המלצה: הכנסת תאשר הפחתות מסים ומכסים
על רקע ההתייקרויות הצפויות במשק - היועצת המשפטית של וועדת הכספים ממליצה לאמץ נוהל שיחייב את המליאה לאשר כל צו של הממשלה להפחתת מס או מכס - כפי שהיא נדרשת לאשר כיום העלאות מס
לקראת דיון הצפוי מחר (ג') בוועדת הכספים על ההתייקרויות במשק ומדיניות המסים של הממשלה - היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד שגית אפיק, ממליצה לאמץ נוהל שיחייב את מליאת הכנסת לאשר כל צו של הממשלה להפחתת מס או מכס - בדומה לאופן שבו היא נדרשת לאשר כיום צווי העלאות מסים.
מדובר בנוהל הפוך, שיחייב את הוועדה לאשר גם הפחתות מסים ולהעביר לאישור המליאה את המלצותיה - כך שלחברי הכנסת ולבעלי עניין מהציבור תהיה אפשרות להביע קודם את דעתם על ההחלטה והח"כים יוכלו להלכה להצביע עליה כפי שימצאו לנכון.
המלצה זו נכללת בחוות דעת שאפיק הגישה לוועדה לקראת הדיון, בה היא מתייחסת להחלטות הממשלה מלפני 7 חודשים בעניין הפחתת מכסים (בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג - צ.ל) ולהמלצות ועדת קדמי לבדיקת מחירי המזון. "לא ייתכן שרפורמה כה משמעותית לציבור הרחב, שעוסקת במכסים ובמחירים וכוללת פרטים רבים, לא תובא לפתחה של ועדת הכספים כך שיהיו לה סמכויות אמיתיות להציע לגביה תיקונים, לאחר שהיא תקיים על כך דיון מקיף עם כל הגורמים הנוגעים בדבר", הדגישה.
כדוגמה מציינת היועצת המשפטית צו שהניח לאחרונה שר האוצר יובל שטייניץ על שולחן הוועדה, להפוך להוראת קבע את שיעור מס הערך המוסף של 16% החל ב-2013 ואילך, במקום להפחיתו בחצי אחוז על פי המתווה שאושר בממשלה ב-2009. בנושא התקיים דיון אחד, אבל הצו טרם עמד להצבעה ולא חייב באישור מליאת הכנסת.
"לאפשר לציבור להביע את עמדתו"
בהגשת הצו לוועדה, שר האוצר ממלא את חובתו לפי הנוהל הקיים להתייעץ עם חבריה. לדעת היועצת המשפטית, גם צו זה צריך להיות מובא לאישור סופי במליאת הכנסת - לאחר שהשר קיים את חובת ההתייעצות.
"המשמעות של צו המע"מ, לצד ההפחתות במכס ובמס קנייה, היא שלא רק הממשלה אלא גם הכנסת כולה אמונה על התמונה הכוללת של מדיניות המס הראויה, וראוי שגם היא תשקול את טובת הציבור בכללותו, לצד השיקולים התקציביים, שיקולי חלוקת נטל המס, ושל ההגנה על הייצור מקומי לעומת מדיניות היבוא הראויה", מדגישה עו"ד אפיק במסמך.
עוד היא מוסיפה כי "אין להפחית מחשיבות הדיון המוקדם בוועדת הכספים, אף אם הוועדה לא נדרשת לאשר או לבטל צו. זאת, כדי לאפשר לציבור להביע את עמדתו בנוגע לשיעור המכס המוצע על ידי הממשלה. דיון זה יהווה מעין שימוע המאפשר העלאת טענות שונות ביחס לתיקונים המוצעים על ידי הממשלה.
לדבריה, "נראה כי הדיון הכרחי במצב שבו הממשלה מבקשת לבצע רפורמה בפרטי מכס רבים, ובוודאי במצב שבו כל חבר הכנסת זכאי לדרוש ביטול הפחתה לגבי כל אחת מההפחתות או לגבי כל פריט. הדיון בוועדה יאפשר הבאת עמדותיו של הציבור בפני המליאה לצורך הכרעתה הסופית והמהותית בנוגע לצווי ההפחתה".
עוד מציינת היועצת המשפטית כי "אף בהעדרו של דיון בוועדת הכספים, תישאר הסמכות המהותית הקבועה בחקיקה ראשית – בידי מליאת הכנסת לבטל את צווי המכס. עם זאת, דעתי היא כי ראוי שכל צווי ההפחתה שהממשלה מבקשת לפרסם ברשומות – יועברו תחילה לוועדת הכספים לצורך גיבוש עמדתה בעניינם.
עו"ד אפיק מוסיפה, כי "הדיון האמור יאפשר גם הבאת המלצה כלשהי בעניין למליאת הכנסת מטעמה של ועדת הכספים בעניינם של הצווים האמורים, כפי שנעשה גם בהליכי חקיקה אחרים דורשים את החלטת הכנסת". כלל זה צריך לחול לדעתה, גם על המלצות ועדת קדמי למרות שטרם תורגמו לצווים.