עתירה: לא לגרש 20 ילדים מוכים לדרום סודן
העותרים טוענים כי לאחר שבית המשפט ומשרד הרווחה הורו להרחיק ילדי מהגרים מהוריהם המתעללים, רשות ההגירה והאוכלוסין משיבה אותם לחזקתם כדי לגרשם מישראל , ומבקשים צו על תנאי שימנע זאת
האם בסמכותו של משרד הפנים לאחד ילדים שהורחקו מהוריהם המתעללים, לצורך גירושם לדרום סודן? שאלה זו עומדת במרכזה של עתירה שהגישו לבג"ץ היום (ד') כמה ארגוני זכויות אדם, נגד משרד הפנים ומשרד הרווחה "למען הבטחת שלומם של ילדים וילדות מדרום סודן".
מבצע הגירוש נמשך - דיווחים נוספים בחדשות ynet:
שוב בדרום-סודן: "למה בישראל שונאים אותנו?"
ממשל אובמה: הגנה מגירוש למאות אלפי מהגרים
ישי תקף: ליברמן שר גרוע, מונע גירוש לאריתריאה
כפי שפורסם ב-ynet, בטיסה הראשונה של מבצע הגירוש הנוכחי אוחדו שלושה ילדים עם אביהם המכה לאחר שהורחקו ממנו למשך חודשים ארוכים. הקליניקה לזכויות מהגרים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים דורשת בשם הארגונים, כי ילדים שהוצאו מחזקת הוריהם על ידי רשויות הרווחה המוסמכות בשל התעללות או הזנחה, לא יאוחדו עם בני המשפחה הפוגעים לצורך גירושם. בעתירה, שבה מובאים סיפורם של כמה מהילדים, תוקפים את פעילות רשות האוכלוסין וההגירה של משרד הפנים, במסגרת המבצע לגירוש תושבי דרום סודן, ומבקשים מבג"ץ כי יוציא צו על תנאי שימנע את גירושם של ילדים אלה.
לטענת העותרים, מבצע הגירוש כולל הוצאת ילדים מפנימיות שאליהן הגיעו אחרי שהוצאו מחזקת הוריהם, ומשמעות הדבר היא שילדים שהוריהם הזניחו אותם או התעללו בהם פיזית או נפשית, יוחזרו לידיהם ויגורשו מישראל יחד עמם.
הארגונים דורשים מבית המשפט להבטיח את שלומם של הילדים, וטוענים כי באחדים מהמקרים נמסרו הילדים לידי פקחי יחידת עוז חרף קביעה מפורשת של הרשויות המוסמכות כי מדובר ב"קטינים נזקקים" שאין לאפשר את החזקתם בידי הוריהם. העותרים מעריכים כי מדובר בכ-20 משפחות שילדיהן נמצאים מחוץ לחזקתן לאחר שהוחלט כי ההורים מסכנים אותם.
העותרים מסבירים כי אינם מבקשים באופן מוחלט שלא להחזיר את הילדים לידי הוריהם לצורך גירוש, אך הם מבקשים להכריע בשאלה אם ניתן להחזיר ילד למשפחתו ולגרשו לארצו, לאחר בדיקה מעמיקה של נסיבות המקרה על ידי רשויות הרווחה ותוך התחשבות בשיקול טובת הילד כשיקול המכריע.
בעתירה נטען גם כי אין ליחידת עוז הסמכות ליטול ילד שהרשויות קבעו כי ישהה בנפרד מהוריו כדי להבטיח את שלומו, ולאחדו עם הוריו ללא פנייה לבית המשפט או לשירותי הרווחה בבקשה שישנו את החלטתם.
עו"ד יונתן ברמן, המייצג את הארגונים, טוען בעתירה כי מדובר "באחת האוכלוסיות הרגישות ביותר, ילדים חסרי מעמד בישראל שעברו חוויות קשות של התעללות והזנחה. מן המשיבים, בלהט הגירוש, נשכחו מושכלות יסוד בדבר החובות המוטלות על כל רשות העוסקת בעניינם של קטינים". עוד טען כי הסמכויות העוסקות בגירוש "אינן יכולות לרמוס החלטות שיפוטיות של בית המשפט לנוער וקביעות כי ילד נמצא בסיכון כאשר הוא בחזקת הוריו". הוא ביקש צו על תנאי נגד גירוש הילדים עד שבית המשפט ידון בעתירה.
Read this article in English