איראן עצרה אזרים: "פעלו בשיטות של ישראל"
טהרן הודיעה כי עצרה שני אזרחי אזרבייג'ן בחשד לריגול. לטענתה הם השיגו מידע מסווג ותמונות של אתרים אסטרטגיים, ופעלו בשיטות המתאימות לישראל. בין השכנות יש מתח רב, על רקע יחסיה הקרובים של באקו עם הממשלה בירושלים
איראן הודיעה הערב (יום ג') כי עצרה שני אזרחי אזרבייג'ן החשודים בריגול. הדיווח ברשת החדשות האיראנית באנגלית Press-TV בא בהמשך למתיחות ארוכת חודשים בין טהרן לבאקו, בין השאר על רקע היחסים ההדוקים של אזרבייג'ן עם ישראל והטענות כי היא מסייעת לממשלה בירושלים בפעילותה נגד תוכנית הגרעין האיראנית, כולל התנקשות במדענים איראנים.
עוד חדשות מהעולם :
- צרפת: חוקרים פשטו על בית הנשיא לשעבר סרקוזי
- סונים נגד שיעים בעיראק: 44 הרוגים ביום פיגועים
- יפן זועמת על רוסיה: מדבדב ביקר באיי המריבה
- צפו: מרואיין התעלף, חברת פרלמנט פשוט בהתה
"גורם רשמי אמר ל-Press-TV כי הראיות שנאספו מצביעות על כך שהשניים נכנסו לאיראן בהוראת שירותי המודיעין של הרפובליקה של אזרבייג'ן, המוכרים כ-MTN", נמסר בדיווח, "הם היו אמורים לגייס כמה בדלנים באיראן כדי לקדם פילוג". עוד דווח בערוץ האיראני כי "השיטות שבהן פעלו שני הסוכנים זהות לאלה שבהן ניסתה ישראל להשתמש זה זמן רב". לפי Press-TV, השניים השיגו מידע מסווג ותמונות של אתרים אסטרטגיים.
המתיחות בין איראן לאזרבייג'ן קיימת זה זמן רב, אולם בחודשים האחרונים היא החריפה, כשברקע דיווחים זרים על כך שהמוסד הישראלי מקיים פעילות ערה בשטח אזרבייג'ן והעובדה שהרשויות האזריות עצרו מחבלים שפעלו בשליחות איראן במטרה לתקוף יעדים ישראליים ויהודיים במדינה.
בחודש מאי החזירה איראן את שגרירה מבאקו להתייעצויות, בעקבות הפגנה אנטי-איראנית בבירת אזרבייג'ן. ההפגנה נערכה אחרי שאזרבייג'ן האשימה את איראן כי היא מפיצה שמועות שהיא מארחת "מצעד גאווה", בעוד בפועל היא מארחת בסך הכול את תחרות האירוויזיון. חילופי הדברים הביאו לשיא חודשים של האשמות הדדיות של המדינות, לפיהן כל אחת מתערבת בענייניה הפנימיים של השנייה. שגריר איראן שב לבאקו בחודש שעבר.
אזרבייג'ן עצרה השנה עשרות אנשים בחשד לקשרים עם משמרות המהפכה של איראן ותכנון פיגועים, כולל נגד שגריר
ישראל בבאקו. היא אסרה על גורם איראני רשמי בכיר להיכנס למדינה בחודש מאי, ושלחה עיתונאי איראני למאסר של שנתיים בגין החזקת סמים.
כ-15 אחוזים מאזרחי איראן משתייכים למיעוט האתני האזרי, ויש קשרי לשון ומשפחה חזקים למדי בין קהילות משני עבריו של הגבול בין שתי המדינות.