הביטו למעלה: השביט מכהולץ מגיע לביקור
במהלך יולי ניתן לראות את הגוף השמיימי בעזרת משקפי שדה ויכול להיות שיווצרו התנאים לצפייה גם בעין בלתי מזוינת. מתי ואיך לצפות?
החודש מגיע לאזורנו מכהולץ 96P. מכהולץ הוא שביט מחזורי ממשפחת השביטים של צדק. הוא מגיע אלינו בקירוב כל חמש שנים והוא מסוג ''לוחך שמש''. שביטים לוחכי שמש הם שביטים המתקרבים מאוד אל השמש, כאשר במקרה קיצוני הם עשויים ליפול על פניה. מכהולץ 96P יגיע לקרבה מקסימלית לשמש ב-14 ליולי, 2012, בשעה 21:00 שעון ישראל.
כל הכוכבים של ynet מדע:
שביטים הם גופים קטנים – קוטרם כמה ק"מ בדרך כלל, העשויים בעיקר קרח מים, כאשר בקרח כלואים גזים וכן אבק. כאשר השביט מתקרב לשמש במידה מספקת, חום השמש מנדף את הקרח בפני השביט, כאשר קרח המים הופך לגז והגזים והאבק הכלואים בו משתחררים ויוצרים הילה סביב לשביט. ככל שהשביט מתקרב לשמש גדל קצב נידוף המים וקצב שחרור הגזים והאבק הכלואים בו. בה בעת, גדלה השפעת קרינת השמש וחלקיקי השמש הנורים ממנה על הילת השביט והם דוחפים את החלקיקים המצויים בהילה וכך נוצר זנב השביט המפורסם. קוטר הילת השביט עשוי להגיע למיליון ק"מ ויותר ואורך זנבו למיליוני ק"מ, והוא מאבד בכל מעבר סביב השמש כמה אחוזים בודדים בלבד ממסתו ולא יותר מכמה מטרים מקוטרו.
בעיקרון, שביטים לוחכי שמש מהווים הזדמנות טובה ללמוד על התנהגות פני השביט בקרבה לשמש, אולם, שביט מכהולץ עשוי מעט לאכזב מבחינה זו. הסיבה: כיוון שמעבריו התכופים ליד השמש – אורך המחזור הקצר יחסית, יחד עם הקרבה היתרה, מכלים מהר מאוד את פני השביט ואלה עשויים לא להניב מראה כה מרהיב של זנב. סיבה נוספת היא שהרכב השביט העשיר בחומרים אורגניים, גורם לכך שאלה שמשתחררים ממנו ואינם מצליחים לברוח מפניו, מתמצקים, ויוצרים שכבה כהה ואטומה על פניו, ממש בדומה לאספלט המרוח על הכביש. מסיבה זו, משתחררים הגזים והאבק מסדקים בשכבה אטומה זו ואלה, משנים במעט על מסלול השביט סביב השמש וכן את תנועתו סביב צירו.
כיצד לצפות?
בימים אלה, עד מחצית החודש, השביט נראה ממש לפני עלות השחר באופק המזרחי. בעת המעבר הנוכחי השביט יחלוף בקבוצת אוריון, ממש לפני הזריחה, תוך שהוא חולף בכל שכיות החמדה המצויות בקבוצה זו (ראו מפה של מסלול השביט ומיקומו ביחס לשמש). עד מחצית חודש יולי הוא ייראה בשעות הבוקר, ואילו במחצית השנייה, הוא ייראה בשעות הערב תוך שהוא מתרחק מהשמש ומחוויר. עקב קרבת השמש קשה לצפות בשביט בעת קרבתו לשמש בגלל אורה שמאפיל עליו וכל ההערכות הן שהשביט ייראה רק במשקפת שדה או בטלסקופ. אבל, אם אכן השביט יפתיע לטובה ויתפתח זנב ארוך ייתכן והשביט ייראה גם בעין, ממש לפני דמדומי הבוקר עד ה-14 לחודש ומיד לאחר השקיעה, לאחר מחצית החודש.
מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2012, הכולל מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2012 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל .
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet .