שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס,  EPA

מצרים עוצרת נשימה: היום יוכרז הנשיא הבא

מצד אחד: האחים המוסלמים ומורסי, שמבטיחים "מהפכה שנייה" אם לא יוכרז כמנצח. מצד שני: תומכי המשטר ושפיק, שמזהירים ש"כיכר תחריר הופכת לכיכר טורה בורה" - בזמן שמפגינים מניפים תמונות בן לאדן. ההכרזה מתוכננת ל-15:00

מצרים מחכה לרגע הגורלי שבו תימסר ההכרעה - מי יהיה יורשו של חוסני מובארק ? לאחר שאמש (שבת) נמסר רשמית כי ההכרזה על המנצח בבחירות לנשיאות תהיה היום ב-15:00, גברה באופן משמעותי המתיחות בין המחנות - תומכי מועמד "האחים המוסלמים" מוחמד מורסי, ותומכי יריבו אחמד שפיק, המייצג בעיני רבים את המשטר הישן.

 

הבחירות במצרים - כתבות אחרונות ב-ynet:

דיווח: לאחר הערעורים, מורסי נבחר לנשיא מצרים

מבוכה: מחוקק מצרי מארגון טרור התארח בארה"ב

אובמה עם האחים? "לחץ אמריקני לחילופי שלטון"

 

מאות אלפים מתומכיו של הגנרל שפיק, שטוען לזיופים נרחבים בבחירות שנערכו בשבת ובראשון לפני שבוע, ערכו הפגנה ספונטנית לתמיכה בצבא המצרי ובמפקד חיל האוויר לשעבר בסמוך לקבר החייל האלמוני בשכונת "עיר נאסר". בהפגנה נשמעו סיסמאות לאומניות ביותר, שהאשימו את ארה"ב ואת קטאר בתמיכה ב"אחים המוסלמים". כשהם מנופפים ברבבות דגלי מצרים, קראו תומכי שפיק "יופל משטר המורשיד (המנחה העליון של תנועת האחים)" ו"הצבא והעם הולכים יד ביד".

 

הפגנה בכיכר תחריר ביום שישי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה בכיכר תחריר ביום שישי(צילום: EPA)

 

במקביל עזבה צעדה של איסלאמיסטים את כיכר א-תחריר לעבר מושב הפרלמנט, שפוזר לפני כשבועיים בהוראת בין הדין החוקתי, כמה חודשים בלבד אחרי הבחירות ההיסטוריות. בניין הפרלמנט הוקף בעשרות חיילים ושוטרים, שאינם מאפשרים לאיש, בכלל זה לצירי הפרלמנט, להיכנס למבנה. ההערכה היא שהאיסלאמיסטים מתכוונים להטיל מצור על הפרלמנט עד שתבוטל ההחלטה לפזרו.

 

משטרת מצרים ושאר כוחות הביטחון הגבירו אמש את הכוננות בכל רחבי מצרים, מחשש להתנגשויות אלימות בעקבות ההכרזה על המנצח בבחירות לנשיאות. בעוד גורמים שונים דיווחו ביומיים האחרונים כי מורסי יהיה נשיא הבא של מצרים - והיו גם פרסומים על "עסקה" נרקמת בינו לבין המועצה הצבאית השלטת - שבה ונשמעה ההערכה בקרב מפלגות חילוניות, שאינן קשורות למשטר הצבאי, כי דווקא שפיק הוא הראיס הבא.

 

תומכיו של מורסי בכיכר תחריר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכיו של מורסי בכיכר תחריר(צילום: EPA)

 

החום החליש את רוח המהפכה

כלי תקשורת במצרים דיווחו הבוקר כי משרד הפנים המצרי הכריז על מצב חירום בקהיר ובמחוזות נוספים, כדי לאפשר לאבטח את הרחובות ולשמור את היציבות על רקע ההכרזה הצפויה על זהות הנשיא הבא. לפי הדיווחים, משרד הפנים הודיע גם על העלאת מצב החירום לדרגה הגבוהה ביותר, על כוננות ביטחונית ועל אבטחת היעדים הרגישים ובהם שגרירויות, משרדי ממשלה ובנקים. עוד נמסר כי אנשי ביטחון יסיירו ברחובות ובצירים הראשיים לאחר ההכרזה על הנשיא.

 

ביום שישי זו הייתה אמורה להיות הפגנת-הכוח הגדולה והמרשימה ביותר של "האחים" ושאר הזרמים האיסלאמיסטיים מאז תחילתה של המהפכה לפני כשנה וחצי. אבל "הפגנת מיליונים" זו לא הייתה. בקהיר הגיע מספרם של המפגינים לכמה עשרות אלפים, אולי מאות בודדות - אף שרבבות ממתנגדי המשטר ומנאמני התנועות האיסלאמיסטיות הובאו לבירה בהסעות מיוחדות מערי ספר.

 

חציה של "כיכר א-תחריר" נותר ביום שישי פתוח לתנועת כלי רכב סואנת, בעוד בתחילת המהפכה הושבתה כל התנועה בכיכר. קריאות מוכרים של "עשר חולצות ב-100 לירות מצריות (כ-50 שקל)" התחרו בקריאותיהם של מובילי המחאה, שהשמיעו במקצבים מוזיקליים שונים ססמאות מחורזות נגד צמרת הצבא המצרי, שלוו ללא הרף בצעקות "אללה אכבר" מפי רבבות המפגינים המשולהבים.

