פצצת אלכוהול מתקתקת: "האחריות על ההורים"
המקרים האחרונים שהסתיימו במותם של כמה צעירים כתוצאה משתיית אלכוהול מופרזת הכניסו הורים רבים לחרדה. "אני לוקח את הכלב 'לטיול' רק כדי לוודא שהבת לא בקטע של אלכוהול". ברשות למלחמה בסמים דורשים מההורים: "צלצלו לילד בבילוי"
"לפעמים אני לוקח את הכלב 'לטיול' רק בשביל לוודא שהכול בסדר ושהבת שלי לא נכנסה לקטע של אלכוהול". שני המקרים האחרונים שהסתיימו בטרגדיה כתוצאה משימוש מופרז שעשו צעירים באלכוהול, הכניסו הורים רבים לחרדה.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
ביום שלישי הבא: הכרעת הדין בפרשת טלנסקי
בג"ץ אישר ארכה לפינוי שכונת גבעת האולפנה
בהפגנת המחאה בת"א: רכב צבאי לאיסוף מודיעין
בשבוע שעבר מת בבית החולים שערי צדק בירושלים נער בן 17 מפנימייה באזור שנכנס לתרדמת לאחר שהשתתף בתחרות שתיית אלכוהול. בסוף השבוע טבעו למוות בחוף המצודה באשדוד יבגני בסקביץ' (19) וידידתו ולרי סטורטינסקי (15). מיכאל, אביו של יבגני, העריך כי "אם לא היה שם אלכוהול, זה לא היה קורה".
אלי, אב לנערה בת 15 מבאר שבע, נשמע מודאג במיוחד: "כשהבת שלי יוצאת לבלות בימי שישי אני לא ישן מרוב דאגה. אני סומך על הבת שלי ועל החברות שלה ב-100 אחוז, אבל הבעיה היא שיש היום בני נוער מטורפים ששותים קצת אלכוהול ומאבדים כל צלם אנוש".
השימוש המופרז באלכוהול גובה כמעט מדי שבוע קורבנות וצעירים רבים משלמים בחייהם על חוסר מודעות. מרב, אם לתלמיד תיכון מירושלים: "אנחנו רואים את בני הנוער יושבים בלילות משועממים בפארקים העירוניים וזה פשוט מפחיד. הם מדברים בצעקות ובגסות ותמיד יש שם ערימות של בקבוקי אלכוהול ריקים. הבן שלי אחראי ולא שותה אלכוהול אבל אני מפחדת שהוא והחברים שלו יסתבכו בקטטה עם נערים אחרים שהם שיכורים".
פז כהן שמשמש כיו"ר ועד ההורים העירוני בירושלים הדגיש כי גם על ההורים מוטלת אחריות בנושא. לדבריו, ההורים חייבים לגלות ערנות ולדבר עם ילדיהם בנוגע לסכנות שטמונות בצריכת אלכוהול. "כמו כל דבר בחינוך, גם בנושא האלכוהול ההורים הם הראשונים שאחראים על הילד והייתי מצפה מהמדינה לשקול הענשה גם של הורים לילדים שנתפסים שיכורים. כמובן, זה לא פוטר את האחריות מהרשויות ויש להפעיל יד קשה ואכיפה יעילה נגד נערים שיכורים".
יו"ר ועד ההורים בהרצליה, ניסן משכיל, מודאג אף הוא מהיעדר המעורבות של ההורים. "אנחנו פועלים במרץ להעלאת המודעות בקרב התלמידים אבל גם בקרב ההורים. יש חשיבות גדולה לכך שיותר הורים יצטרפו לסיירות ההורים על מנת שנוכל להגדיל את הנוכחות בשטח ולהגביר את ההשפעה ההורית על הנערים".
יו"ר המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, מספר כי הנתונים מלמדים על ירידה בצריכת אלכוהול בקרב בני הנוער, אולם מנגד בשנים האחרונות יש יותר מודעות ציבורית לנושא ובשל כך נוצר לדבריו רושם מוטעה של התגברות התופעה. קדמן ציין כי "ברור שצריכת האלכוהול נובעת משעמום וחוסר תעסוקה ולכן זהו תפקידם של הרשויות לספק לנערים אלטרנטיבות לבילוי בשעות הלילה, אם זה מגרשי ספורט מוארים או מועדונים לבילויים, שבהם הנערים יוכלו לבלות כל הלילה מבלי להפריע לשכנים".
גם מנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול, יאיר גלר,
מצטרף לדבריו של ד"ר קדמן ומציין כי "בשנתיים האחרונות אנחנו מזהים ירידה חדה בצריכת האלכוהול, אך עם זאת אין ירידה ב-1,500 מקרי הקיצון של הרעלת אלכוהול שאף עלולים להסתיים במוות. מדובר בתופעה מטרידה מאוד והדרך להתמודד איתה היא גם על ידי הגברת המודעות להורים שהם השחקן המשמעותי ביותר בחינוך הילד. אני קורא להם להתעניין היכן הנער מבלה, לצלצל אליו במהלך הבילוי ואם צריך אפילו לנסוע ולאסוף אותם הביתה".
ח"כ אורלי לוי (ישראל ביתנו) המכהנת כיו"ר הוועדה לשלום הילד בכנסת אמרה כי "מדובר בתופעה מדאיגה ומסוכנת שאם לא נטפל בה באופן מקיף ומיידי היא תהיה בפירוש בבחינת פצצה חברתית מתקתקת, שאנו עלולים לשלם עליה מחיר כבד וכואב. בכוונתי לזמן דיון נרחב ומעמיק בהשתתפות השר לביטחון הפנים והגורמים הרלוונטיים לטיפול בנושא, על מנת לתת מענה מקיף, בייחוד כאשר הזמן הפנוי תופס מקום נרחב אצל בני הנוער במהלך חופשת הקיץ".