מרתפי הצנזורה של AppStore
האם סעיפי החוזה של החנות של אפל באמת מגנים על המשתמשים, מדוע אסור להזכיר את המילה "אנדרואיד", לאן נעלמו הדמוקרטיה וחופש הביטוי? דורון טל סוקר את עולם פיתוח האפליקציות
ראשית, אני רוצה לאחל מזל טוב למעריצי אפל. בשבוע שעבר הוכרזה גרסה 6 של iOS בקול תרועות וצהלולים, ואין ספק שזה מגיע להם. כמו כן, כמה חודשים אחרי צאת USB 3, סוף סוף גם אתם יכולים להינות מהטכנולוגיה העדכנית להעברת קבצים מהירה ממש כמו משתמשי חלק ממחשבי ה-PC. שיהיה לכם במזל טוב!
בכתבה הקודמת נגענו בקצרה בתהליך כתיבת אפליקציה לאייפון. כעת, ננסה לשפוך קצר אור על מקום אפל לא לא פחות מתהליך הפיתוח - המקום שבו מחליטים עבורכם אם האפליקציה שלכם מספיק טובה כדי שמשתמשי אפל יוכלו ליהנות ממנה.
דאנג'ן ושמו AppStore
יצרת אפליקציה? יש לך רעיון יצירתי? יופי לך. השאלה היא האם אפל תסכים איתך בעניין. כמפתח, אם בחרת בדרך החוקית לשחרור אפליקציות (כלומר, לא עבור טלפונים פרוצים), יש רק דרך אחת לפרסם אפליקציה - דרך הצנזור הראשי של אפל - ה-AppStore.
יש שיגידו שתפקיד הצנזור הראשי הוא להגן על הציבור. כבר שמעתי אין ספור טיעונים שהעיקריים שבהם הם איומי אבטחה, סינון אפליקציות לא איכותיות (אפליקציות "זבל") ועוד. אז נכון, יש בזה משהו. אבל תירוצים אלו הם רק הסיבה המשנית למה אפל אכן מפעילה את האנשים הקטנים שלה במרתף הקודר של הצנזור הראשי.
יש מספיק אפליקציות פלוצים
מבט חטוף (או אולי אפילו מעמיק) בחוזה הכתוב שבין אפל למפתח, עם הנחיות מדויקות המסבירות על מה הצנזור פוסל אפליקציות, מראה לנו סעיפים ארוכים וסבוכים שחלקם אכן הגיוניים, אבל מהותם של שאר הסעיפים היא הפעלת מרות באופן מפורש. בעיקר מדובר בהפעלת שיקול דעת רחב ובלעדי שגורם לספקות רציניים אצל מפתחים ובעצם אומר שחודשי פיתוח ארוכים עשויים לרדת לטימיון בעקבות החלטה שרירותית של אפל.קחו לדוגמא את סעיף 2.12 בחוזה:
“Apps that are not very useful, are simply web sites bundled as apps, or do not provide any lasting entertainment value may be rejected” - יידחו יישומים שהם רק אתרי אינטרנט ארוזים בתור יישום ללא ערך מוסף.
וסעיף 2.11:
“Apps that duplicate apps already in the App Store may be rejected, particularly if there are many of them, such as fart, burp, flashlight, and Kama Sutra apps.” - יידחו יישומים שמשכפלים יישומים קיימים, במיוחד אם יש הרבה מהם כמו פלוצים, גרפסים, פנסים וקמה סוטרה.
הסעיפים הללו מגלמים את המגלומניה הגדולה של הצנזור הראשי. אין בהם ולו קשר קלוש לעניין וירוסים, או איכות אפליקציות זאת או אחרת. לא ברור לי למה לא יכולה להיות עוד אפליקציה שעושה את מה שאפליקציה אחרת כבר עושה, ומהם התנאים והקריטריונים לפיהם הצנזור מחליט איזו אפליקציה לא שימושית.
אפל - מי אתם שתחליטו החלטות כאלו עבורי, כמשתמש וכמפתח? פעם ראשונה שלי אחרי כ- 20 שנות פיתוח שאני עומד למשפט על כתיבת קוד או על פונקציונליות של האפליקציות שאני מייצר. מה לגבי שוק חופשי, תחרות חופשית? האם אפל באמת יכולה להרשות לעצמה - מבחינה אתית וכלכלית - להיות הצנזור הראשי של חופש הביטוי והתחרות?
אבל רגע, אל דאגה. סעיף מיוחד בחוזה שלהם עדיין נותן לי תקווה. שימו לב לניסוחו:
If your app is rejected, we have a Review Board that you can appeal to. - אם האפליקציה שלך נדחתה, אפשר לערער.
יש! עכשיו אני רגוע. יש ועדת ערר, רק חסר שיקימו בית משפט עליון לענייני אפליקציות.
אבל לצערנו המגלומניה של הצנזור לא מסתיימת בתהליכים המופרכים הללו, שימו לב להמשך המשפט:
If you run to the press and trash us, it never helps. - אם תטנף עלינו בתקשורת - זה לעולם לא עוזר.
טוב, הסעיף הזה כבר מדבר בעד עצמו. מדובר בתנאי שימוש, שבדרך כלל מנוסחים בצורה יבשה ובלשון משפטית. באפל עושים דברים אחרת, לגמרי אחרת, ומכניסים בדיחות שונות - כמו גם איומים מרומזים וישירים - לתנאים שלהם.
אל תשכח מי כאן הבוס!
הסעיפים הרבים בחוזה הזה של אפל מראים דפוס התנהגות מאוד בעייתי, שאם נקביל אותו לחיים האמיתיים נוכל להגדיר אותו כשלטון דיקטטורי. כל מפתח אפליקציות לאייפון צריך לדעת ולהכיר את הבוס הגדול שלו, ולקוות שהאפליקציה שלו לא תיפסל אי שם בתהליך הצנזורה.
אם היה מדובר על מחשבי Mac, לא הייתי מתלונן, שכן מחשב Mac הוא מוצר צריכה לקהילה קטנה יחסית שיש לה מספיק כסף כדי לקנות את המוצרים שלהם.
הבעיה מתחילה כשמדובר במוצר מאוד נפוץ, ושמחירו כמעט זהה למחיר המתחרים דבר שמבטיח בינתיים שאפל תישאר שחקנית מרכזית בשנה-שנתיים הקרובות לצד מכשירים מבוססי אנדרואיד.
אה, ואם כבר הזכרנו את אנדרואיד, שלא תעזו כמפתחים להזכיר את המילה הזאת באפליקציה. זה אוטומטית יגרום לפסילה שלכם (סעיף 3.1)
“Apps or metadata that mentions the name of any other mobile platform will be rejected” - יישומים שמאזכרים פלטפורמה סלולרית אחרת יידחו.
האדם הממוצע יבין עד כמה הסעיף הזה הזוי וכמה הוא רחוק שנות אור ממושגים של חופש ביטוי, הבעת דעה ושוק חופשי. פיתחת סקין שמזכיר את Windows Phone? יש לך אפליקציה מדליקה שמוסיפה פונקציונליות של אנדרואיד או מחקה מסכים שלו? אל תעז להזכיר את זה לאפל, פן יסלקו אותך בבעיטה.
כולם נפגעים, אבל בטווח הארוך תהיה רק נפגעת אחת
אני מנסה לחשוב על כמה אפליקציות נפסלו אי שם במרתפי הצנזורה של אפל. אני מניח שכמות האפליקציות הזמניות להורדה דרך הפלטפורמה הפרוצה של אפל (באמצעות תהליך ה- jailbreak), יכולה להעיד עד כמה התהליך הזה רע בעיקר עבור המשתמש שכן נמנע ממנו להשתמש באפליקציות שלא עברו את תהליך הצנזורה.
