ארה"ב נגד רוסיה: 'חימוש משטר אסד ראוי לגינוי'
שגרירת ארה"ב באו"ם החריפה את הטון כלפי מוסקבה בעקבות משלוח הנשק שהגיע לסוריה בסוף השבוע - למרות הפצרותיו של מזכ"ל האו"ם. "אמנם אין אמברגו נשק, אבל עדיין זה ראוי לגינוי", אמרה סוזן רייס. דיפלומט מערבי: המשלוח כולל נשק כבד
המחלוקת על עמדת המעצמות כלפי סוריה מובילה למתיחות קשה בין וושינגטון למוסקבה: שגרירת ארצות הברית באו"ם, סוזן רייס, גינתה אמש (יום ה') את משלוח הנשק הרוסי שלפי גורמי ממשל במערב הגיע בסוף השבוע האחרון לחופי סוריה.
"כמובן, הצעד מעורר דאגה בהתחשב בכך שהממשלה הרוסית ממשיכה להשתמש בכוח קטלני נגד אזרחיה", אמרה רייס, "ברור שלא מדובר בהפרה של החוק הבינלאומי, מכיוון שאין אמברגו נשק, אבל עדיין ראוי לגנות אצ המשך הזרמת הנשק למשטר שמשתמש בכוח מחריד ולא מידתי כלפי אזרחיו".
המשלוח הרוסי הגיע לנמל טרטוס בשבת. דיפלומט מערבי אמר בעילום שם כי הוא כולל נשק כבד, אולם עדיין לא ברור בדיוק באילו אמצעי לחימה מדובר. דובר מטעם המשלחת הרוסית לאו"ם מסר כי הוא בודק את הטענות. יש לציין כי בשבוע שעבר קרא מזכ"ל האו"ם באן קי מון שלא לחמש אף צד בעימות הפנימי בסוריה.
סעדיה חמיד, ראש ארגון "קודם זכויות אדם" שהיה הראשון לדווח על משלוח הנשק הרוסי, אמר כי ארגונו החל לעקוב אחרי הספינה ב-23 במאי וגילה כי שלושה ימים לאחר מכן הופסקה פעילות משדר האותות של הספינה. לדברי דיפלומט מערבי, מדובר בהפרה של כללי השיט הבינלאומיים.
לפי דיווח ברשת "אל-ערבייה", האונייה שעגנה בסוריה שייכת לחברה מלטזית השייכת לחברה קפריסאית שנמצאת בבעלות רוסית. דיפלומטים אמרו כי ייתכן שהחברה הזו פעלה מטעם החברה הממשלתית ברוסיה
לייצוא נשק, אולם את תגובתה לא ניתן היה להשיג.
סוריה היא אחת מיבואניות הנשק הרוסי הגדולות ביותר. ארצות הברית והאיחוד האירופי הציעו שמועצת הביטחון של האו"ם תטיל על סוריה אמברגו נשק וסנקציות נוספות בעקבות האלימות כלפי האזרחים, אולם ברוסיה מסרבים בתוקף. לפי האמריקנים והאירופים, גם איראן מספקת סיוע נרחב למשטר אסד.
שגריר רוסיה באו"ם, ויטלי צ'ורקין, דחה שלשום את הביקורת על מוסקבה. "העברנו לסוריה אמצעי לחימה בהתאם לחוזים שונים שעליהם חתמו לפני זמן רב", אמר, "פעלנו בהתאם לחוק הבינלאומי ואנחנו לא תורמים לאלימות הנוכחית בסוריה".
ארצות הברית החריפה אמש גם את הטון כלפי איראן על קבע מעורבותה בסוריה. דובר הבית הלבן גינה בחריפות את הרפובליקה האיסלאמית על "התנהגותה הזדונית" וטען כי היא מנצלת את האלימות במדינה כדי להגביר את השפעתה באזור. "זה מדגיש את הפחד של איראן מסוריה בלי משטר אסד", אמר.
רייס עצמה אמרה שלשום כי מסקנות ועדת החקירה הסורית שבדקה את הטבח בחולה, שם נרצחו 108 בני אדם בסוף השבוע, הן "עוד שקר בוטה". בוועדה אמרו כי מאחורי הטבח עומדים ארגונים המתנגדים לאסד שביקשו לעודד התערבות צבאית זרה במדינה. על רקע זה, מתגבש כעת מאמץ של דיפלומטים אמריקניים, אירופיים וערביים לשכנע את רוסיה להסכים לפתוח בחקירה עצמאית של הטבח.