שתף קטע נבחר
 

האוצר: ירידה במחירי הדירות החדשות באפריל

סקירת האוצר מצביעה על המשך מגמה בירידת מחירי הדירות - שאיבדו 0.8% באפריל. בעיצומם של הדיונים בנוגע להעלאת מסים, מרגיע האוצר ומפרסם כי גביית המסים עלתה ב-5%. עם זאת, התחזיות בנוגע ל-2012 עדיין מצביעות על גירעון גדול

משרד האוצר פרסם הבוקר (ב') את סקירתו בנוגע למצב המשק בחודש אפריל. מהסקירה עולה כי לאחר ההאטה שנרשמה בכלכלת ישראל בסוף 2011, המשק מגלה סימני התייצבות ברבעון הראשון של 2012.

 

קצב הצמיחה עמד על 3%, שיעור התומך בתחזיות משרד האוצר ובנק ישראל לצמיחה של מעט יותר מ-3% בכל 2012. התוצר העסקי צמח ב-2.8% ומדד מנהלי הרכש, שמצביע על הלכי הרוח במגזר העסקי, הצביע באפריל על צפי להתרחבות בפעילות התעשייתית, זאת לאחר חמישה חודשים רצופים בהם הצביע המדד על צפי להתכווצות בפעילות.

 

בנוסף, חלה ירידה בשיעור האבטלה מ-7% במרס ל-6.7% באפריל ובשוק הנדל"ן נמשכת מגמת ירידת המחירים, כאשר מחירי הדירות החדשות ירדו ב-0.8% באפריל והמחיר החציוני של דירה חדשה נמוך כעת ב-12.9% ממחירו באפריל 2011. באזור המרכז ובאזור באר שבע נרשם שיעור ירידה של 0.3%, ואילו באזורי חיפה, השרון והשפלה נע שיעור הירידה בין 1% ל-1.3%.

 

"אפריל היה חודש חיובי", אמר ל-ynet ראש אגף הכלכלה והמחקר באוצר, ד"ר אלדד שידלובסקי. "היצוא אמנם מדשדש ואפילו מראה סימנים של ירידה, אבל הפעילות הריאלית עלתה, הרכישות ברשתות השיווק עלו וחשוב לזכור שבקצב צמיהח של 1.7% לשנה צמיחה כלכלית של 3% מצביעה על עלייה ברמת החיים. בנוסף, שיעור האבטלה ירד וגם הנתונים בשוק ההון היו חיוביים, מרות ששם צפויה האטה בחודש מאי".

 

 

הנתון המעודד ביותר, שלפיו בחודש אפריל חלה עלייה של 5% בגביית מסים ואגרות, מגיע בימים שבהם מדובר רבות על העלאת מסים שמתכנן האוצר, מכיוון שכמות כספי המסים שנאגרה בקופת המדינה נמוכה בשיעור משמעותי ממה שנצפה מראש.

  

אמש התקיים דיון ראשוני במשרד ראש הממשלה שבו הציג האוצר את תחזיותיו לגודל הגירעון לשנת 2012. על פי הנתונים, גביית המסים והאגרות ב-2012 תעמוד על סכום של 221 מיליארד שקל, לעומת תחזית של 232 מיליארד שקל בתקציב.

 

משמעות הדבר, שהגירעון בתקציב יגדל מ-18.5 מיליארד שקל (כ-1.5% תוצר) על פי התכניות המוקדמות לכ-30 מיליארד שקל (יותר מ-3% תוצר). בעקבות ההאטה בגביית מסים, מתכננים באוצר להעלות מסים, כדי למנוע מהגירעון בתקציב לעלות על קצב הצמיחה, מצב שבו החוב החיצוני של ממשלת ישראל יגדל.

 

לדברי שידלובסקי, אין עדיין מקום לקבוע כי האוצר לא יעמוד ביעד הגבייה לשנת 2012 וכי יידרשו העלאות מיידיות של מסים עקיפים כדי לסתום את הבור בקופת המדינה. "בחמשת החודשים הראשונים של השנה גבינו פחות מהיעד, אם אדם מניח שהמשך השנה קצב הגבייה יהיה דומה אז נהיה מתחת ליעד אך אם נראה התאוששות בגבייה אז ניתן לעמוד ביעד. יש טווח של דעות גם באוצר".

 

באוצר מעוניינים להעלות מסים כדי למנוע מצב שבו הגירעון בקופת המדינה עולה על קצב הצמיחה. במצב כזה, המדינה תיאלץ להגדיל את יחס החוב-תוצר שלה, צעד שעלול לגרום להורדת דירוג האשראי של ישראל ולעלייה של הריבית שמשלמת הממשלה על חובותיה. במצב כזה, חלקים גדולים יותר מהתקציב יוקצו להחזר חובות.

 

"הורדת יחס חוב תוצר היא דבר חשוב אבל הקצב הוא פחות חשוב", אומר שידלובסקי. "כל עוד המשקיעים משתכנעים שאנחנו ממשיכים במגמת ירידה אז זה יותר חשוב מאשר בכמה יורדים, במיוחד על רקע מה שקורה בעולם, הרי אנחנו לא נמצאים בשנה רגילה".

 

לדבריו, הגירעון בשנת 2012 לא יגרום לעלייה ביחס החוב-תוצר אך בנוגע לשנים שיבואו לאחר מכן יש לגבש עדיין תכנית מסודרת. "ניתן להעלות את יעד הגירעון עד ל-3% ולשמור על ירידה ביחס החוב תוצר. השנה אין לנו בעיה ובנוגע ל-2013 ו-2014 אנחנו עדיין בתהליך של גיבוש תכניות".    

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים