אסד שוב מפגיז בחולה, מועה"ב חסרת החלטה
על רקע ההתבטאויות בדבר התערבות צבאית בסוריה, התכנסה מועצת הביטחון של האו"ם לישיבה סגורה, אך זו הסתיימה ללא תוצאות. האופוזיציה בסוריה טוענת כי הצבא שוב מפגיז את חולה. סגנו של אנאן: "המתקוממים איבדו את הפחד ונראה שלא יעצרו"
מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה הערב (יום ד') לישיבה סגורה כדי לדון במצב בסוריה לנוכח הלחימה הבלתי פוסקת וטבח הילדים בחולה, שזעזע את העולם. הישיבה הסתיימה ללא תוצאות והדיונים ימשכו ביומיים הקרובים במטרה לשכנע את רוסיה להצטרף להחלטה על סנקציות. זמן קצר לאחר מכן הודיע ארגון האופוזיציה המרכזי בסוריה כי כוחות הנשיא בשאר אסד שוב מפגיזים את חולה.
עוד חדשות מהעולם :
וירוס חדש באיראן וסוריה - נגד מתנגדי משטר
גזר דין היסטורי: 50 שנה בכלא לרודן הליברי טיילור
רקוויאם לקיצוץ: אופרת מחאה מול משרד התרבות
המועצה הלאומית הסורית, קואליציה של ארגוני אופוזיציה בסוריה, דיווחה על ההפגזות המחודשות וקראה לפקחי האו"ם להגיע למקום כדי לעצור אותן. ארגון מצפה זכויות האדם הסורי דיווח כי תושבים נמלטו מחולה לכפרים הסמוכים וכי מעל הכפר טלדו מיתמר עשן בשל ההפגזות.
מוקדם יותר בניו יורק דנו 15 החברות במועצת הביטחון במצב בסוריה. דיפלומטים סיפרו כי סגנו של שליח האו"ם המיוחד, קופי אנאן, אמר בפגישה כי לא נראה שההתקוממות תשכך ללא מגעים פוליטיים ישירים בין הממשלה והאופוזיציה, וכי אלה אינם אפשריים כעת. "להתקוממות בסוריה יש מאפיינים של תנועה מהפכנית", סיכם דיפלומט שביקש לשמור על עילום שם את דבריו של סגנו של אנאן, ז'אן-מארי גוהנו. "האנשים איבדו את הפחד ונראה שלא יעצרו את תנועתם",
ציטט הדיפלומט. לדבריו, גוהנו גם אמר כי "שיחות ישירות בין הממשלה לאופוזיציה אינן אפשריות כרגע".
הטבח בחולה, שבו נרצחו 108 בני אדם, בהם 49 ילדים, גרר עליית מדרגה בחזית הדיפלומטית נגד דמשק. בצעד מתואם גירשו אתמול מדינות רבות את שגרירי סוריה משטחן, וחלקן החלו להשמיע את צמד המילים "התערבות צבאית" בנוגע לסוריה. נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר אתמול כי כי ארצו אינה פוסלת התערבות צבאית בסוריה, אם מועצת הביטחון של האו"ם תאשר את הצעד. גם גרמניה אמרה כי תנסה לקדם "מחויבות חדשה" מצד מועצת הביטחון כלפי הנעשה בסוריה.
עם זאת, רוסיה צפויה לסכל כל כוונה לעשות כן. מוסקבה אמנם נתנה את תמיכתה להצהרה לא-מחייבת של מועצת הביטחון שגינתה בחריפות את ההרג בחולה, אך דוברו של הנשיא ולדימיר פוטין הבהיר היום כי רוסיה אינה שוקלת לשנות את עמדתה בנוגע לסוריה.
שגריר רוסיה באו"ם, ואלרי צ'ורקין, אמר לכתבים לאחר הדיון: "אף צד לא מיישם את תוכנית אנאן. האופוזיציה סירבה להיכנס לתהליך פוליטי, יש זרימת נשק לסוריה, אלו סימנים מטרידים. צריך ללחוץ על ממשלת סוריה לבצע את תוכנית אנאן אבל ללחוץ גם על קבוצות האופוזיציה המתחמשות. רוסיה אינה מרוצה מהמצב הנוכחי ונעשה ככל יכולתנו לחפש דרכים לשיפור המצב וליישם את תוכנית אנאן".
"האלימות תחריף ותתפשט באזור"
שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, אמרה כי המצב הגיע "לנקודת מפנה" ותיארה שלושה תסריטים אפשריים: בראשון דמשק תיישם מיד את תוכנית אנאן, ובשני מועצת הביטחון תפעיל לחץ על סוריה, לרבות סנקציות. אך רייס ציינה כי שתי החלופות לא נראות אפשריות. לדברי רייס, התסריט השלישי הוא האפשרי – "האלימות תחריף ותתפשט למדינות באזור וזה יהיה משבר חמור. זהו תסריט שאנחנו מנסים להימנע ממנו. לכן המועצה צריכה לפעול בצורה החלטית".
מי שנקטה היום צעד נוסף כדי לבודד כלכלית את משטר אסד היא ארה"ב. משרד האוצר האמריקני הודיע על הכנסת הבנק האיסלאמי הבינלאומי של סוריה לרשימת החרם האמריקנית. הבנק פעל עבור הבנק למסחר בסוריה הנכלל כבר ברשימת החרם האמריקני והבינלאומי.
תת שר האוצר לענייני המלחמה בטרור, דייוויד כהן, אמר כי "הפעולה היום תוסיף ללחץ הכלכלי
על משטר אסד על ידי חסימת ערוץ להתחמקות מהחרם. משרד האוצר פועל יחד עם אחרים ברחבי העולם השותפים למטרה שלנו לשים סוף לדיכוי הברוטלי של העם הסורי, על ידי חסימת דרכו של משטר אסד למערכת הפיננסית הבינלאומית".
לבנק האיסלאמי הבינלאומי 20 סניפים ברחבי סוריה. בשנה האחרונה הוא פעל בשם הבנק למסחר והעביר סכומים משמעותיים בשמו לצפון קוריאה. ארה"ב כללה את הבנק למסחר בסוריה ואת חברת הבת הבנק למסחר של סוריה ולבנון לרשימת החרם כבר באוגוסט אשתקד, לאחר שהבנק הסורי למסחר ביצע עסקות לקידום גופים סוריים וצפון קוריאניים הקשורים לפעילות הגרעין המשותפת של שתי המדינות.