המצרים בחרו באיסלאם: מורסי - הנשיא החדש
ניצחון היסטורי לאיסלאם הקיצוני במצרים: אחרי ימים של ציפייה הכריזה ועדת הבחירות כי מועמד האחים המוסלמים, מוחמד מורסי, הוא הנשיא הבא. חשש החילונים: מצרים תהפוך למדינה איסלאמית דתית. המונים בכיכר תחריר: "הצבא צריך ללכת!"
עידן חדש בארץ הנילוס ובמזרח התיכון: מועמד האחים המוסלמים, מוחמד מורסי, נבחר לנשיא מצרים. כך הודיעה הערב (יום א') ועדת הבחירות במדינה, שבוע אחרי הסיבוב המכריע בבחירות לנשיאות. הוא גבר על המועמד החילוני אחמד שפיק, שהיה בכיר במשטרו של הנשיא המודח חוסני מובארק. מורסי ניצח בפער קטן מאוד: 51.7% לעומת 48.3%. בכיכר תחריר בקהיר פרצו המוני תומכים של האחים המוסלמים בצהלות וחגיגות שמחה. ynet העביר שידור חי מהחגיגות.
יו"ר ועדת הבחירות המרכזית במצרים, פארוק סולטאן, הכריז כי מורסי זכה ב-13,230,131 קולות, בעוד שפיק זכה ב-12,347,380 קולות. שיעור המצביעים עמד על 51% מבעלי זכות הבחירה. סולטאן דחה את כל הטענות על כך שתוצאות הבחירות זויפו, ותקף את מי ש"ניסו להטיל ספק בחברי הוועדה". הוא סיפר כי הוועדה דחתה את רוב הערעורים שהגישו המועמדים.
עוד חדשות מהעולם :
- באדום ובזהב: ספנסר טוניק הפשיט 1,500 במינכן
- הסקס הורג: נחשפו מאובני צבים בני מיליוני שנה
- אובמה עם האחים? "לחץ אמריקני לחילופי שלטון"
- התפוח רקוב: "מוצרי אפל נמכרים באיראן כל הזמן"
ראש המועצה הצבאית העליונה של מצרים, הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי, בירך את מורסי על ניצחונו. בכיכר תחריר בקהיר המתינו בזמן ההכרזה מאות אלפי תומכי האחים המוסלמים והמהפכה, ועם ההכרזה על ניצחונו של המועמד המועדף עליהם הם פרצו בחגיגות. דגלי מצרים הונפו באוויר, וזיקוקים נורו לשמיים. המראות הזכירו במידה רבה את המראות בכיכר ביום הדחתו של חוסני מובארק, ב-11 בפברואר אשתקד.
המפגינים בכיכר קראו "אללהו אכבר!". "תגידו! אל תפחדו! הצבא צריך ללכת", צעקו ההמונים. דוברו של מורסי אמר עם היוודע התוצאות: "זו הוכחה לנחישות של העם המצרי לגורם לכך שקולו יישמע". מטהו של מורסי הודה למפגינים שהגיעו לכיכר תחריר: "אנחנו אומרים לכל מי שרוצה לבנות את המהפכה שלנו, ברוך הבא למצרים החדשה, מצרים הזקוקה לכולם לצורך הבנייה". מטה מורסי שלח מסר מרוכך מעט לצבא, שיבח אותו, ואמר כי הייתה זו רק המועצה הצבאית העליונה שעשתה טעויות רבות.
שפיק לעומת זאת לא מסר תגובה מיד לאחר פרסום התוצאות. בעבר אמר כי יסכים לשרת בממשלו של מורסי אם זה ינצח. במטהו של שפיק ניכרה הערב האכזבה. רבים מתומכיו צרחו, אחרים פרצו בבכי. מאגד, אחד מתומכיו של שפיק, סיפר: "אני ממש עצוב. אני לא רואה איך האיש הזה והתנועה הזו יוכלו לייצג את מצרים". אזרח אחר התומך בשפיק טען כי ניצחון מורסי הושג הודות לעסקה בין הצבא לאחים המוסלמים, שהחליטו לחלק ביניהם את הכוח כדי לשמור על הסדר: "הצבא פוחד שהמדינה תגלוש לאלימות".
