שתף קטע נבחר

 
צילום: EPA ,AFP

מורסי בלשכת מובארק: נבחן מחדש את קמפ דיוויד

נשיא מצרים הנבחר אמר בראיון לסוכנות ידיעות איראנית כי הוא "מעוניין להדק את היחסים עם טהרן וליצור איזון אסטרטגי באזור". לפני שנכנס ללשכה ששימשה את קודמו מובארק, טען כי "התקשורת מנסה להפחיד את הציבור. אני לא מכריז על מלחמה"

הנשיא הנבחר של מצרים קיבל הלילה טלפון מנשיא ארצות-הברית, אבל בראיון לסוכנות הידיעות האיראנית פארס הוא מראה בדיוק מהן תוכניותיו לעתיד: איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי אמר בראיון כי ברצונו להדק את היחסים עם טהרן. "אני רוצה לחזק את הקשרים עם איראן כדי ליצור איזון אסטרטגי באזור. זה חלק מהתוכנית שלי", אמר מורסי בראיון שפורסם הבוקר (יום ב') בפארס והתקיים עם כתב הסוכנות בקהיר, כמה שעות לפני ההכרזה על בחירתו לנשיא המצרי. ynet העביר שידור חי מכיכר תחריר בקהיר.

 

נשיא חדש למצרים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

היום נכנס נשיא מצרים הנבחר ללשכה ששימשה את קודמו חוסני מובארק והחל בגיבוש הממשלה והצוות. בראיון עצמו התייחס מורסי לפיזור הפרלמנט המצרי ותקף את המועצה הצבאית: "כאשר הגנרלים ראו שאני מתקרב לנשיאות, הם ניסו לקחת חלק מהסמכויות לעצמם". הוא גם גינה את החלטת המועצה הצבאית לפרסם חוקה שנועדה להגביל את סמכויות הנשיא. לדבריו, "למועצה אין זכות לפרסם נספח לחוקה ואנחנו מגנים את ההודעה החוקתית הזו שמגבילה את סמכויות הנשיא".

 

"השלב הסופי של ההתעוררות האיסלאמית"

מורסי הוסיף בראיון כי הוא שואף להקים "מועצה מהפכנית", במסגרת קואליציה עם כל הזרמים הפוליטיים במצרים. הראיון המלא צפוי להתפרסם בהמשך היום, ובפארס ציינו כי הוא התייחס בו גם ליחסים עם מדינות האזור, בין היתר עם ישראל, אולם לפי שעה לא נמסר פירוט.

 

איראן הייתה אחת המדינות הראשונות שבירכו את מורסי על ניצחונו בבחירות לנשיאות מצרים. "זהו השלב הסופי של ההתעוררות האיסלאמית", הגדיר שר החוץ של איראן, עלי אכבר סאלחי, את הודעת ועדת הבחירות המרכזית בקהיר. "תנועת המהפכה של העם המצרי הובילה לעידן חדש ולשינוי במזרח התיכון כולו".

 

זיקוקים בשמי קהיר, הלילה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זיקוקים בשמי קהיר, הלילה(צילום: רויטרס)

 

המונים חוגגים בכיכר תחריר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המונים חוגגים בכיכר תחריר(צילום: רויטרס)
 

בתשובה לשאלה מה תהיה המדיניות שלו כלפי ישראל, השיב מורסי: "המדיניות שלנו כלפי ישראל תהיה מדיניות שוויונית, מפני שאנו לא פחותים מהם באף תחום. נדון עם כולם בנוגע להשבת הזכויות של הפלסטינים לבעלים שלהן, משום שהנושא הזה חשוב מאוד". הוא הוסיף כי "נבחן מחדש את הסכם קמפ דיוויד, וברור שכל הנושאים האלה יתבצעו על ידי הגופים הממשלתיים והקבינט, משום שאני לא אקבל אף החלטה לבד".

 

בנאום הניצחון שלו, שלח מורסי מסר לישראל והבטיח: "נשמור על ההסכמים והמחויבויות הבינלאומיים. באנו לעולם במסר של שלום". עם זאת, אמש הוא לא הזכיר במפורש את ישראל או את הסכם קמפ דיוויד. הוא הכריז שיכונן "יחסים מאוזנים" עם כל מדינות העולם על בסיס אינטרסים משותפים והבטיח שיהיה "נשיא של כל המצרים - המוסלמים, הנוצרים, הזקנים, הילדים, הנשים, הגברים, האיכרים, המורים, הפועלים, עובדי המגזר הפרטי והציבורי והסוחרים".

 

"הצבא מכיר הכי טוב את המצב הצבאי"

מורסי נשאל על ידי סוכנות הידיעות האיראנית על אפשרות שמצרים תותקף מהאוויר או מהיבשה ועל הערבויות שנתנה המועצה הצבאית לישראל. לפי החוקה המצרית, אין באפשרותו להכריז מלחמה, כיוון שהזכות הזו שמורה למועצה הצבאית. הנשיא המצרי הנבחר ענה כי האפשרות הזאת נמצאת בסבירות נמוכה מאוד. "כלי התקשורת מדברים על כך כדי להפחיד את הציבור, אבל גם עניין הכרזת מלחמה אינו החלטה שלי, אלא צריך את הסכמת הפרלמנט ולפי שעה גם את הסכמת המועצה הצבאית, ואין זה מהווה בעיה, כי הם מכירים את המצב הצבאי הכי טוב". 

 

לדבריו, "אין לי עניין לדבר על הערבויות שנתנה המועצה הצבאית לישראל, מכיוון שאנחנו לא מטילים ספק אף פעם בפטריוטיות של מישהו, ואני סבור שהמועצה הצבאית לא העמידה את המולדת למכירה פומבית, חרף הטעויות שעשתה".

 

הנשיא מורסי: ההכרזה והשמחה במצרים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

על פי ועדת הבחירות המרכזית, ניצח מורסי בפער קטן מאוד: 51.7% לעומת 48.3% - 13,230,131 קולות לעומת 12,347,380 קולות. ראש המועצה הצבאית העליונה של מצרים, הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי, בירך את מורסי על ניצחונו. בכיכר תחריר בקהיר המתינו בזמן ההכרזה מאות אלפי תומכים, ועם ההכרזה, הם פרצו בחגיגות. דגלי מצרים הונפו באוויר, וזיקוקים נורו לשמיים.

 

הניצחון הוביל להבעת תמיכה מהירה מצד תנועת חמאס ולתהלוכות שמחה ברצועת עזה. ממשלת ישראל הגיבה בתגובה דיפלומטית מאופקת, וברחבי העולם בירכו ראשי מדינות ומנהיגים רבים את המנצח המצרי, תוך שהם מדגישים את הצורך בהשלמת התהליך שיוביל את אזרחי מצרים לדמוקרטיה.

 

גם הנשיא האמריקני ברק אובמה התקשר הלילה למורסי ובירך אותו על ניצחונו בבחירות. אובמה אמר שארצות-הברית תמשיך לתמוך בתקופת המעבר של מצרים לדמוקרטיה ותעמוד לצד העם המצרי. הוא הביע רצון לפעול יחד עם מורסי "על בסיס של כבוד הדדי, כדי לקדם את האינטרסים המשותפים של מצרים וארצות-הברית". בשיחה הודה מורסי לאובמה על שיחת הטלפון ותמיכת ארצות-הברית בתקופת המעבר במצרים. אובמה שוחח גם עם המפסיד, שפיק.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 25/06/2012 09:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי בנאום הניצחון
צילום: AP, Egypt State TV
פני המהפכה, אתמול
צילום: AP
מומלצים