שתף קטע נבחר
 

נמאס ממסתננים? האחות הפולניה תשנה דעתכם

צרפת של 2005 הזכירה לא מעט את דרום תל אביב של ימנו. פוליטיקאים מהימין יצאו נגד מהגרי עבודה מפולין, והזהירו שהם יגזלו את פרנסת המקומיים. בוורשה ראו במשבר הזדמנות, ופתחו בקמפיין המזמין את התיירים הצרפתים לפגוש את האחות החטובה והשרברב המסוקס. האם גם דרום סודן יכולה?

האירועים אשר התרחשו בשבועות האחרונים בישראל כנגד המהגרים האפריקאיים, חמורים ככל שיהיו, אינם תופעה חדשה בזירה העולמית. גם במדינות אירופאיות כגון גרמניה וצרפת, מתרחשות מפעם לפעם הפגנות, חלקן אלימות, כנגד מהגרים.

 

 

מקרה אחד אשר נחקק בעולם השיווק התרחש במאי 2005, לרגל דיון על קבלת חוקת האיחוד האירופאי בצרפת. במסגרת הדיונים על פתיחת גבולות המדינה, פוליטיקאים ממפלגות הימין הצרפתיות התבטאו בחריפות כנגד מהגרי עבודה מפולין. לטענתם, האחיות והשרברבים הפולניים ינצלו את הגבולות הפתוחים של האיחוד ויהגרו לצרפת. כך, תגזל עבודתם של תושבי המקום ותפגע הרוח הלאומית של העם הצרפתי.

 

בעוד הגזענות הצרפתית כנגד האחיות והשרברבים הפולנים עוררה תגובות נזעמות רבות, דווקא משרד התיירות של פולין השכיל לראות במקרה הזדמנות לקידום התיירות לפולין. כשבועיים לאחר הארוע, החלו להופיע בצרפת שלטי חוצות עם תמונות של אחות פולניה חטובה ושרברב פולני שרירי. תמונות הדוגמנים צולמו על רקע נופיה הציוריים של פולין ובכיתוב נאמר: "אנו נשארים בפולין, בואו בהמוניכם" ו"פולין: אנו מחכים לכם".

 

המודעות של קמפיין זה משתמשות באסטרטגיה השיווקית של "גיחוך על הסטראוטיפ". במסגרת שיטה זו, מקום מסוים לוקח את הסטראוטיפ שהודבק עליו, ומציג אותו באופן קיצוני במטרה ללעוג לתדמית השלילית ולהראות שהיא חסרת בסיס. כך, האחות והשרברב הפולנים אוהבים וגאים במולדתם וכניסת פולין לאיחוד האירופאי יכולה להוות הזדמנות עבור הצרפתים לבוא ולהגר לפולין.

 

הקמפיין הנועז של משרד התיירות הפולני זכה לתגובות נלהבות בקרב רבים מתושבי צרפת. מיד לאחר יציאת הקמפיין, צרפתים רבים שלחו מיילים תומכים למשרד התיירות הפולני והביעו סלידה מהתגובות הגזעניות של חלקים מהציבור הצרפתי כנגד העם הפולני. גם פוליטיקאים מהשמאל הצרפתי אימצו את הקמפיין בחום, והשתמשו בו בכדי לנגח את שנאת הזרים של פוליטיקאים ממפלגות הימין. בעקבות הצלחת הקמפיין, האחות והשרברב - אשר הפכו לפרזנטורים החדשים של פולין, המשיכו לככב בקמפיינים נוספים המדגישים את אוצרות הטבע והתרבות של פולין.

 

הרים מיוערים והנילוס הלבן

בצל גלי המחאה כנגד מהגרים אפריקאיים, המקרה של צרפת ופולין יכול לתת ניצוץ של תקווה ליחסים בין ישראל ודרום סודן. בניסיון להפוך משבר להזדמנות, דרום סודן יכולה ללמוד מהיוזמה של השרברבים והאחיות הפולנים. כך, אולי ניתן יהיה להפוך את גל הגזענות לקמפיין שיווקי יצירתי ולקדם תיירות ישראלית למדינה הצעירה ביותר בעולם.

 

מיותר לציין שדרום סודן אינה יעד תיירותי המתאים למשפחות המורגלות לנסוע לנופש באנטליה. דרום סודן הינה אחת מהמדינות הפחות מפותחות בעולם וסובלת מהעדר חמור של תשתיות כגון כבישים ומים זורמים, עוני קיצוני וחוסר יציבות בטחוני. אולם בהחלט ייתכן שבעוד מספר שנים, עם התייצבות מצב הביטחון במדינה, היא תהפוך ליעד תיירותי אטרקיבי יותר.

 

סיור בדרום סודן יכול להציע גם כמה יתרונות. המדינה הינה יעד תיירות בתולי המושך קומץ של אנשי עסקים המרוכזים בעיר הבירה - ג'ובה. לנוסעים האמיצים, מסע ברחבי סודן יכול לספק אינספור הזדמנויות לבקר באתרים וכפרים אשר כמעט ולא באו במגע עם תיירים מהעולם.

 

נוסף על הסכנות, דרום סודן מציעה למבקר מספר אטרקציות תיירותית כגון הרי האימטונג המיוערים בגבולה הדרומי של המדינה, שיט במימי הנילוס הלבן העושה את דרכו מאגם ויקטוריה בטנזניה אל שפך הנילוס במצרים, וביקור בפארקים הלאומיים הכוללים עדרים גדולים של אנטילופות ממינים שונים וכן קופים, פילים וקרנפים.

 

ואולי, ליתר בטחון, כדאי לצאת לביקור כזה עם אחות פולניה מנוסה אשר תדע לחבוש ולטפל במקרה של סכנה, וגם לצנן את הקיץ הלוהט של ערבות סודן.

 

ערן כתר הוא מומחה לשיווק ומיתוג, מנחה סדנאות לאסטרטגיה שיווקית ומחבר-שותף של הספר: Media Strategies for Marketing Places in Crisis. אתר: http://www.eketter.com/index_files/Heb.htm

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ערן כתר
צילום: נעמי ספרן-הון
מומלצים