בנק ישראל הפחית את הריבית ב-0.25%
הריבית בחודש יולי תעמוד על 2.25%. ההורדה באה לאחר שבארבעת החודשים הקודמים נותרה ריבית בנק ישראל ללא שינוי. הפחתת הריבית נועדה לאפשר למשק, שמראה לאחרונה סימני חולשה, להתמודד טוב יותר עם ההשפעות השליליות של התרחבות משבר החובות בגוש האירו
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל מימשה הערב (ב') את הרמזים ששיגרה בחודש שעבר, והודיעה על הפחתת הריבית לחודש יולי ב-0.25%, לרמה של 2.25%. זאת לאחר שבארבעת החודשים הקודמים נותרה ריבית בנק ישראל ללא שינוי. מאז סוף חודש ספטמבר בשנה שעברה ביצע בנק ישראל ארבע הפחתות ריבית, בשיעור מצטבר של 1%.
במקביל, פרסם בנק ישראל את תחזיתו לגבי הצמיחה השנה ובשנה הבאה. הבנק הותיר את תחזית הצמיחה ל-2012 על 3.1%, והפחית את התחזית ל-2013 מ-3.5% ל-3.4%
על כוונתו להפחית בקרוב את הריבית רמז כאמור בנק ישראל בהודעת הריבית בחודש שעבר, שאליה צירף אז את הפסקה הבאה: "בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות במשקים הישראלי והעולמי ובשווקים הפיננסיים, ובפרט נוכח האי ודאות הגוברת במשק העולמי, וישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו".
הפחתת הריבית נועדה לאפשר למשק, שמראה לאחרונה סימני חולשה, להתמודד טוב יותר עם ההשפעות השליליות של התרחבות משבר החובות בגוש האירו. הפחתת הריבית מוזילה את עלויות היצרנים, ומצד שני היא מקטינה את הרצון לחסוך ומעודדת צריכה, ובכך היא אמורה לתרום לעידוד הפעילות הכלכלית ולהגדלת הצמיחה. אולם במקביל, הגדלת הביקושים הנובעת מהפחתת הריבית עלולה לגרום לעליית שיעור האינפלציה.
מה שאיפשר הערב לבנק ישראל לחדש את הפחתות הריבית, למרות החשש מתרומת המהלך לעליית מחירים, הוא הירידה שנרשמה לאחרונה גם באינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, וגם באינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים.
גורם נוסף שאפשר לבנק ישראל להפחית את הריבית הוא הרגיעה היחסית שהשתררה לאחרונה בתחום מחירי הדיור. כבר בדיון הריבית הקודם ציינו חברי הוועדה המוניטרית כי במחירי הדירות נרשמת בתקופה האחרונה התייצבות, כתוצאה מהרמה השנתית הגבוהה של התחלות הבנייה ומההגבלות שהטיל בנק ישראל בשנתיים האחרונות בתחום המשכנתאות.
חברי הוועדה גם העריכו כי צעדים אלה, יחד עם מאמצי שיווק הקרקעות מצד משרד הבינוי והשיכון ומינהל מקרקעי ישראל, צפויים להמשיך ולמתן את העליות במחירי הדיור גם בעתיד.
מנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשבוע שעבר מתברר כי מחירי הדירות עלו אומנם בחודשים מרץ ואפריל, לעומת החודשים פברואר ומרס, ב-1.4%, אולם בכל 12 החודשים האחרונים התייקרו הדירות רק בשיעור מתון יחסית של 2.1%.
Read this article in English