 

אחמד שפיק ביום חמישי. מי ניצח? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אחמד שפיק ביום חמישי. מי ניצח?(צילום: EPA)

 

גם הקריאה לשביתת-שבת עד לביטול החלטת פיזור הפרלמנט והעברת כל סמכויות השלטון מידי הצבא לידיים אזרחיות לא זכתה להיענות מסיבית. רק כמה אלפים, בעיקר אלה שהגיעו מחוץ לקהיר, נותרו לישון ולהפגין בכיכר, כשהם מתגוררים באוהלים רעועים ומאולתרים, עשויים בדרך כלל מכמה בדים וסדינים שחוברו זה לזה.

 

אחת הסיבות לנוכחות הלא מאוד מרשימה בכיכר הייתה החום הכבד - כ-40 מעלות - שהחליש את הרוח המפכנית. עשרות מפגינים, שעמדו בכיכר במשך שעות חשופים לשמש וסבלו מהלחות הגבוהה, התמוטטו מהתייבשות וממכות שמש וקיבלו טיפול רפואי במרפאת-שדה שהקימה תנועת "האחים המוסלמים". כמה בעלי יוזמה הקימו במרכז הכיכר מאהלי ענק, שהעניקו לחלק מהמפגינים מקלט חלקי וזמני מפני החום הנורא. אחרים דאגו להזליף מים על הנוכחים.

 

חם בקהיר. 40 מעלות בשבת (צילום: AP) (צילום: AP)
חם בקהיר. 40 מעלות בשבת(צילום: AP)

 

ואולם הסיבה העיקרית לכישלון הייתה כנראה שליטתם המוחלטת של האיסלאמיסטים בהפגנה. לא רק "האחים" ואוהדיהם הגיעו לכיכר, אלא גם הרבה מאוד סלפים, נאמני התנועה הדתית שהולידה בין היתר את "אל-קאעידה" של אוסמה בן-לאדן. וכך, ניתן היה לראות בינות לדגלי מצרים הרבים, שנופפו בכיכר, גם לא מעט דגלים שחורים של אל-קאעידה עם הססמה "אין אלוה מבלעדי אללה ומוחמד שליחו". מפגינים נופפו בהתלהבות, גם מול המצלמה, בגלויות עם דיוקנו של בן-לאדן.

 

מספרן של הנשים, שהפגינו בעודן מכוסות בשחור מכף רגל ועד ראש, היה גבוה יותר משראיתי בהפגנות אחרות בכיכר הזו עד כה. צעירים בעלי זקנים שחורים ארוכים, חובשי כיפות סרוגות ולובשי בגדים לבנים הקצינו את האווירה, בהשמעת קריאות הסתה נגד הצבא וראשיו.

 

"זו כיכר טורה-בורה", הצהיר בזעם חסאם חאזם, דובר "תנועת הרוב השותק", התומכת בצבא, בהתייחסו לאזור המערות באפגניסטן שבו הסתתרו בן-לאדן ואנשיו לאחר פיגועי 11 בספטמבר. "אין כל קשר בין מה שקורה עכשיו בכיכר א-תחריר למהפכה". חזיון האימים הזה של השתלטות האיסלאם הקיצוני ביותר על מצרים מתחיל לתת את אותותיו בקרב האוכלוסייה המצרית.

 

אל-בראדעי לראשות הממשלה?

הנהגת "האחים" חשה היטב ברוחות הנושבות ברחוב המצרי. מועמדה לנשיאות מורסי החליט בעצמו לא להגיע לכיכר אלא להקדיש את זמנו לדיונים עם נציגי כמה קבוצות של האופוזיציה החילונית והדמוקרטית לגיבוש הסכם על דרישות ופעולות משותפות, לנוכח החשש כי הצבא ינסה לכפות את מועמדו שפיק. "כולם יודעים מהן תוצאות הבחירות ולא ניתן שיהתלו בנו", אמר, והעביר מסרים מרגיעים והבטיח שאם ייבחר כנשיא ימנה לעצמו סגנים ויועצים ממפלגות ותנועות שאינן קשורות ל"אחים". ואולי אף אשה.

 

ראש הממשלה, ציין מורסי, יהיה "אישיות לאומית עצמאית".

 בין השמות המוזכרים ד"ר מוחמד אל-ברדעי, לשעבר מזכ"ל סוכנות האו"ם לאנרגיה גרעינית ומי שוויתר על כוונתו לרוץ לנשיאות. סגן הנשיא עשוי להיות חמדין סבאחי, המנהיג הנאצריסטי הפופולרי.

 

המתח בין המחנות היריבים ממשיך לתפוס תאוצה לקראת פרסום התוצאות ודוברי "האחים" שבו והזהירו, כי אם יוכרז על שפיק כעל נשיאה הבא של מצרים "תפרוץ מהפכה שנייה". עם זאת בקרב חברי ועדת הבחירות העליונה מתקיים ויכוח סוער על הצורך לקיים בחירות חדשות בכמה עשרות קלפיות, לנוכח הזיופים הרבים, וכן על התגובה הנאותה להכרזת הניצחון המוקדמת של "האחים".

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה בכיכר ביום שישי
צילום: EPA
מומלצים