איראן טוענת: התחלנו לפתח צוללת גרעינית
קפיצת דרך או בלוף? סגן מפקד חיל הים האיראני הודיע כי טהרן עשתה "צעדים ראשונים בבניית צוללת גרעינית". יעלון על האיום האיראני: "אם הבחירה היא בין פצצה להפצצה - אז להפציץ"
משחתת תוצרת עצמית כבר יש להם, גם טילי חוף-ים ועכשיו האיראנים מסתכלים על היעד הבא - צוללת גרעינית. על פי דיווח בסוכנות הידיעות החצי-רשמית "פארס", הרפובליקה האיסלאמית החלה לתכנן את הצוללת הגרעינית הראשונה, אבל נראה שהדרך עד שזו תצלול אל מתחת למים עוד ארוכה מאוד.
"עשינו צעדים ראשונים בפיתוח ובבניית צוללת גרעינית", אמר אדמירל עבאס זאמיני, סגן מפקד חיל הים האיראני. "לכל המדינות יש זכות להשתמש בטכנולוגיה גרעינית. חיל הים האיראני צריך כלי שיט שכאלה כדי להוציא לפועל בהצלחה פעולות מעבר לקווי האויב".
איראן טוענת פעמים רבות כי ביצעה קפיצות דרך מדעיות וצבאיות, אבל במקרים רבים כלל לא מציגה הוכחות לכך. במערב לוקחים בעירבון מוגבל את אותן הצהרות של בכירים בטהרן. רק למספר קטן מאוד של מדינות - ארצות-הברית, רוסיה, צרפת, בריטניה וסין - יש יכולת טכנולוגית לבנות בעצמן צוללת גרעינית.
חיל הים הישראלי מפעיל היום שלוש צוללות מדגם "דולפין" שנבנו בשנות התשעים. לצוללות אלה טווח פעולה של יותר מ-4,000 ק"מ ולפי פרסומים זרים, הן מסוגלות לשאת ולשגר טילי שיוט נושאי ראשי קרב גרעיניים. השנה הושג סיכום בין גרמניה לישראל כי ברלין תמכור לישראל צוללת "דולפין" שישית ותשתתף בחלק ממימונה. עלות הצוללת נאמדת ב-500 מיליון דולר, והיא אמורה להגיע לישראל ב-2018.
בתוך כך, התייחס השר לעניינים אסטרטגיים משה (בוגי) יעלון לאיום האיראני ואמר כי "אם הבחירה היא בין פצצה להפצצה - אז הפצצה". יעלון, שנשא דברים במסגרת כנס משגב לתעשיות פלסטיות שנערך במושב יובלים, אמר כי "המערב צריך להפעיל את כל האמצעים, וכדי להביא את המשטר האיראני אל הדילמה של פצצה או הישרדות אסור לקנות ממנו נפט. אולי סנקציות כלכליות יביאו את המשטר אל שוקת שבורה".
לדברי יעלון, יש ליצור בידוד מדיני של המשטר האיראני, "אך חייבת להיות גם אופציה צבאית אמינה, שבכל מקרה צריכה להיות הדבר האחרון. אני אומר את זה כמי שחווה מלחמות ומבין מה המשמעות שלהן. אבל אם אין ברירה, וזו פצצה איראנית או הפצצה, אז חד משמעית זו הפצצה. בדרך כזו או אחרת צריכים לעצור את פרויקט הגרעין האיראני. הלוואי שלא בדרך מלחמתית והלוואי שלא על ידינו".
Read this article in English