב שלכם: מחקר חדש מגלה כי תוספי סידן מגבירים משמעותית את הסיכון להתקף לב. עוד התגלה כי תוספות סידן בתזונה אינן מועילות למניעת מחלות לב או שבץ מוחי. המחקר החדש פורסם בגליון החדש של כתב העת Heart.
עוד על סידן:
קולה וקפה מונעים ספיגתו בגוף: הכל על סידן
סידן: מה צריך לאכול (וכמה) כדי לקבל אותו
מחקר ישראלי: איכלו הרבה סידן ותישארו רזים
אלפי מבוגרים מטופלים בתוספי סידן במטרה לעכב את תהליכי בריחת הסידן (אוסטיאופורוזיס) ולמנוע שברים. אך זו לא הסיבה היחידה: מחקרים שנערכו בעבר קשרו את נטילת תוספות הסידן עם הפחתת הסיכון ליתר לחץ דם, השמנה וסוכרת - כולם גורמי סיכון למחלות לב ושבץ מוחי.
במחקר החדש נבדקו 24 אלף משתתפים שהיו חלק מזרוע גרמנית של מחקר אירופאי הבוחן את הקשר בין סרטן לתזונה. כל המשתתפים היו בגילאי 35 עד 64 כאשר הצטרפו למחקר, שהחל בשנת 1994 ונמשך 11 שנים. המשתתפים מילאו שאלונים על תזונתם ב-12 החודשים הקודמים למחקר, ועל תוספי מזון או ויטמינים שנטלו. במשך 11 שנות המחקר נרשמו 354 התקפי לב, 260 מקרי שבץ מוחי ו-267 מקרי מוות בקרב המשתתפים.
לאחר שנלקחו בחשבון גורמים שעשויים היו להשפיע על התוצאות, כמו עישון, השמנת יתר וסוכרת, נמצא כי אלה שקיבלו מינון בינוני של סידן (820 מיליגרם ליום) לתזונה היו בסיכון של 31% ללקות בהתקף לב, בהשוואה לאלה שקיבלו מינון נמוך יותר של סידן ונמצאו בסיכון של 25% ללקות בהתקף לב. אלה שקיבלו מינון גבוה של סידן בתזונתם (1100 מיליגרם ליממה) לא היו בסיכון נמוך יותר ללקות בהתקף לב. החוקרים גם לא מצאו עדות לכך שנטילת סידן הגנה בפני הסיכון ללקות בשבץ מוחי.
אולם כאשר בחנו החוקרים את אלה שנטלו כדורים המכילים סידן נמצא כי היו בסיכון גבוה ב-86% ללקות בהתקף לב, בהשוואה לאלה שלא נטלו כלל סידן. הסיכון גדול עוד יותר בקרב אלה שנטלו גלולות סידן: אצלם הסיכון ללקות בהתקף לב היה כפול, בהשוואה לאלה שלא נטלו כלל תחליפים.
החוקרים סיכמו ואמרו כי הגדלת מינון הסידן בתזונה אמנם לא מגבירה
את הסיכון למחלות לב, אולם נטילת כדורי סידן מגבירה משמעותית את הסיכון הזה ולפיכך יש צורך באוכלוסיה זו במעקב רפואי צמוד. במאמר נלווה, שפורסם אף הוא בכתב העת Heart, כתבו הפרופסורים יאן רייד ומארק בולנד מהפקולטה לרפואה באוקלנד שבניו ג'רזי כי כבר זמן רב שהסכנות בתוספי סידן נבחנות, למרות הפופולאריות הרבה שלהם ברחבי העולם.
"ידוע היום שנטילת תוספי סידן מלאכותיים אינם מועילים לגוף כמו סידן שמגיע מהתזונה", הם מציינים. "נטילת תוספי סידן מלאכותיים אינם בטוחים ואינם יעילים ויש לחתור להעשיר את התזונה בסידן, מאשר ליטול את התוספים המסוכנים".
תוספי סידן. חשוב להיות במעקב
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים