פוטין: משא ומתן יעיל עם נתניהו על איראן
נשיא רוסיה פוטין שמבקר בישראל נפגש עם ראש הממשלה נתניהו ודן עמו בסוגיית הגרעין האיראני ובנעשה בסוריה. נתניהו מצדו אמר כי הוא מבקש מאורחו להעביר מסר לאבו מאזן, שלפיו הוא מוכן לפגוש אותו בכל מקום כדי לקדם את תהליך השלום
תוכנית הגרעין האיראנית, המצב השברירי בסוריה והניסיון להניע את המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים עמדו במוקד פגישתם אחר הצהריים (יום ב') של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וראש הממשלה בנימין נתניהו. ynet העביר בשידור חי את הצהרותיהם לתקשורת בתום הפגישה.
פוטין שהגיע הבוקר לארץ לביקור בזק, נועד במשך שעה עם ראש הממשלה ואמר בתום הפגישה כי "דיברנו בפירוט על סוגיית סוריה ותוכנית הגרעין האיראנית. הייתי רוצה שוב להדגיש שהמשא ומתן היה מפורט ויעיל מאוד". נתניהו מצדו אמר כי הוא מבקש מהנשיא פוטין להעביר ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן את המסר, שלפיו הוא מוכן לפגוש אותו בכל מקום כדי לקדם את השלום.
בפגישה עם פוטין שחנך בבוקר בנתניה אנדרטה לזכר חללי הצבא האדום במלחמת העולם השנייה, השתתפו גם שר הביטחון אהוד ברק, שר החוץ אביגדור ליברמן וכן ראש המטה לביטחון לאומי, אלוף (מיל') יעקב עמידרור.
"ביקורי כאן בארץ חיזק את ההנחה שיש בינינו יחסי ידידות ואלה לא סתם יחסי ידידות, מדובר באמת בבסיס יציב שעל גביו ניתן לבנות דו-שיח ושותפות", אמר פוטין בתום הפגישה.
הוא סיפר כי שוחח עם נתניהו על שיתופי פעולה בתחומי המדע, הטכנולוגיה, החקלאות, הרפואה והתרבות.
פוטין אמר עוד כי "הייתי רוצה שוב להודות לצד הישראלי על חנוכת הפרויקט הזה, הייתי רוצה להודות לאדון ראש הממשלה על הנושא הזה".
הוא הוסיף כי הוא ונתניהו שוחחו גם על תוכנית הגרעין האיראנית ועל המצב במזרח התיכון. "על רקע האירועים במזרח התיכון, יש חשיבות לפתור סכסוכים ותיקים. אנו קוראים לכל הצדדים לחדש את המשא ומתן, זו הדרך היחידה לפתרון הבעיה. דיברנו בפירוט על סוגיית סוריה ותוכנית הגרעין האיראנית. הייתי רוצה שוב להדגיש שהמשא ומתן היה מפורט ויעיל מאוד. אני משוכנע ששיתוף פעולה בין רוסיה לישראל יתפתח גם בהמשך ובהחלט עניין זה עונה על הדרישות והאינטרסים של שתי המדינות, הן באזור והן בעולם כולו".
"להעצים את הסנקציות"
נתניהו, שדיבר אחרי פוטין, סיפר ששוחחו על תוכנית הגרעין האיראנית. "אנחנו מסכימים שנשק גרעיני בידי איראן מהווה סכנה חמורה, וקודם כול מהווה סכנה לישראל ולאזור, ולעולם כולו", אמר, "על הקהילה הבינלאומית להציב בפני איראן שלוש דרישות ברורות - הפסקת העשרת כל האורניום באיראן, הוצאת כל האורניום המועשר מאיראן, ופירוק המתקן הגרעיני התת-קרקעי ליד קום".
נתניהו התייחס בדבריו גם לנעשה בסוריה ואמר כי "צריך למצוא בהקדם את הדרך להפסיק את ההרג והסבל הנורא של אזרחי סוריה ולקדם ככל שניתן בימים סוערים אלה את השלום, את הביטחון ואת היציבות באזורנו".
"אני מאמין שצריך לעשות עכשיו שני דברים", אמר נתניהו, "גם להעצים את הסנקציות וגם להעצים את התביעות. אדוני הנשיא, כולנו שואפים לשלום. אני מעוניין בהמשך היום לדון איתך בדרכים שבהן רוסיה יכולה לסייע לישראל ולפלסטינים לקדם את השלום גם בתקופה קשה ומתאגרת זו, אולי במיוחד בתקופה זו".
לדברי ראש הממשלה, "המפתח לשלום הוא מורכב, אבל בסוף הוא פשוט ביותר - או שהנשיא עבאס יבוא לכאן או שאני אבוא אליו ואני מוכן לשתי האפשרויות האלה, אבל פשוט חייבים להתחיל לדבר, אני מקווה שתעביר את המסר הפשוט הזה מחר בפגישתך בבית לחם".
"רוסיה מעצמה חשובה מאוד בעולם"
שר הביטחון התייחס קודם לכן לביקור, ואמר במהלך ישיבת סיעת "עצמאות" כי "רוסיה מעצמה חשובה מאוד בעולם, מדינה שהיה לה תפקיד חשוב מאוד בכל מה שקרה בסוריה בעשרות השנים האחרונות ולכן גם יהיה לה תפקיד חשוב מאוד בעיצוב של סוריה ביום שאחרי אסד". ברק הדגיש בנוסף את חשיבותה של רוסיה "במאמץ הבינלאומי שנערך אל מול איראן מבחינת סנקציות ודיפלומטיה".
מוקדם יותר קיבל את פוטין בנמל התעופה בן גוריון שר החוץ ליברמן. הוא הגיע ארצה כדי לחנוך כאמור בנתניה את האנדרטה לזכר החיילים הסובייטים שנהרגו במלחמת העולם השנייה בהשתתפות 600 מוזמנים. "כנפי האנדרטה מסמלות את הניצחון על הרוע ויהוו את הבסיס לתקשורת בין מדינותינו ואת הבסיס לידידות בין עמינו", אמר פוטין בנאומו, תוך שהוא מודה לראש הממשלה, לנשיא וליוצרי האנדרטה.
לדברי נשיא רוסיה, "ראיתי הרבה אנדרטאות בכל רחבי העולם אבל זו תהווה תזכורת לנצח להרואיות של כל הדור הזה שלחם במלחמת העולם השנייה, שהקריב את עצמו למען כל האנושות. השואה היא הטרגדיה השחורה והדף השחור של ההיסטוריה, ולא ניתן להשלים עם מעשים שכאלו. הצבא האדום שם סוף לזוועות האלו".
הוא הוסיף כי "פה, בארץ הקודש, הארץ היפה הזו, אנו יודעים שהשלום יכול להיות שביר וכל דוקטרינות הפשע של הנאצים, צריך לוודא שיישארו מאחור ולבד".
נשיא המדינה שמעון פרס, שליווה אותו בטקס חנוכת האנדרטה, בירך אותו ב"ברוך הבא לישראל, ספסיבה". פרס הודה לווטרנים והדגיש: "רוסיה שהכתה בפאשיזם לא תרשה איום איראני ולא שפיכות דמים סורית".