אובמה נגד חוקי ההגירה של אריזונה - מי ניצח?
החוקים הקשוחים של אריזונה נגד מהגרים בלתי חוקיים, בעיקר היספנים, עוררו מחלוקת בארה"ב, והביאו לעתירה של ממשל אובמה נגדם. בית המשפט העליון פסל את רובם, אך הותיר על כנו את החמור ביותר. שני הצדדים טוענים לניצחון
חוקי ההגירה הקשוחים של אריזונה הגיעו לפתחו של בית המשפט העליון האמריקני, במסגרת עתירה של ממשל הנשיא ברק אובמה נגדם. בית המשפט דחה היום (יום ב') את רוב התקנות, אך הותיר על כנה דווקא את התקנה מעוררת המחלוקת ביותר, שזכתה לשם "הראה לי את הניירות" – הרשות שניתנה לשוטרים לעצור כל אדם הנראה בעיניהם כמהגר בלתי חוקי ולדרוש ממנו להציג מסמכים.
עוד על מהגרים בארה"ב ובעולם:
"אמריקני בלב, לא בחוק". אובמה וילדי המהגרים
חידוש בארה"ב: יותר מהגרים אסיאתים מהיספניםבעיית הזרים של סין: "זבל זר" או תעמולה?
החוקים שעליהם חתמה מושלת אריזונה ג'יין ברואר ב-2010 נועדו להתמודד בנוקשותבית המשפט העליון קבע פה אחד כי התקנה הבעייתית, שארגוני זכויות אזרח טוענים שתביא לאפליה על בסיס גזעי, תישאר בעינה. רוב של חמישה שופטים לעומת שלושה פסל שלוש תקנות אחרות, וקבע כי הן מהוות הפרה של סמכות הממשל הפדרלי.
התקנות שנפסלו: חיוב כל המהגרים לשאת על גופם מסמכים, הגדרת מהגר בלתי חוקי כעבריין אם הוא עובד או מחפש עבודה, עצירת חשוד כמהגר בלתי חוקי ללא צו בית משפט. הפסיקה מותירה בידי מדינת אריזונה את הסמכות לבדיקת מסמכים ולמעצר חשודים כמהגרים בלתי חוקיים לזמן מוגבל בלבד. השופטים אמרו כי הנושא יוכל לעלות לדיון נוסף בערכאה אחרת.
פרשנים משפטיים מנסים להבין את משמעותה של פסיקת בית המשפט העליון, וכל צד מצהיר על ניצחון: הבית הלבן מדבר על העובדה שבית המשפט העליון הכיר בעליונות סמכות הממשל הפדרלי על פני השלטון המקומי ב-50 המדינות, ואילו מדינת אריזונה טוענת שהיא ניצחה - שכן בית המשפט מאפשר לה להמשיך לעצור בצורה שרירותית עוברים ושבים כדי להציג אשרות.
אולם גם הסמכות הזו הוגבלה ולמשטרת אריזונה אין עוד סמכות להאריך מעצר של חשודים כמהגרים בלתי חוקים. עליה להעביר את הנושא לטיפול פדרלי.
המושלת ברואר אמרה בתגובה לפסיקה כי מדובר בניצחון למאמינים באחריות המדינה להגן על תושביה. "התיק הזה עסק תמיד בתמיכתנו בשלטון החוק", אמרה ברואר.
מאז חוקקה אריזונה את חוק ההגירה הקשוח שלה, הלכו בעקבותיה מדינות שמרניות אחרות שבהן יש בעיות קשות של הגירה בלתי חוקית: אלבמה, ג'ורג'יה, אינדיאנה, דרום קרוליינה ויוטה. במקביל, פועל הממשל הפדרלי לבטלו באמצעות בית המשפט.
אריזונה התפרסמה גם בזכות השריף הקולני של מחוז מריקופה, ג'ו ארפאיו, שידוע בעמדותיו הקשוחות והבוטות נגד מהגרים, כמו גם בפעילותו להוכיח שאובמה לא נולד בארה"ב. הוא מחשיב עצמו ל"שריף הקשוח ביותר בארה"ב" והדבר זוכה לאישור מהרשויות הפדרליות: משרד המשפטים ניהל חקירה ממושכת שבסופה קבע שמשרדו פועל בניגוד לחוקה ברדיפתו אחר היספנים ובהשתקת מתנגדיו. בנוסף קבע בית המשפט כי התנאים בבתי הכלא במחוז מפרים את זכויותיהם החוקתיות של האסירים לטיפול רפואי. חרף המחלוקות, נראה שהתושבים מרוצים מהשריף - הוא נבחר חמש פעמים.