מרד במפלגת השלטון ביפן: עשרות חברים פרשו
המחוקק הבכיר אישירו אוזווה, שידוע בכינוי "שליט הצללים" בשל מנהגו לרקוח דילים חשאיים, הוביל 50 חברי פרלמנט לפרוש ממפלגת השלטון בשל התנגדותם לתוכנית הממשלה להעלות מסים. האופוזיציה תירתם לעזרת ראש הממשלה?
המחוקק היפני אישירו אוזווה, אחד הפוליטיקאים הבכירים במפלגת השלטון, הוביל הלילה (יום ב') "מרד" במפלגתו ופרש ממנה ביחד עם עשרות חברים נוספים. למרות הפרישה ההמונית, לממשלה בטוקיו עדיין יש רוב בבית התחתון של הפרלמנט.
עוד חדשות בעולם :
- סין: "פרצו לתא טייס ונהרגו מפיצוץ חומרי נפץ"
- מהפך במכסיקו: אנריקה "החתיך" נבחר לנשיא
- העם בליכטנשטיין: לא להגבלת הנסיך
פרישתם של אוזווה, בן 70, ותומכיו ממפלגת השלטון מעמידה את ראש הממשלה יושיהיקו נודה בעמדה טובה לבסס את השליטה על מפלגתו המפולגת ולסגור דיל עם האופוזיציה, שכעת הוא זקוק לעזרתה בהעברת חוקים מאז שתפסו את השליטה על הבית העליון של הפרלמנט.
"אני בטוח שנודה הוציא את השמפניה עם הקרח. הוא ישמח לראות את גבו של אוזווה", אמר ג'פרי קינגסטון, ראש המחלקה ללימודים אסייתיים בשלוחה של אוניברסיטת טמפל ביפן. "אוזווה נושא עמו מטען רב וגרם לכאב ראש רב במפלגה ובעיקר לנודה".
התוכנית שהביאה לפרישה - הכפלת מס המכירה
אוזווה, שידוע גם בכינוי "שוגון (שליט) הצללים" בגלל מנהגו לרקוח דילים חשאיים, ותומכיו פרשו ממפלגת השלטון בשל התנגדותם לתוכנית להכפיל תוך שלוש שנים את מס המכירה עד לרמה של 10 אחוזים.התוכנית להעלות את מס המכירה נועדה לצמצם את החוב הציבורי הגדול והיא אושרה בשבוע שעבר בהצבעה בבית התחתון של הפרלמנט היפני בסיוע של האופוזיציה.
על פי מקורות ביפן, 40 חברי הבית התחתון ו-12 חברי הבית העליון - רובם פוליטיקאים טירונים - יתפטרו ממפלגת DPJ. עם פרישתם יירד מספר המושבים שבהם אוחזת מפלגת השלטון בבית התחתון מ-289 ל-249. מספר המושבים הכולל בבית זה עומד על 480. עם זאת, סוכנות הידיעות קיודו דיווחה כי מספר הפורשים קטן במקצת ועומד על 50 אחרי ששניים מחברי הבית התחתון הודיעו כי לא יעזבו את מפלגת השלטון.
בשנת 2003 התמזגה מפלגתו הקטנה של אוזווה עם הדמוקרטים שהיו באותה עת באופוזיציה. לטענתו, התוכנית להעלות את מס המכירה מנוגדת להבטחת הבחירות שניתנה לפני שלוש שנים, אז עלו הדמוקרטים לשלטון והבטיחו לרסן את הביורוקרטיה ולקצץ בהוצאות ציבוריות בטרם יעלו מסים.
רבים בארץ השמש העולה חוששים מעליית מסים דווקא בתקופה שבה המדינה מתאוששת מאסונות הטבע שפקדו אותה בשנה שעברה - רעידת אדמה עזה בעוצמה 9.0 דרגות בסולם ריכטר וצונאמי ששטף ערים שלמות - והמשבר הגרעיני במתחם פוקושימה.
אולם נודה, שר הכלכלה לשעבר, התעקש כי העלאת המסים חיונית כדי לייצב את הכלכלה ולממן את עלויותיה הגדולות של מדיניות הרווחה, במדינה שמתמודדת עם אוכלוסייה שמזדקנת במהירות.
"נודה אמר שהוא סיכן את הקריירה הפוליטית שלו בהעלאת המסים, והוא עשה כן. המסר שלו היה שלא ממש אכפת לו ממפלגתו יותר מאשר אכפת לו מהעלאת המסים", אמר קויצ'י האג'י, כלכלן בכיר במכון המחקר NLI.