המדריך הכללי של האחים המוסלמים, מוחמד בדיע, הצהיר כי מורסי יהיה נשיאם של כל האזרחים. הוא קרא לציבור להעלות את האינטרס של מצרים מעל כל שיקול. בהצהרות לעיתון המצרי "אל-מסרי אל-יום", אמר בדיע: "אני נשבע אמונים למורסי כנשיא מצרים ואפעל תחת פקודתו בכל זמן ומקום".
"הסכם השלום הוא אינטרס של שני העמים"
זמן קצר לאחר פרסום התוצאות, נמסר מלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו כי בירושלים מקווים להמשך שיתוף פעולה עם קהיר והזכירו כי השלום הוא אינטרס של שתי המדינות. במקביל, תודרכו השרים שלא להתבטא בנושא מעבר להודעה שפורסמה.
"ישראל מעריכה את התהליך הדמוקרטי במצרים ומכבדת את תוצאותיו", נמסר מלשכתו של נתניהו, "ישראל מצפה להמשך שיתוף פעולה עם הממשל המצרי על בסיס הסכם השלום בין שתי המדינות שהוא אינטרס של שני העמים ותורם ליציבות באזור".
מורסי הכריז על ניצחונו כבר שעות אחרי סגירת הקלפיות ביום ראשון שעבר, אלא שאנשי יריבו, אחמד שפיק, טענו כי הוא עצמו ניצח וכי דבריו של מורסי נועדו להכשיר את הקרקע לטענות על זיופים עם פרסום התוצאות האמיתיות. שפיק כיהן כראש הממשלה האחרון במשטר חוסני מובארק, ולכן האחים המוסלמים ותומכיו של מורסי רואים בו שריד של המשטר הישן, וטענו כי בחירה בו פירושה מחיקת הישגי המהפכה שבה הודח מובארק.
בשבועיים האחרונים הגיעה לשיא המתיחות בין צבא מצרים, השולט במדינה מאז הדחת מובארק, לבין האחים המוסלמים. הצבא, שמעדיף לראות מועמד חילוני וליברלי שישמור את מצרים קרובה למערב, פרסם בשבוע שעבר צו המקצץ בסמכויותיו של הנשיא העתידי ומאפשר למועצה הצבאית העליונה לקבוע את צוות המומחים שינסח את החוקה החדשה של מצרים, במקום הצוות האיסלאמיסטי שבידיו הפקיד הפרלמנט המצרי את המשימה לפני כן.
הצבא גם הודיע על קיום פסיקתו של בית המשפט החוקתי במצרים, לפיה הבית התחתון של הפרלמנט - שנשלט על-ידי האחים המוסלמים - יפוזר, וייערכו בחירות חדשות אליו. הצעדים האלה נתפשו על-ידי האיסלאמיסטים במצרים כניסיון להצר את צעדיהם ולמנוע מהם להשלים את המהפכה ולהשיג את השלטון באופן דמוקרטי.
ניצחון של מורסי בבחירות לנשיאות פירושו השלמת ניצחון של האחים המוסלמים בכל החזיתות בזירה הפוליטית המצרית,
אחרי שמוקדם יותר השנה כבשו את הפרלמנט. עם זאת, לא ברור אילו סמכויות יופקדו בידי הנשיא החדש, ולפי הערכות ינסה צבא מצרים לשמור לעצמו את עיקר הכוח הממשי. אם כך אכן יהיה, הדבר עשוי להוביל להתלקחות מחדש של האלימות במצרים ולעימותים בין תומכי האיסלאמיסטים לכוחות הביטחון.