שתף קטע נבחר

 

הזדמנות אחרונה לדווח על חשבון בנק בחו"ל

אם לא תינתן הארכה, בעוד שלושה שבועות ייסגר חלון ההזדמנויות לדיווח על נכסים והכנסות בחו"ל שלא דווחו כדין לרשויות המס. נצלו את ההזדמנות. מדריך

מאות ישראלים בעלי חשבונות בנק בלתי-מדווחים בחו"ל, פנו בחודשים האחרונים לרשות המסים ומסרו מידע על הכנסותיהם במטרה לזכות בהקלות שונות בהתאם לנוהל חדש אשר פרסמה רשות המסים לגילוי מרצון.

 

  • חשבון בנק לא מדווח בחו"ל? חלון הזדמנויות נפתח

 

כדאי לשים לב לכך שהיום האחרון להגשת בקשות לגילוי מרצון בהתאם לנוהל חדש הוא בסוף החודש הנוכחי (יוני 2012), אלא אם רשות המסים תאריך את המועד.

 

אם תפספסו את המועד, רשות המסים לא תעניק את ההקלות המגיעות לכם. בנוסף לכך, רשות המסים עשויה לפעול נגד מי שלא ידווח על חשבון הבנק בחו"ל, בהתאם לסמכויות הפליליות והאזרחיות הנתונות לה.

 

מה זה גילוי מרצון?

"גילוי מרצון" הוא הליך וולונטרי של גילוי כספים שלא דווחו כדין לרשויות המס. בתמורה לגילוי המידע על הנכסים וההכנסות שלא דווחו כדין, מוסר המידע זוכה להקלות מדהימות מרשות המסים כמפורט להלן, ובמיוחד מובטח לו חסינות מהליך פלילי.

 

בעקבות הרפורמה במס הכנסה מינואר 2003, הפכה שיטת המס בישראל לשיטת מיסוי פרסונאלית לפיה מי שנחשב כ"תושב ישראל" אמור להתחייב במס בישראל גם על הכנסות שהופקו בחו"ל, ובכלל זה חשבון בנק בחו"ל. בהתאם להערכות שונות קיימים יותר מ-10 מיליארד דולר בחשבונות בנק בלתי-מדווחים בחו"ל.

 

ישנם סיבות רבות לכך שישראלים מחזיקים בחשבונות בנק בלתי-מדווחים בחו"ל. לעיתים, מדובר בישראלים שקיבלו ירושה או מתנה מבני משפחה בחו"ל. במקרים רבים, חשבונות הבנק נפתחו לפני שנת 2003 בו החלה הרפורמה במס.

 

באילו מקרים יינתנו ההקלות?

בעיקרון, לרשות המסים יש שיקול דעת נרחב למי להעניק את ההקלות. חשוב להגיע "בידיים נקיות", ולכן הרשות מבקשת הוכחות על מקור הכסף. להלן דוגמאות (לא מדובר ברשימה סגורה) למקרים המתאימים להגשת בקשה לפי הנוהל החדש לגילוי מרצון:

 

• הכנסות לא מדווחות מנכסי חוץ שהתקבלו בירושה או במתנה מתושב חוץ.

 

• הכנסות לא מדווחות מנכסי חוץ שנרכשו מכספים שנבעו מהפקת הכנסה בישראל או בחו"ל ששולם עליה מס או שלא הייתה חייבת בתשלום מס בישראל.

 

• הכנסות לא מדווחות מנכסי חוץ, שחבות המס בגינן קיימת החל משנת המס 2003 בעקבות הרפורמה במס כאמור.

 

מהן ההקלות למי שמדווח?

בנוסף לקבלת חסינות מנקיטה בהליך פלילי, רשות המסים תעניק הקלות במישור הגבייה. בשלב הראשון, מחשבים את חוב המס, ורשות המסים תוותר על הטלת קנסות וריבית ביחס לחוב המס. בשלב השני, לאחר שנקבע סכום המס לתשלום, לרשות המסים יש סמכות שלא לחייב גם בהפרשי הצמדה.

 

מה יקרה אם לא נדווח על חשבון הבנק בחו"ל?

בעיקרון, אחזקת חשבון בנק בחו"ל ללא דיווח עשויה לגרום להעמדה לדין פלילי. במקרה כזה, בעלי החשבון הזר יתבקשו גם לשלם מס בגין הרווחים שנצברו בחשבון כולל ריבית, הצמדה וכן קנסות כבדים. הבעיה היא שתשלום המס, הריבית והקנסות יגרמו לכך שבעלי החשבון בחו"ל יצטרכו לשלם חלק ניכר מהקרן שנצבר בחשבון הבנק בחו"ל. הנוהל החדש של רשות המסים פותר את הבעיה הזאת.

 

כיצד פונים לרשות המסים?

הפנייה לרשות המסים צריכה להיעשות בזהירות רבה, שכן מדובר בהליך מורכב. יש לבחון היטב את חבות המס לאור דיני המס והאמנות למניעת כפל מס, לרבות לעניין סיווג ההכנסה. כמו כן, במקרים מתאימים, יש לבחון את האפשרות לקבלת זיכוי ממס זר ששולם בחו"ל.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין מומחה לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי

פורסם לראשונה 10/06/2012 20:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלי הליך פלילי
צילום: shutterstock
אבי נוב
מומלצים