שתף קטע נבחר
 

'חוק הספרים' אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה

וועדת השרים לענייני חקיקה אישרה ברוב קולות את הצעת חוק הספרות והספרים שנועד לתקן כשלים בענף ולהגן על תמלוגי הסופרים מול מבצעי רשתות הספרים. בכירים בענף מדגישים: "זוהי רק תחילתה של דרך. מחכים שהחוק יאושר סופית"

צעד נוסף בדרך לאישו 'חוק הסופרים': ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום, (א'), את הצעת החוק להגנת הספרות והספרים בישראל. הצעת החוק עברה ברוב קולות של 13 שרים מול 3 מתנגדים. בשלב הבא תעבור הצעת החוק לדיונים בוועדת החינוך של הכנסת ומשם לקריאות במליאה. בענף הספרים מסתמנת אופטימיות זהירה. שלא לייחוס אומרים היום ל-ynet גורמים מרכזיים בענף: "הצעות חוק ממשלתיות בדרך כלל עוברות, אך זוהי רק תחילתה של דרך".

 

סופרים דורשים: הוציאו את ספרינו מהמבצע

ראש הממשלה תומך בהצעת חוק הספרים

סופרים ללימור לבנת: הצילי את הענף

 

שבוע הספר בכיכר רבין. בשנה הבאה הסופרים ירוויח יותר? (צילום: עומר שוורץ) (צילום: עומר שוורץ)
שבוע הספר בכיכר רבין. בשנה הבאה הסופרים ירוויח יותר?(צילום: עומר שוורץ)

 

שרת התרבות, לימור לבנת, בין מציעי החוק, חזרה ואמרה עם אישורו: "הזכות ליהנות מספרות ישראלית עברית איכותית ומגוונת תמומש, רק אם סופרים ומשוררים בישראל יקבלו גמול הולם וראוי תמורת יצירתם, באופן שיוכלו להמשיך ליצור ולקדם את הספרות בשפה העברית". השרה לבנת הדגישה כי מצב שוק הספרים כיום בלתי נסבל להגדרה.

 

"בענף הספרים קיימים היום כשלים חמורים שפוגעים גם בציבור הקוראים וגם בסופרים שמתקשים להתקיים מיצירתם. מצב השוק גרם לזילות של הספרים שמחירם נמוך היום ממחיר הדפסתם. זהו מצב לא נורמאלי ולא הגיוני", הדגישה השרה והוסיפה: "חייבים לעשות הבחנה בין ספרים שהם מוצר תרבותי לבין מוצרי צריכה אחרים. ספר זה לא קוטג'".

 

הצעת החוק גובשה בחודשים האחרונים בין משרד התרבות, משרד המשפטים, התאחדות הסופרים והמו"לים בישראל והמועצה הלאומית לכלכלה. בשבוע שעבר הודיעו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר האוצר, יובל שטייניץ ושר התמ"ת, שלום שמחון, על כוונתם לתמוך בחוק. בעקבות ההצבעה נערכה בלשכת ראש הממשלה נתניהו פגישה יזומה בהשתתפות השרה לבנת והסופר צרויה שלו, רם אורן וחגי ליניק שברכו על ההחלטה.

 

על פי הצעת החוק יקצה משרד התרבות מתקציבו 3 מיליון שקלים לקידום הספרות העברית באמצעות פרויקט "ישראל קוראת", שכולל אירועי ספרות ושירה פתוחים לקהל ברחבי הארץ. משרד התרבות הציע לחוקק את החוק כהוראת שעה לתקופה של 3 שנים שבמהלכן תיבחן יעילותו בהתבסס על נתונים שייאספו בפרק זמן זה.

 

לימור לבנת. "בענף הספרים קיימים היום כשלים חמורים" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
לימור לבנת. "בענף הספרים קיימים היום כשלים חמורים"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

שר התמ"ת, שלום שמחון, אמר בתגובה: "מדובר בהחלטה ערכית. לא תמיד נושא התחרות מקדש כל החלטה". שמחון הוסיף כי ימליץ בפני הממונה על ההגבלים העסקיים לבחון מהלך של ביטול השותפות בין "צומת ספרים" לבין הוצאת הספרים "זמורה-ביתן-מודן" ואת השלכותיה על שוק הספרים."זול לא בושה לחזור בך מהחלטה שהתקבלה אם נוכחת לדעת כי פוגענית", אמר בן שמחון.

