שתף קטע נבחר

 

טורניר לא טהור - גזענות ביורו 2012

משהו נפגע בהרגשה הנקייה של טורנירים גדולים באליפות אירופה הנוכחית. כל יום מביא איתו כותרת אודות ארוע אלים או גזעני ומשפחות של כדורגלנים שחומי עור פוחדות לשבת ביציע

לאירועי הכדורגל הגדולים של הקיץ יש באופן מסורתי תדמית טהורה. משחקי ליגה בעונה הרגילה לא מפתיעים אותנו כשמלווים אליהם אירועים מכוערים, אבל יורו או מונדיאל הם לא עוד משחקים שוטפים רגילים. מדובר בטורנירים מסודרים, מאורגנים, בלי אולטראס וללא קרבות מאורגנים. אבל יורו 2012 נראה כיוצא מהכלל.

 

  • רוצים לראות את המוליכה? צפו בתקציר ה-1:3 של קרואטיה
  • שתי מסירות פז, שלוש דקות גדולות. צפו בתקציר המשחק בין איטליה לספרד
    • לונדון 2012 - העמוד האולימפי המיוחד של ynet ספורט
    • יורו 2012 - הנבחרות, הכוכבים, האיצטדיונים, התמונות

     

    משהו נפגע בהרגשה הנקייה של אליפות אירופה. זה לא רק מקרה אחד או יומיים מעצבנים, אלא כל יום מביא איתו כותרת מכוערת אחרת. מישהו זוכר מתי באירוע ספורט כה גדול נזרקו חפצים למגרש? באוקראינה ובפולין זה קורה כמעט על בסיס יומי.

     

    צפו באברהם גרנט מרצה לשחקני אנגליה באושוויץ

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    האירועים – שבטורניר אחר היינו קוראים להם נדירים – חוזרים על עצמם עד כדי כך שאתמול, במסיבת העיתונאים לקראת משחק הפתיחה של אוקראינה,

    נשאל המאמן אולג בלוחין בעיקר על התדמית הגזענית שדבקה במדינתו במקום על ההכנות למשחק.

     

    "אני לא רוצה לדבר על זה יותר מדי", אמר בלוחין, אבל נותר ללא ברירה. "אין גזענות באוקראינה. איזה שחקנים בדיוק סבלו פה מגזענות? הדיבורים האלה הם עניינים פוליטיים ואני לא חושב שיש להם קשר לכדורגל. אם חלילה יקרה משהו חמור אני לא מאמין שזה יהיה באוקראינה".

     

    חוליגן נעצר ע"י משטרת לבוב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    חוליגן נעצר ע"י משטרת לבוב(צילום: רויטרס)
     

    מבחן גדול לדבריו של בלוחין יגיע הערב, כשנבחרות אנגליה וצרפת המלאות בשחקנים שחומי עור יעלו על הדשא בדונייצק. הגזענות ביורו העסיקה את

    התקשורת האנגלית באופן מאסיבי בימים האחרונים.

     

    משפחות של מספר שחקנים, ביניהם תיאו וולקוט ואלכס אוקסלייד-צ'יימברליין, החליטו לא להגיע לאוקראינה מסיבה זו. יו"ר התאחדות השחקנים האנגלית קרל קרלייל התייחס לנושא ואמר: "כשחקן, אם אתה רואה שהשופט לא עושה כלום נגד גזענות - זכותך להגיד לו מה דעתך ולרדת מהמגרש. לא הגיוני שאדם יסבול התעללות גזענית במקום העבודה שלו".

     

    ספג קריאות גזעניות מאוהדי רוסיה. הצ'כי תיאודור גברסילאסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
    ספג קריאות גזעניות מאוהדי רוסיה. הצ'כי תיאודור גברסילאסי(צילום: EPA)
     

    פולין, לעומת אוקראינה, כבר עמדה במוקד הביקורת הציבורית בנושא הגזענות והאלימות. התמונות מהתפרעויות האוהדים במשחק בין קרואטיה לאירלנד

    אתמול הדהימו את הצופים בבית. ביום המשחקים הראשון, ועוד לפני שרבו עם הסדרנים הפולנים, נהמו אוהדי נבחרת רוסיה לעבר תאודור גברסלאסי, המגן ממוצא אתיופי של נבחרת צ'כיה.

     

    "ברור שהבחנתי בזה", אמר גברסלאסי אחרי המשחק ,"אבל כבר שמעתי דברים גרועים יותר. אני לא רואה סיבה לחלוק את הרגשות שלי עם התקשורת". לעומתו, אוזניו של שר הספורט הרוסי ויטאלי מוטקו התמקדו בדברים אחרים. "זה הכל שטויות והמצאות", קבע מוטקו. "הייתי במשחק וראיתי הכל. מה שקרה הוא פשוט: האוהדים שלנו התחילו לעשות גל ביציע וכשהגיע תור הצ'כים הם לא השתתפו. לכן האוהדים שלנו נהמו לעברם".

     

    אישר לשופטים להפסיק משחקים במקרה של גזענות. פלאטיני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
    אישר לשופטים להפסיק משחקים במקרה של גזענות. פלאטיני(צילום: EPA)
     

    ואלה לא היו הנהמות היחידות בפולין. השחקנים השחורים של נבחרת הולנד ספגו נהמות מאלפי פולין במהלך אימון בקראקוב. "זה פשוט דבר

    מכוער וחייבים לעצור את התופעה הזאת", ביקש הקפטן ההולנדי מארק ואן בומל.

     

    "זה מגעיל ומזעזע. ועוד לשמוע את הדברים האלה יום אחרי שביקרנו באושוויץ וראינו לאן בעבר הובילה הגזענות. זה לא הפעם הראשונה שקורה דבר כזה, אבל כאדם אתה פשוט לא יכול להשלים עם העניין. נלך עם זה לאופ"א ואם יקרה משהו במשחק נבקש מהשופט שייתן לנו לעזוב".

     

    לא נטש את המשחק מול ספרד למרות הנהמות. באלוטלי (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
    לא נטש את המשחק מול ספרד למרות הנהמות. באלוטלי(צילום: גטי אימג'ס)
     

    אז מה באמת יעשו השופטים אם התופעה תמשיך להחמיר? ואיך תגיב אופ"א? חלוץ איטליה מריו באלוטלי כבר הכריז לפני פתיחת המשחקים שיעזוב את המגרש אם יסבול מקריאות גזעניות, והוסיף שאם מישהו יעיז לזרוק לעברו בננה "אני אלך

    לכלא כי פשוט אהרוג אותו".

     

    באופ"א לא ענו באלגנטיות והזהירו שמי שיעזוב את המגרש יקבל כרטיס צהוב. במשחק אתמול מול ספרד לא נזרקה בננה, אבל נשמעו קריאות כאלה. באלוטלי לא עזב.

     

    נשיא אופ"א מישל פלאטיני התייחס לנושא וקבע שעזיבת המגרש על ידי שחקן אחד או יותר אינה חוקית ולא מתקבלת על הדעת גם במקרה של גזענות.

     

    לעומת זאת אמר פלאטיני ששופטים יכולים לעצור את המשחק אם יראו זאת לנכון. קשה להאמין שעצירת משחק תתרחש באירוע כה מסוקר. מצד שני, אם הגועל יחריף הלחץ הציבורי והתקשורתי יכול לעשות את שלו. אז יורו 2012 באמת ילווה במקרה תקדימי. 


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים