שתף קטע נבחר

 

מחאת הקוטג' נוסח איראן: 3 ימים בלי לחם וחלב

במחאה על המחירים המאמירים והאינפלציה הגואה, קראו אימהות איראניות לחרם על חלב ולחם במשך שלושה ימים. אף שהופל אתרן, רוח המחאה פשטה ברשתות החברתיות והחנויות דיווחו על ירידה במכירות. "עלינו לשבור את השתיקה", קראה פעילה

לא רק בישראל מנסים פעילים חברתיים להצית את אש המחאה החברתית. גם באיראן ניסתה בימים האחרונים קבוצה של אזרחים לעורר חרם על רכישת לחם וחלב, בשל המצוקה הכלכלית המורגשת במדינה. מדובר בצעד שיכול להתפרש כרמז לכך שלחץ כלכלי נוסף על טהרן עשוי להוביל לחידוש המחאה האזרחית.

 

חדשות נוספות מהעולם :

גרמניה: ברית מילה תיחשב לפשע?

ילדים וקריירה? בארה"ב תוהים אם נשים יכולות

דיווח: טורקיה הזיזה כוחות לגבול הסורי

 

הכנת נאן באיראן ()
הכנת נאן באיראן

 

החרם שהחל בשבת ונמשך עד יום שני לא מזוהה עם האופוזיציה דווקא, אלא הופץ ברשתות החברתיות.

עשרות איראנים העידו בפייסבוק, בטוויטר ובבלוגים כי הם השתתפו בו. מספר מאפיות בטהרן דיווחו על ירידה חדה במכירת הלחם ובחנויות מכולת הרגישו ירידה במכירת חלב.

 

בעלים של מאפייה בבירה אמר כי בשלושת ימי החרם המכירות אצלו ירדו ב-90 אחוזים. בעל חנות מכולת בעיר הוסיף כי לקוחות קבועים התוודו בפניו שהם אינם קונים חלב כדי לכבד את החרם. "מכרתי אולי עשרה קרטוני חלב בשלושה ימים, במקום מאות מדי יום", הוא אמר לכתב העיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל".

 

הקריאה לחרם באה מקבוצת אימהות פעילות באינטרנט הנקראת "ניני" (תינוק בפרסית). הן התלוננו שאינן יכולות להרשות לעצמן לקנות חלב ולחם לילדים, ותהו אם יוכלו להפיץ את דבר החרם כדי למחות על האינפלציה. לפי דיווחי אתרי חדשות באיראן, זמן קצר לאחר מכן האתר שלהן נחסם.

 

עם זאת, בשבוע שעבר הופצה הודעת טקסט בפלאפונים של איראנים רבים, הקוראת להם להתאחד ולהחרים קניית לחם וחלב. המסר הגיע לרשתות החברתיות, וחלק מתושבי טהרן דיווחו כי קיבלו את הידיעה על החרם ממספר חברים ובני משפחה. כמו כן, נפתח דף פייסבוק תחת השם "מחאה" שבו קראו החברים לפעולות נוספות של אי ציות אזרחי.

 

"בשבת, ראשון ושני לא קונים לחם וחלב במחאה על ההתייקרויות והאינפלציה", נכתב בהודעת הטקסט שנשלחה. "נתאחד רק לשלושה ימים ונעזור לאזרחים בעלי הכנסה נמוכה שנפגעו מכך. בבקשה להפיץ".

 

במקום חלב - מיץ

המצוקה הכלכלית באיראן אינה דבר חדש. הכלכלה ברפובליקה האיסלאמית סובלת מניהול כושל במשך עשרות שנים, משחיתות ומהסנקציות הבינלאומיות המקשות על היצרנים לייבא חומרי גלם ולבצע העברות בנקאיות. בשבוע הבא, ב-1 ביולי, ייכנס לתוקפו חרם הנפט שהטיל האיחוד האירופי על ייבוא נפט מאיראן.

 

מחירי מוצרי היסוד באיראן מאמירים מדי יום. כלכלנים שאינם קשורים למשטר מעריכים שהאינפלציה השנתית נעה בין 50 ל-60 אחוזים. עם זאת, בטהרן הרשמית טוענים שהיא עומדת על 24 אחוזים בלבד.

בשבועיים האחרונים דיווחו עיתונים באיראן כי מחיר הלחם עלה ב-33 אחוזים, מחיר העוף ב-28 אחוזים ומחירי החלב עולים מדי יום.

 

"זה לא קשה להסתדר בלי חלב ולחם במשך שלושה ימים", כתבה הורי, אם לשניים בת 37, "הילדים שלי מבקשים חלב, אבל אני נותנת לי במקום זאת מיץ בגלל שעלינו לשבור את השתיקה כשאנחנו לא מרוצים". באופוזיציה האיראנית אמרו כי אף שלא השתתפו בחרם או ארגנו אותו, הם לומדים אותו כדי לבחון אפשרות להשתמש בתנועת המחאה כמצע למחאה עתידית נגד המשטר בטהרן.


פורסם לראשונה 26/06/2012 23:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים