סכנה במיטה: מחלת המין זיבה עמידה לתרופות
ארגון הבריאות העולמי מזהיר כי בקרוב לא יהיה טיפול למחלת המין זיבה (גונוריאה), בה נדבקים 6 מיליון איש מדי שנה. הסיבה: החיידק מגלה עמידות לאנטיביוטיקה בשל שימוש יתר. המומחים מעריכים: מספר החולים גדול הרבה יותר ממה שידוע
מיליוני בני אדם נמצאים בסיכון ללקות במחלת המין גונוריאה (זיבה) העמידה לאנטיביוטיקה: כך מזהיר היום (ד') ארגון הבריאות העולמי (WHO). מומחי הארגון מצאו כי החיידק גילה עמידות באוסטרליה, צרפת, יפן, נורבגיה, שוודיה ובריטניה. בקרוב, מזהירים המומחים, לא יהיה כל טיפול נגד המחלה אם לא יוגבל השימוש באנטיביוטיקה ואם לא יפותחו תרופות חדשות נגד החיידק העמיד. ב-2011 דווח על עלייה של 20% בנדברים במחלה בישראל.
עוד על מחלות מין:
זיבה: מחלת המין הוותיקה שמסרבת לעזוב את העולם
דו"ח: עלייה חדה בהידבקות במחלות מין ב-2011
מחקר: "מין אוראלי גרם לעלייה בסרטן הפה"
"לא ירחק היום ולא יהיה טיפול במחלה"
"זיבה הופכת להיות בעיה רפואית מרכזית בשל העמידות הגבוהה של החיידק", אמרה ד"ר מרג'ולה לוסטינראסימהאן, מהמחלקה לחקר פוריות בארגון הבריאות העולמי. "המידע שברשותנו הוא רק קצה הקרחון. אנוח עלולים להגיע למצב שלא ירחק היום וכבר לא יהיה טיפול נגד המחלה".
בהנחיות החדשות שהפיץ הארגון היום, נקראים הרופאים לגלות עירנות ולעשות שימוש מושכל באנטיביוטיקה.
מאז התפתחות האנטיביוטיקה, החיידק הלך וגילה עמידות לרבות מהאנטיביוטיקות ובהן הוותיקה, פניצילין, ואחרות כמו טטראציקלינים וקווינונלונים. עמידות לאנטיביוטיקה נגרמת בשל שימוש יתר ומינון לא מתאים, המסייעים לחיידק להתגבר על האנטיביוטיקה ולפתח מוטציות עמידות. החיידק גונוריאה, הגורם למחלת הזיבה, מתאפיין במיוחד ביכולתו ליצור מוטציות עמידות, אולם בארצות רבות אין כאמור דיווחים מדוייקים על מספר החולים ועל העמידויות שנתגלו.
60 מיליון איש נדבקים מדי שנה
זיבה (Gonorrhea) היא אחת ממחלות המין הנפוצות ביותר. למרות שהמחלה מוכרת ויש לא מעט תרופות יעילות לטיפול בה, עדיין היא ממשיכה להכות במין האנושי במרץ רב. כ-60 מיליון איש, גברים ונשים ברחבי העולם, נדבקים מדי שנה בזיבה. רק בארצות הברית עומד שיעור ההדבקה על שלושה מיליון בני אדם בשנה.
מחלת הזיבה נגרמת על ידי החיידק "נייסריה גונוריאה" מקבוצת החיידקים המכונה "גרם שליליים". השם גונוריאה מגיע מיוונית ומשמעותו "שטף זרעים", משום שביוון העתיקה סברו כי ההפרשה המוגלתית אצל החולים מכילה גם זרעונים.
המחלה מתפשטת דרך מגע מיני, אולם נשים נגועות עלולות להעביר את המחלה גם לתינוק בזמן הלידה, מה שיגרום אצלו לדלקת הלחמית. זו אחת הסיבות שכל הילודים בישראל ובמדינות מערביות נוספות מטופלים מיד לאחר הלידה במשחת עיניים אנטיביוטית. החיידק עלול לעבור גם באמצעות מגע עם חפצים או כלים שהיו במגע עם חלקים נגועים.
תקופת הדגירה של המחלה נמשכת בין יומיים עד שבועיים, אולם מרבית התסמינים מופיעים בתוך יומיים עד חמישה ימים לאחר ההידבקות. אצל 30% עד 60% מהנשים הנגועות המחלה לא תגרום לכל סימפטום משמעותי. אצל אחרות גורמת המחלה להפרשה וגינלית, כאב בזמן השתנה, דימום שאינו בתקופת המחזור או דימום לאחר קיום מגע מיני. בבדיקה אצל הרופא ייראה צוואר הרחם דלקתי ויפריש מוגלה.
אצל גברים גורמת המחלה לדלקת של השופכה הגורמת לכאב בזמן השתנה ולהפרשה מוגלתית. במקרים חמורים עלולה המחלה לגרום לדלקת של האגן הכוללת כאבי בטן, דימומים, הקאות או חום. גברים עלולים לסבול מכאב באיזור הפין, כאבי בטן וחום. החיידק עלול לעבור במעלה צינור השופכה ולהדביק גם את האשכים ובלוטת הערמונית, מה שעלול לגרום לכאב מפשעתי ונפיחות.
אם ההדבקה מתרחשת בפי הטבעת יסבול החולה מהפרשה רירית או מוגלתית, דימום וכאב בעת מתן צואה. עם זאת, גונוריאה של פי הטבעת יכול להופיע גם בצורה "שקטה" שאינה גורמת לתסמינים כלשהם.
חיידק הגונוריאה עלול גם לגרום לדלקת של הלוע. גם במקרה כזה עשויה המחלה להיות "שקטה" או להתבטא באודם, נפיחות של השקדים, קשיי נשימה ודיבור, והתנפחות של בלוטות הלימפה בצוואר. זיבה של הלוע נגרמת כמעט תמיד בעקבות מין אוראלי עם אדם הנגוע בחיידק.
מעבר להתפשטות הדלקת באיברי המין, שם הוא עלול לגרום לסיבוכים וצלקות במבנים שונים במערכת המין, עלול חיידק הגונוריאה לגרום לסיבוכים בלב, במיפרקים ובמוח. אצל 1% מהאנשים הנגועים תתפתח דלקת מיפרקים. במצב זה, השכיח יותר אצל נשים, יופיעו חום, צמרמורות, נגעים בעור ואודם במיפרקים שונים בגוף.