מנכ"ל אסם לשעבר גזי קפלן נפטר בגיל 64
קפלן נאבק בשנה וחצי האחרונות במחלת הסרטן. הוא שימש כמנכ"ל אסם בשנים 2012-2006 והצליח לשמר את הצמיחה הרבעונית של החברה. השנה פרש מתפקידו אך נותר דירקטור
גזי קפלן, מנכ"ל אסם לשעבר וממובילי תעשיית המזון הישראלית, נפטר היום (ג') אחרי מאבק ממושך במחלת הסרטן. קפלן נולד יחד עם מדינת ישראל בשנת 1948, וההיסטוריה האישית שלו חפפה במידה רבה לטוב ולרע את התהליכים שעברה המדינה מהקמתה.
כתבות נוספות על גזי קפלן בערוץ הכלכלה :
- מנכ"ל קבוצת אסם גזי קפלן יפרוש באפריל
- מנכ"ל אסם: "הורדת המחירים לא נבעה מפחד"
- אסם נכנעה לאיומי החרם? תגדיל אריזות
קפלן היה בן יחיד להורים שהגיעו מפולין ומרוסיה, השתלבו בבורגנות התל-אביבית, אך עבדו בהסתדרות. הוא גדל כילד "צפוני" מפונק, אך היה בו צד סוציאליסטי שבער בעצמותיו עד שהצטרף לקיבוץ לוחמי הגטאות, אחרי שהגיע אליו עם גרעין של המחנות העולים. לחבר קיבוץ הפך קפלן ב-1969 עם סיום השירות בנח"ל. את אשתו, מירי, פגש בתנועה ויחד הביאו לעולם ארבעה בנים.
החיים של קפלן הוקדשו לעבודה. בהתחלה עבד למען הקיבוץ, וכשהקיבוץ התפרק עבד למען עצמו ומשפחתו. כלכלה הוא הלך ללמוד כי זה מה שהקיבוץ החליט. את הצעד העסקי המבריק שלו – רכישת הטכנולוגיה שהפכה לימים למפעל טבעול – עשה כי הקיבוץ חיפש מפעל. גם כאשר קיבל משכורות עתק כמנהל בשוק הקפיטליסטי, המשכורות זרמו לקופה השיתופית של לוחמי הגטאות.
לפני שנה וחצי: קיבל את הבשורה המרה
קפלן המשיך לתת כפי יכולתו ולקחת לפי צרכיו. למעשה, רק בגיל 56 התחיל לקבל משכורת לחשבונו הפרטי, ומי שהיה עצוב מכל על כך לא היה הקיבוץ, אלא קפלן עצמו, שעד יומו האחרון הצטער על כישלון החלום הסוציאליסטי של התנועה הקיבוצית.
לפני שנה וחצי קיבל קפלן בשורה מרה: בדיקות ה-MRI גילו אצלו סרטן בלבלב. הרופאים נתנו לו שלושה חודשים בלבד לחיות. קפלן ניצח גם את התחזית הזאת, ולא ויתר על ניהול אסם גם אחרי ניתוח לכריתת רגל. בקבוצה נתנו לו את כל הגיבוי שהיה צריך, מתוך אמונה כי ביום שבו טובת קפלן תעמוד בניגוד לטובת אסם - יפרוש קפלן מתפקידו.
הרגע הזה הגיע בחודש מרס האחרון, כאשר הודיע בצער על פרישתו מהחברה. כבר אז היו גורמים בשוק שאמרו כי קפלן הוא מסוג האנשים שעבורם היום שבו הם מפסיקים לעבוד - הוא היום שבו הם מפסיקים לחיות. קפלן אמנם פרש מכיסא המנכ"ל, אך המשיך לכהן כדירקטור בחברה שאהב.
תחילת הדרך: קיבוצניק שיצא לחפש מפעל
את דרכו בעולם העסקים החל קפלן כקיבוצניק שיצא לחפש מפעל, ונתקל בטכנולוגיה לייצור תחליפי בשר שאף אחד אחר לא רצה לקנות. קפלן החליט שהוא מאמין בטכנולוגיה, שיכנע את חברי הקיבוץ, ולעולם בא מפעל טבעול. אותו מפעל, שנמכר לאסם לפי שווי של 300 מיליון דולר, היה ההצלחה העסקית הגדולה ביותר המזוהה עם קפלן, וסללה את דרכו לצמרת תעשיית המזון הישראלית.
עד 2002 ניהל קפלן את פעילות טבעול, ובאותה שנה קודם לתפקיד משנה למנכ"ל קבוצת אסם. ב-2006 קיבל לידיו את מושכות ניהול הקבוצה כולה, והצליח בשנותיו לשמר את הצמיחה הרבעונית הקבועה של החברה השלישית בגודלה בשוק המזון הישראלי, בשורת ההכנסות והרווח התפעולי.
המהלכים המרכזיים שהוביל קפלן היו הקמת מטה החברה והמרלו"ג בשהם, כמה רכישות, בהן טבעול, חברת הסלטים TRIBE בארה"ב וכן מטרנה – כנראה הרכישה הגדולה והמורכבת ביותר שהוביל קפלן כמנכ"ל אסם. למעשה, רכישת מטרנה הציבה את אסם בעמדת שליטה בשוק תחליפי חלב האם לתינוקות, והגדילה מאוד את הכוח של הקבוצה מול רשתות השיווק.
רק בארה"ב לא הצליח
המקום היחיד שבו קפלן לא הצליח הוא פעילות החברה בארה"ב. בשוק הסלטים המצוננים הצליחה שטראוס לעקוף את אסם בצורה ברורה, ולהחזיק את מרבית השוק הצומח הזה באמצעות חברת סברה. חברת TRIBE של אסם לא הצליחה להגדיל את נתח השוק שלה בצורה משמעותית בשנים שבהן סברה זינקה, והיו שנים שבהן אפילו הקטינה את חלקה בשוק.
קפלן הראה, הלכה למעשה, כי קבוצת אסם יכולה להגדיל את רווחיה תוך מתן תנאים הוגנים גם לעובדים הזוטרים. לאחר המחאה החברתית של הקיץ האחרון הוביל קפלן מהלך שבו יוקפאו העלאות השכר לבכירים של אסם, כאשר הכסף שייחסך ישמש להעלאות שכר לעובדים הזוטרים של החברה. מהלך זה אושר בדירקטוריון החברה וייצא לדרך ב-2012. קפלן קרא למנהלים אחרים ללכת בעקבותיו, אך אלה לא הזדרזו להצטרף.
בשוק הגדירו אותו כמנהל האחרון שפיו וליבו שווים. ציניקן, אבל כזה שאומר תמיד את מה שהוא חושב, ומדבר בכנות. קפלן מעולם לא התבייש בדעות שלו, מעולם לא ניסה לייפות אותן, ולא הייתה לו סיבה. העשייה של קפלן באה ממקום אמיתי, מרצון לייצר חברה תעשייתית גדולה שמספקת פרנסה לאלפי משפחות, מתנהלת בצורה הוגנת ומצליחה להגדיל רווחים לא על חשבון העובדים והלקוחות, ומצליחה לשלב בין האינטרסים של כל הקהלים שעמם היא באה במגע.