נתניהו: הגירוש יתבצע בצורה יהודית ואנושית
לאחר ששני אוטובוסים שעליהם דרום סודנים יצאו מערד, עשרות עלו להסעות מהתחנה המרכזית בתל-אביב לנמל התעופה. נתניהו שיבח את מבצע הגירוש: "גם כשאנו רוצים להוציא הגר מתוכנו נעשה זאת בצורה אנושית"
לפני העזיבה, הונף דגל דרום סודן בגאווה בתחנה המרכזית בתל-אביב. עשרות תושבי דרום סודן עלו הבוקר (יום א') על אוטובוסים בערד ובתל-אביב ברגשות מעורבים. האוטובוסים ייקחו אותם לשדה התעופה, משם יוטסו מאוחר יותר 120 בני אדם לארצם. ראש הממשלה בנימין נתניהו, שיבח הבוקר את מבצע הגירוש ואמר: "גם כשאנו רוצים להוציא את הגר מתוכנו נעשה זאת בצורה אנושית. אנחנו נפעל בצורה יהודית ואנושית". הוא אמר כי הופסק "הנוהל הפסול" של העברת מסתננים לתל-אביב, וכולם מועברים כעת הישר למעצר. ynet העביר שידור חי מהעלייה לאוטובוסים בתל-אביב.
בחזרה לדרום סודן - כתבות אחרונות:
ריקוד אחרון ופרידה: דרום סודנים לפני גירוש
ישראלים בדרום סודן: אתם לא מבינים אותם
נציגי דרום סודן בארץ: רוצים לקלוט, זו לא הדרך
לצד מחזות קורעי לב של דרום סודנים נפרדים מחבריהם בארץ ומהפעילים שסייעו בעדם,
נראו תושבים לבושים בחגיגיות מניפים את דגלם הלאומי ומחייכים למצלמה עם ילדיהם, שחלקם עדיין לא מכירים את הארץ שאליה הם חוזרים. בישיבת הממשלה עדכן נתניהו את השרים כי הלילה המטוס הבא ייצא המטוס הבא לדרום סודן. "נעשה זאת בצורה מסודרת תוך שמירת כבודם". הוא ציין שהממשלה מטפלת בבעיית הזרים בדרכים שונות. את בניית הגדר הבטיח להשלים בחודשים הקרובים. "אנחנו בונים גם מתקן לעשרות אלפים. נחמיר גם הקנסות על המעסיקים. נבלום את כניסתם ונחיש את הוצאתם".
נתניהו שיבח את אנשי יחידה עוז, "שעושים עבודה חשובה" וביקש מהשרים להיזהר בהתבטאויות כלפי זרים, "אני מבקש לנהוג באנושיות. אני מבקש את זה גם מאנשי הציבור בהתבטאויות שלהם. ננהג כלפיהם באנושיות".
בערד עלו היום הדרום סודנים על שני האוטובוסים שהסיעו אותם לשדה התעופה. הם נפרדו מהתושבים המקומיים ומהפעילים החברתיים שליוו אותם לאורך השנים בהתרגשות ובדמעות, כשהם שרים ומתפללים. "אני שמח לחזור לארץ שלי", אמר אחד מהם. אשה שהזדהתה בשם תרזה הוסיפה: "יש לנו עכשיו ארץ חדשה וזה טוב בשבילנו".
הילדים נפרדו מהחברים הישראלים שרכשו בבית הספר. "אני אתגעגע אליכם. אני תמיד אזכור אתכם", אמר אחד מהם לחבריו. "אני תמיד אשאר בקשר איתם", סיפרה איה אלברט, "שום מרחק לא יפריד בינינו". אנשי רשות ההגירה בדקו את שמות העוזבים, מוודאים שכל מי שצריך להיות על האוטובוס נמצא.
"מקווה שיהיו יחסים ואוכל לחזור"
אמש יצאו חלק מהדרום סודנים בריקודים ברחובות, חוגגים את חזרתם למולדת ברגשות מעורבים. השמחה הרבה התערבבה בעצב על עזיבת ישראל והאנשים שהכירו, ובכעס על מי שעומד מאחורי גירושם.
"אנחנו מאוד אוהבים את מדינת ישראל ואת תושבי ערד. אנחנו רצינו להישאר פה אבל המדינה הוציאה חוק שאנחנו צריכים ללכת למדינה שלנו. אני מקווה שבעתיד נחזור לפה", אמר פול טון. חברו אייזק סיימון הוסיף: "הישראלים גרים בכל מקום בעולם, ארה"ב, אוסטרליה. בעבר הישראלים היו מהגרים. עכשיו הם לא רוצים לקבל אותנו. אנחנו אוהבים אותם ואת המדינה. אבל אלי ישי ובנימין נתניהו לא מבינים מה הם עושים".
גוז'ף יאפו הביע גם תקווה: "אין לי ברירה אלא לחזור לדרום סודן. אני גר בישראל כבר חמש שנים. אני חוזר לארץ שלי אבל מאוד אוהב את ישראל והישראלים. אני מקווה שיהיו יחסים בין המדינות ואני אחזור לפה".
מבצע גירוש תושבי דרום סודן התחיל בשבוע שעבר, לאחר שבית המשפט התיר את החזרתם לארצם. שר הפנים אלי ישי הנהיג במשך שנים מדיניות של "הגנה זמנית" או "הגנה קולקטיבית" על אזרחי דרום סודן ששהו בישראל.
מכוח מדיניות זו, האזרחים הזרים לא הורחקו. אך ישי החליט לשים קץ למדיניות זו ועתירת ארגוני הסיוע נגד ההחלטה נדחתה. רשות ההגירה הודיעה שתאפשר לאזרחי המדינה השוהים בישראל לעזוב מרצונם, ולמעשה אפשרה להם כך שבוע להסדיר את ענייניהם, אך השר ישי החל לפעול עוד לפני כן.
ישי הצהיר עם תחילת המבצע כי מדובר ב"מבצע לשימור ישראל היהודית", אך בסך הכול חיים בישראל 1,500-700 דרום סודנים. זאת, מתוך 60,000 מבקשי מקלט אפריקנים, רבים מהם מאריתריאה ומסודן. ישראל מנועה בינתיים מלגרש את רובם בשל התחייבויות בינלאומיות.
בשבוע שעבר נעצרו 300 דרום סודנים ו-300 נוספים הגישו בקשה ליציאה מרצון. ארגוני הסיוע טוענים כי מדובר למעשה בבקשה תחת איום מעצר. במהלך החודש האחרון חצו את הגבול הדרומי למעלה מ-600 מסתננים.
אטילה שומפלבי, אילנה קוריאל וגלעד מורג