סוריה במוקד: רוסיה וארה"ב שוב במלחמה קרה?
קצין ישראלי בכיר אמר כי תמיכת רוסיה וסין באסד "מחזירה אותנו למלחמה הקרה", תקופה שהתאפיינה בהפיכת מדינות בעולם לשדות קרב של המעצמות. חילופי ההאשמות האחרונים בין ארה"ב לרוסיה מזכירים זאת, אך יש שמנסים להנמיך להבות
ארה"ב תקפה, רוסיה החזירה, וישראל שופכת שמן למדורה? על רקע תמיכת רוסיה וסין במשטר נשיא סוריה בשאר אסד, בניגוד לעמדת ארה"ב, אמר "מפקד ישראלי בכיר" לסוכנות הידיעות רויטרס כי העולם עלול לגלוש למלחמה קרה מחודשת, שהשלכותיה על המזרח התיכון בלתי צפויות. נראה כי חילופי ההאשמות ההדדיים בין וושינגטון למוסקבה בנוגע לעמדותיהן של השתיים נותנים משנה תוקף לאמירה.
רוסיה: ארה"ב מחמשת את המורדים בסוריה
קלינטון: רוסיה שולחת מסוקים לסוריהלדבריו, כבר היום מתחוללת בסוריה מלחמת שליחים (מלחמת פרוקסי) שבמסגרתה מסייעות לאסד איראן וחיזבאללה. "יכול להיות כאוס אמיתי. זה יכול להימשך שנים".
מומחה טורקי שמבקר בארץ כעמית חוקר במכון בגין-סאדאת מסכים עם דברי הקצין. "בסוריה מתחוללת מלחמת שליחים שבה איראן מספקת נשק לעלווים וטורקיה מחמשת את האופוזיציה", אמר קאן קספאולו.
מסרטונים שפורסמו לאחרונה שבהם נראות התקפות מוצלחות של המורדים והרס טנקים סורים עולה הסברה שהמורדים שמו ידיהם על נשק נגד טנקים מתוחכם יותר מה-RPG שהיה בידיהם.
מאשימים את המתורגמן
חילופי האשמות קשים נשמעו ביומיים האחרונים בין רוסיה לארה"ב. מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון אמרה שלשום כי בידיה מידע על כך שמוסקבה שלחה מסוקי קרב לדמשק. "התעמתנו עם הרוסים בתביעה שיפסיקו את משלוחי הנשק לסוריה. הם אמרו מדי פעם שאל לנו לדאוג, שמה שהם מעבירים לא קשור אליהם (לפעולות הפנים של הממשלה). זה בבירור לא נכון". רוסיה הכחישה זאת.
בתגובה אמר היום שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב במהלך ביקורו באיראן כי וושינגטון מחמשת את המורדים הפועלים נגד אסד. הבית הלבן הכחיש את הדברים ודוברו הצהיר: "אנחנו לא מספקים ולא סיפקנו נשק לאופוזיציה הסורית".
אבל הערב ניכר ניסיון להוריד את הלהבות. משרד החוץ הרוסי הודיע כי לברוב כלל לא אמר את הדברים שיוחסו לו על ידי המתורגמן האיראני במסיבת העיתונאים בטהרן. נציג המשרד אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי מדובר בטעות בתרגום והציג כראיה את הצהרת לברוב ברוסית, שבה נכתב כי "ארה"ב מספקת נשק באזור".
חילופי הדברים הקשים מזכירים התבטאויות בזמן המלחמה הקרה, שהתאפיינה במלחמות שליחים. המעצמות, שלא רצו להסתכן במלחמה ישירה ביניהן, ניהלו מערכות קטלניות במדינות אחרות. בין 1945 ל-1989 התחוללו מלחמות כאלה ביוון, קוריאה, וייטנאם, לבנון, אפגניסטן, אנגולה, מוזמביק, קובה, אל סלבדור וניקרגואה.
קרב בין השיעים לסונים?
הקצין הבכיר הביע חשש שמלחמת האזרחים בסוריה היא חלק ממאבק על השליטה בעולם הערבי, בין סונים לשיעים. לדבריו, "השיעים הם רק 20% מהמוסלמים בעולם אך הם נטלו את ההנהגה מהסונים".
"אסד ראה את סופו של מועמר קדאפי בלוב ואת גורלו של חוסני מובארק במצרים והוא מבין שאין לו ברירה. הוא יודע שהמיעוט העלווי שלו יישחט. כולנו יודעים מהו סוף הסיפור, אנחנו פשוט לא יודעים מהם הפרקים בספר".
אולם את המהלומות המילוליות יש לבחון גם בהקשר הרחב יותר של היחסים בין ארה"ב לרוסיה, שלאחר מאמצים להתקרבות בתחילת נשיאותו של אובמה, עלו על שרטון מאז בחירתו מחדש של ולדימיר פוטין לנשיא.
המשבר בסוריה, כמו הגרעין האיראני, הוא מסלעי המחלוקת בין השתיים.
פוטין לא הגיע לפסגת G8 בקמפ-דייויד במאי, ואילו אובמה הודיע שלא ישתתף בפסגת אפי"ק בספטמבר בוולדיווסטוק. מאחורי ההימנעות ההדדית עומדת המחלוקת בנושא הצבת הטילים של נאט"ו באירופה. ארה"ב מתנגדת להצעת פוטין להוריד בדרגה את מערכות ההגנה של נאט"ו ולאפשר לרוסיה להגן על מדינות אירופה מפני איום טילים בליסטיים. וושינגטון עוסקת בפרויקט הגנה מקיף שכולל את ספרד, טורקיה ורומניה - שאליו הוזמנה גם רוסיה, החוששת מאיום על יכולת ההרתעה הגרעינית שלה.
Read this article in English