האשה תגורש, הבעל נשאר: 'לא נתנו להגיד שלום'
וואדי, פליט מדרפור, שב מהעבודה לביתו באילת וגילה שפקחי ההגירה עצרו את רעייתו ואם ילדיו הדרום סודנית. בן, סודני מדרפור, יטפל מהיום באחיו של חברו ששרוי בתרדמת. ביום הראשון למבצע נעצרו 78 אפריקנים, רובם באילת
מבצע הגירוש של אזרחי דרום סודן קורע משפחות: וואדי, פליט מדרפור שבסודן, הגיע אחר הצהריים (יום ב') לבית רשות האוכלוסין וההגירה באילת. הוא סיפר ל-ynet שבזמן שהיה בעבודה, עצרו הפקחים את אשתו ואם שני ילדיו, שהגיעה מדרום סודן, לקראת גירוש. "אפילו לא הספקתי להגיד לה שלום ולתת לה נשיקה", אמר. "כיוון שאני מדרפור לא מגרשים אותי".
דרום-סודנים חתמו בערד על עזיבה: "אין ברירה"
המאבק במסתננים - דיווחים קודמים ב-ynet:
- דרום סודן תחילה: "בשדרות מסוכן מבאריתריאה"
- הפגנת מבקשי מקלט בת"א: "פליט הוא לא סרטן"
- למרות עמדת היועץ: יוחמר עונש מעסיקי מסתננים
המחזה ערער אפילו כמה מתושבי אילת שהיו במקום והביעו עד אז סיפוק על מבצע הגירוש. "איך אתם יכולים לעשות את זה?", הם שאלו את השוטרים לאחר ששמעו על סיפורו של וואדי. "לקחת את האשה ולהפריד ככה את האבא והילדים?"
וואדי הורשה להיכנס למקום עם המזוודה. לפני שנכנס אמר: "אני כל כך רוצה שיתנו לי לראות אותה עוד פעם, כי אחרי היום יש לי הרגשה שאני לא אראה אותה יותר אף פעם".
גם בן, סודני מדרפור, והלן הישראלית הגיעו למקום כדי להיפרד משני חברים שנעצרו במבצע. "לא נותנים לנו אפילו להגיד להם שלום", אמר בן. "אחד מהם הגיע לישראל מפני שאחיו מאושפז בתרדמת כבר כמה שנים בארץ והוא היחיד שמטפל בו".
לדברי הלן, חברה שהה בארץ רק בשביל המטרה הזאת ועכשיו מגרשים אותו. "מה שזה אומר עבורנו, החברים שלו, שאנו נשארנו כדי לטפל באחיו עבורו", הוסיפה. "קצת אנושיות לא הייתה מזיקה". האפריקנים מאילת הועלו על רכבי שירות בתי הסוהר בדרך למתקני השהייה, אשר בהם יהיו עד שיגורשו מישראל.
עד כה נעצרו במסגרת מבצע המעצרים 78 אזרחים זרים השוהים בארץ בניגוד לחוק, 70 מהם דרום סודנים. הגברים נכלאו בכלא קציעות ואילו הנשים והילדים במתקן סהרונים הסמוך, עד לגירוש. שש משפחות שנעצרו והסכימו לצאת מרצון שוחררו עד לטיסה.
במקביל למבצע, הגיעו אחר הצהריים לערד אנשי מִנהל אכיפה וזרים ברשות, התמקמו בכנסייה המקומית והחלו לחלק לדרום סודנים החיים בעיר טופסי עזיבה מרצון. עשרות חתמו על הטפסים. אנשי הרשות האוכלוסין וההגירה הסבירו: "מי שרוצה, אנחנו נותנים לו צ'אנס לעזוב מרצון, לקבל מענק וזמן להסדיר את ענייניו בארץ. זה הרבה יותר מכובד. יש היענות של האנשים. כל אחד לפי שיקוליו".