 

במהלך הדיון בוועדת הכנסת לענייני חקיקה, הציג שמחון בפני השרים חוות דעת שהוכנה לבקשתו על ידי מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת לפיה לא חל גידול במספר הכותרים החדשים שהתפרסמו בשנים האחרונות בהוצאות מסחריות. עוד קבע הדו"ח כי בשנים האחרונות עלה הנתח של הרשתות הקמעוניות הפועלות בשוק על חשבון החנויות הפרטיות מה שמוביל להיעלמותן כמעט כליל.

 

"ניתוח הנתונים מלמד כי דווקא האוכלוסיות היותר מבוססות קנו וקראו בשנים האחרונות יותר ספרים, ואילו אוכלוסיות חלשות קנו פחות וגם ככל הנראה קראו פחות", אמר בן שמחון והדגיש: "לפיכך המהלכים שננקטו בשוק לא הביאו לתוצאה המיוחלת שאנשים יקנו יותר ספרים".

 

בין הראשונים להגיב להחלטת ועדת השרים היה, אמנון בן-שמואל, מנכ"ל התאחדות המו"לים בישראל, שאמר: "זו ידיעה משמחת למרות שלפנינו דרך ארוכה עד שהחוק יאושר. זהו לא סופו של תהליך אלא רק תחילתו. אנחנו מברכים את ראש הממשלה שתרם להעברת החוק ובעיקר לשרת התרבות, לימור לבנת, שבמאמצים לא קלים בתקופה האחרונה גרמה לכך שההצעה תעבור".

 

עוד הוסיף כי "אנחנו מקווים שבמידה והחוק יעבור, הוא יחזיר את השפיות לתרבות הספרים במדינת ישראל ויביא לתקופה חדשה, שבה מו"לים יוכלו להוציא לאור לא רק להיטים, אלא גם ספרים שיש להם ערך תרבותי בלי חשש ממניעים כלכליים". בן שמואל הוסיף ואמר כי החוק יגרום לירידה במחיר הספרים והתחרות תחזור להיות בין הוצאות הספרים ולא רק בין הרשתות. "אנחנו לא מבטלים מבצעים, הם ימשיכו להתקיים, רק אחרי פרק זמן שיאפשר להם להתקיים".

 

יו"ר התאחדות המו"לים בישראל, ירון סדן, הוסיף בתגובה: "אני מאד שמח על ההחלטה שהיא תוצאה של עבודה מאומצת של שרת התרבות וראש המועצה לכלכלה שנכנסו לעובי הקורה ולמדו לעומק את הבעיות האמיתיות של ענף

הספרים, אך עד שזה לא גמור, זה לא גמור. לפנינו עוד דרך ארוכה לאישור החוק בוועדת החינוך של הכנסת ובמליאה אך אני משוכנע שהכנסת תשכיל לחוקק את החוק שייתן מענה לבעיית הריכוזיות בענף הספרים ולכשל השוק שנובע ממנה".

 

מנכ"ל רשת סטימצקי, איריס בראל, שמדגישה כי ברשת לומדים בימים אלה את החוק בכוונה להתאים את התנהלותה למצב החדש, מסרה: "רשת סטימצקי שמחה על הצבעת וועדת השרים בעד הצעת החוק להגנת הסופרים והספרות בישראל", אומרת בראל ומדגישה, "פעלנו בשנתיים האחרונות ללא לאות לקידום חוק המבטיח תגמול הולם לסופרי המקור בישראל והיצע מגוון של ספרי מקור לציבור הישראלי, למען המשך קיומה של תרבות וספרות מקור בישראל".

 

הסופרת צרויה שלו שנכחה במפגש עם ראש הממשלה נתניהו, אמרה ל-ynet: "זו בשורה משמחת עבורי ועבור כל מי שהספרות יקרה ללבו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לימור לבנת. מיוזמי "חוק הסופרים"
צילום: מרק ישראל סלם
לאתר ההטבות
מומלצים