לא מן הנמנע שבטווח הארוך מפתחים יתחילו לנטוש את האייפון לטובת אנדרואיד - שם הכל חופשי, ובהתחשב בתפוצה האדירה של מכשירים מבוססי אנדרואיד ומגוון המחירים והסוגים שלהם הדרך היחידה של אפל להישאר שחקנית בטווח הארוך היא לגרום למפתחים להמשיך לכתוב אפליקציות למכשיר שלהם - אחרת הם פשוט ייעלמו.
יש לציין שאפל מתחילה להפנים את העניין וכבר ב iOS 6 היא הכריזה על שיחרור קטנצ'יק ברצועה שחונקת את כל מי שמתעסק במכשיר שלה. אבל זה רחוק מלהיות מספק.
מה רע בחתימה דיגיטלית?
מיקרוסופט פתרה את הנושא באופן מאוד פשוט ויעיל. קוראים לזה חתימה דיגיטלית. כל בית תוכנה שמפרסם אפליקציות למערכת הפעלה חלונות יכול לחתום את האפליקציה שלו באמצעות חתימה דיגיטלית שנקנתה במחיר סימלי. את החתימה הדיגיטלית הוא מקבל רק אחרי שעבר תהליך אימות על בית העסק שלו כך שניתן לדעת באופן וודאי את מקור האפליקציה ומי יצר אותה. אם תשימו לב, בעת הרצה קובץ הפעלה במערכת הפעלה חלונות יתקבל חלון אזהרה בנוגע לזהות המפרסם ובמידה והקובץ חתום דיגטאלית המערכת תיתן להתקין את התוכנה באופן חלק.
לעומת זאת, בקובצי הפעלה שאינם חתומים דיגיטלית מערכת ההפעלה תקשה (אך לא תחסום) על תחילת התקנתם ותשאל את המשתמש מספר פעמים האם ברצונו להתקין אותם. יתרה מזאת, אנטי וירוס שמותקן על המחשב לעיתים יחסום באופן גורף (לפי בחירת המשתמש) תוכנות שלא הגיעו ממקור מהימן. מדוע אפל לא יכולה לשלב מנגנון זהה, או דומה, לזה שעובד בהצלחה רבה במחשבים מבוססי ווינדוס במשך שנים רבות?
לסיום
כ"ילד סקריפטים" בן 18, בנסיון שרכשתי תוך כדי לימודיי בתיכון, שיחררתי את EasyHEB ששינתה את תחום העברית באינטרנט, אי שם בתחילת שנת 1998. הצגתי בפני העולם פיתרון חינמי ופשוט לבעיה שהציקה לכל כך הרבה אנשים שסבלו ושילמו מחיר גבה רק משום שהם דוברים שפה שנכתבת מימין לשמאל. יכולתי לעשות זאת עם השכלה מינימלית, ידע בסיסי במחשבים ומחשב PC זול וזמין.
אני מציג את EasyHEB בתוכנית "זומביט" בסוף שנות ה-90. בעידן אפל זה לא היה קורה
אני מנסה לחשוב מה היה קורה אילו הייתי רוצה לבנות את אותו הפתרון, בעולם של אפל. האם הייתי מצליח לעבור את המכשולים - לקנות מחשב ייעודי שלהם, לרכוש סביבת פיתוח יקרה, לעמוד בשערי הצנזורה של אפל ולעבור אותם? כנראה שלא הייתי מצליח, פשוט כי הייתי נשבר באחד השלבים המפרכים בדרך. וכך, מהפכה קטנה שעשיתי כאן בסוף שנות ה- 90, הייתה נמנעת מהמשתמשים רק בגלל שאפל מחזיקה בידיה הרבה יותר מדי כוח. בזמן שבו מדברים על מאבקים חברתיים ומבקשים להחזיר את השליטה לציבור הרחב, ממשיכה אפל להיות השליט האפל שמחזיק בידיו את המושכות לעתידם של המפתחים ולקהילת המשתמשים הרחבה והגדולה, שלא בצדק.
בכתבה הבאה: על מלחמת הפטנטים בין יצרניות מערכות ההפעלה השונות ואיך אנחנו נפגעים מזה כמשתמשים.