שתף קטע נבחר

 

חג ומחאה: הונג קונג מציינת 15 שנה לחזרתה לסין

נשיא סין הו ג'ינטאו השביע את איש העסקים ליונג צ'ונג-יינג לתפקיד המושל החדש של האי, שהיה עד 1997 בשליטה בריטית. קבוצה של מפגינים הפריעה לנאומו ואחד מהם אף הצליח להיכנס לאולם ולמחות על הדיכוי הברוטלי בכיכר טייננמן ב-1989 ועל היעדר הדמוקרטיה באזור שנשלט על ידי סין

בהונג קונג פתחו היום (יום א') את החגיגות לציון 15 שנה להעברת האי משליטה בריטית לשליטת סין. נשיא סין הו ג'ינטאו הגיע להונג קונג כדי להוביל את האירועים החגיגיים והשביע את איש העסקים ליונג צ'ונג-יינג לשליט החדש של האזור המנהלי המיוחד.

 

עוד חדשות בעולם :

 

קבוצה קטנה של פעילים למען הדמוקרטיה ניסתה להפריע לטקס ההשבעת בניהולו של הנשיא הסיני, בגלל התנגדותה להתערבות בייג'ינג בהונג קונג, והתעמתה עם שוטרים מחוץ לאולם שבו נערך הטקס. בהמשך היום צפויים לצאת עשרות אלפי בני אדם לרחובות כדי למחות על האי שוויון והיעדר הדמוקרטיה באי.

 

באי מתנגדים להתערבות הסינית בשלטון המקומי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
באי מתנגדים להתערבות הסינית בשלטון המקומי(צילום: AFP)

 

"נשקיע את האנרגיות שלנו בסוגיות חשובות ודחופות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"נשקיע את האנרגיות שלנו בסוגיות חשובות ודחופות"(צילום: AFP)

 

עם השבעתו הפך המיליארדר בן ה-57 ליונג צ'ון-יינג לשליט השלישי של הונג קונג ב-15 השנים האחרונות. ליונג, בנו של קצין משטרה בדימוס, מחליף את דונלד צאנג, שמונה בתפקיד בשנת 2005 ולא יכול היה להמשיך לכהונה נוספת.

 

פערים בשכר, מחירי נדל"ן גבוהים

ליונג נכנס לתפקיד על רקע הזעם הציבורי על הפערים בשכר, העלייה החדה בנדל"ן וכאמור השפעתה הגוברת של סין היבשתית בנעשה באי.

 

"נשקיע את האנרגיות שלנו בסוגיות חשובות ודחופות", אמר ליונג בטקס השבעתו והבטיח לטפל באי שוויון בהונג קונג. הוא הבטיח, למשל, לספק דיור בר השגה וקרקע לפיתוח, אף על פי שהוא גם אמר כי "אין כל צורך לשינוי של המדיניות".

 

במהלך טקס השבעתו של ליונג, ניסה מפגין אחד להפריע לנאומו של נשיא סין הו והורחק מהמקום על ידי אנשי ביטחון, לא לפני שהניף דגל קטן וצעק סיסמאות בגנות הדיכוי הסיני בכיכר טייננמן ב-4 ביוני 1989. הוא גם קרא לשים סוף לשלטון של מפלגה אחת - המפלגה הקומוניסטית - בסין.

 

3.5 מיליון תושבים רשומים לא יכלו להצביע עבור שליטם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
3.5 מיליון תושבים רשומים לא יכלו להצביע עבור שליטם(צילום: רויטרס)

 

הו התעלם ממחאתו של המפגין והמשיך בנאומו, אולם התקרית הצליחה להעיב על מה שהיה אמור להיות ביקור נשיאותי שמטרתו לחזק את הקשרים בין הונג קונג לבין סין היבשתית.

 

הבטחה לרפורמות על רקע שחיתות

ליונג יתקשה ליישם את הרפורמות החברתיות שהבטיח בטרם נבחר משום שהוא נכנס לתפקיד כששיעור התמיכה בו נמוך יותר מזה של קודמיו - דבר שמשקף לא רק את התסכול הציבורי מהשלטון אלא גם את פרשת השחיתות שנוגעת לתוספות בנייה לא חוקיות שנעשו באחוזת ביתו.

 

תוספות בנייה לא חוקיות באחוזת ביתו. ליונג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תוספות בנייה לא חוקיות באחוזת ביתו. ליונג(צילום: AFP)

 

ליונג נבחר לשליט הונג קונג בחודש מרס האחרון, כשהוא זוכה ב-689 קולות מתוך 1,200 קולותיהם של חברי ועדת אנשי עסקים שמשתייכים לאליטה של האי והצביעו בהתאם לרצון השלטונות הסיניים. ל-3.4 מיליון המצביעים הרשומים בהונג קונג ורשאים להצביע בבחירות בסין, לא הייתה השפעה על הבחירה בליונג.

 

הקריאות לדמוקרטיה בהונג קונג גברו בתקופה האחרונה בגלל הדרך שבה ליונג זכה במשרתו ובגלל פרשיות השחיתות שבהן היה מעורב קודמו בתפקיד צאנג. תושבי הונג קונג חוששים כי המערכת הפוליטית שהחלה לפעול באי מאז 1 ביולי 1997 הביאה למצב שבו לטייקונים מיליארדרים יש יותר מדי השפעה על גורמים בכירים בשלטון המקומי.

 

בייג'ינג התחייבה שהונג קונג תוכל לבחור את מנהיגה ב-2017 ואת כל המחוקקים באי עד 2020 לכל המוקדם, אולם לא הניחה שום מפת דרכים ליישום הבטחותיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשרות אלפים צפויים להפגין ברחובות
צילום: AFP
מעורב בשחיתות? השליט החדש ליונג
צילום: AFP
מומלצים