שתף קטע נבחר

המדריך למשקיע המתחיל בסחורות

מתלבטים במה כדאי להשקיע 250 אלף שקל שהתפנו? שלמה מעוז מציע לבדוק אפשרות להשקיע בסחורות כגון נפט, תירס וקפה ומסביר כיצד עושים זאת ועל אילו סחורות כדאי להמר

בטורים הקודמים שלי דיברנו לא מעט על דרכים למקסם את ערכם של החסכונות שלנו, באמצעות השקעה חכמה בכלים השונים שמציע לנו השוק - פק"מ, קרנות נאמנות, תעודות סל, אג"חים, מניות וכו'.

 

לטורים נוספים של שלמה מעוז :

הכסף שלנו נשחק. אז איפה לשים אותו?

למי כדאי להיכנס להשקעה באירופה?

חוסכים לילדים: מה עדיף - דירה או השכלה?

 

אבל לא פעם אנו שומעים על אפיקי השקעה נוספים, שזכו לשם הכולל "סחורות" (commodities). בקטגוריה זו נכלל מגוון רחב של טובין כאלה ואחרים שניתן לסחור בהם - החל מחיטה ותירס, דרך סוכר וקפה, נפט וכלה במתכות זולות כמו ברזל או יקרות ערך כמו כסף וזהב.

 

ראשית, טיפים למשקיע הסביר:

• המסחר בסחורות מאופיין בסיכון בינוני עד גבוה ולכן אינו מומלץ למי שההון הפנוי שלו מסתכם בפחות מ-250 אלף שקל.

• בשל רמת הסיכון, ההשקעה בסחורות מתאימה רק למי שחוסכים לטווח בינוני-ארוך, כלומר לא יזדקקו לכסף לפחות ב-3-5 השנים הקרובות.

• בתיקים של 250 אלף שקלים ומעלה, היקף הסחורות לא יעלה על 5-10 אחוזים מערך התיק.

• אם אתם "רוכשים" סחורות באמצעות תעודת סל, וודאו שמחזור המסחר בתעודה גדול מספיק על מנת שתוכלו לא רק לקנות, אלא גם למכור במידת הצורך.

• כאשר אתם משקיעים בסחורות, הגדירו למי שקונה ומוכר עבורכם את טווח המחירים שבו תרצו לקנות או למכור את הסחורה. התייעצו במומחה על מנת להחליט על המחיר ההגיוני, בהתאם למצב השוק.

 

מה לקנות? נפט, קפה או אולי זהב?

נפט:

הסחורה המדוברת ביותר, הן בשל חיוניותה לקיום הבסיסי של כולנו והן בשל רגישותה לשינויים במצב הגיאופוליטי, היא ככל הנראה הנפט. יש שמכנים אותו "זהב שחור", ורובכם בוודאי זוכרים את ההיסטריה בשנת 2008, אז חצה מחירה של חבית נפט את רף 120 הדולרים.

 

שני גורמים יכולים להביא לחידוש העלייה במחירי הנפט בחודשים הקרובים; הראשון הוא החרם על רכישת נפט מאיראן אשר הולך ומתהדק (נכנס רשמית בראשון ליולי), לצד איסור שהטילו האמריקנים על כלל המדינות לרכוש נפט איראני, פרט לפטורים כמותיים ספציפיים שהאמריקנים מנפיקים למדינות שונות בעולם כדי שלא ייחנקו ממחסור בנפט. כעת, מייצרת איראן כ-3.2 מיליון חביות נפט ביום והסנקציות צפויות להפחית את הייצור ל-2.2 מיליון חביות ביום, מה שילחץ את המחירים כלפי מעלה.

 

הגורם השני שעלול להביא לעלייה במחיר הנפט, נעוץ בכך שאירופה לא מאפשרת לחברות הביטוח העולמיות לבטח משלוחי נפט מאיראן, מה שמקשה על ייצוא של 95% מהנפט האירני עקב חוסר האפשרות לבטח.

 

מנגד, החלטת ראשי גוש האירו לסייע באופן ישיר למערכת הבנקאות הספרדית ובהמשך, אם יתעורר הצורך, גם למערכת הבנקאות האיטלקית, הביאה לאופוריה ולהתעוררות מחודשת בפעילות הכלכלית העולמית. כל אלה ביחד עלולים להביא לחידוש העלייה במחירי הנפט ובמחירן של מניות חברות הנפט בעולם, שסבלו בחודשים האחרונים מירידה.

 

שימו לב, שבתגובה לחרם על הנפט האיראני העלתה סעודיה את תפוקת הנפט שלה בחודשים האחרונים, לבקשת ארה"ב, במטרה למנוע עליית מחירים דרסטית כתוצאה מהחרם. אבל גם סעודיה לא תרצה לעודד ירידה משמעותית מדי במחירים, וסביר שבמקרה של צניחה חדה מדי תפחית סעודיה, יחד עם מדינות אופ"ק, את תפוקת הנפט וכך תווסת את המחיר.

 

לסיכום עניין הנפט, בחודשים הקרובים יושפע מחירו של הזהב השחור מהחלופות שיימצאו לו, בעיקר בצפון אמריקה, בדמות מאגרי הגז האדירים שהחלו להחליף את הנפט כמקור אנרגיה. מכאן, גם אם ייכנס העולם לחורף קר במיוחד, העלייה במחירי הנפט לא צפויה להיות דרסטית מדי. לכן, ברמות המחיר הנוכחיות, הנפט ומניות חברות הנפט מהווים אפשרות אטרקטיבית למשקיעים, בעיקר על רקע החלופות העלובות של השקעה באג"חים בטוחים, בהם התשואות נמוכות למדי.

 

סחורות חקלאיות:

הנפט הוא רק סחורה אחת מבין רבות שכדאי לבדוק. כיוון אחר ששווה להתעמק בו הוא הסחורות החקלאיות. מי שיסתכל במדדי הסחורות יבחין שמאז חודש מרץ הם ירדו בין 12-18 אחוזים על רקע ההאטה החריפה בפעילות הכלכלית באירופה והחשש שסין נכנסת להאטה בקצב הצמיחה.

 

מנגד, כדאי לשים לב לכך שהחזאים חוזים שנת בצורת בארה"ב (בשנה שעברה היו אלה רוסיה ואוקראינה שסבלו ממצב דומה) עלולה לגרום לעלייה במחירי הגרעינים. כל אלה, יחד עם הירידה בריביות לשפל בעולם (כמעט אפס) והמשך עליית רמת החיים בדרום מזרח אסיה ימנעו את המשך צניחת מחירי הסחורות החקלאיות, שתהיה להן בחודשים הקרובים.

 

גם קרנות הגידור בעולם פיתחו תיאבון מחודש לסחורות כאחד מאפיקי ההשקעה בסיכון גבוה, זאת בעקבות ההזרמה המחודשת של הון לשווקים, כמו שקורה בימים אלה באירופה עם תכניות הסיוע.

 

זהב:

אפשרות נוספת היא להשקיע במתכות יקרות, ובראשן הזהב. לכאורה, הריבית בעולם מאוד נמוכה ומחיר הזהב אמור לעלות. אבל בפועל, המדינות שקנו את הזהב כשהיה בשיאו הן רוסיה, סין והודו. הכנסותיה של רוסיה מנפט ירדו על רקע השפל במחירי הגז, בהודו יש משבר כלכלי מסוים וסין דווקא מתמקדת בימים אלה ברכישת אגרות חוב אמריקניות. לכן, להערכתי, פוטנציאל הרווח לעומת הסיכון ברכישת זהב נמוך יותר ביחס לזה הטמון בסחורות החקלאיות ובנפט.

 

אז איך עושים את זה?

כמו שבוודאי הבנתם, ההשקעה בסחורות לא נועדה לכל אחד, ומי ששונא סיכון או לא יכול להקדיש זמן למעקב אחר שיטפונות או בצורות במקומות שונים בעולם, לכן ייטב לו שידבק באפיקי השקעה קונבנציונליים יותר.

 

אם בכל זאת החלטתם להיכנס לעולם הטובין, לבד או באמצעות מומחה, מומלץ לפזר את ההשקעה בטובין בין הסחורות השונות: כ-30% לנפט ו-70% בסחורות חקלאיות.

 

תוכלו לעשות זאת באמצעות קרן המשקיעה במניות חברות הנפט, ובמקביל להשקיע בתעודת סל המשקיעה בסחורות חקלאיות (למשל "קסם סחורות חקלאיות" או "תכלית נפט" אשר רוכשת חוזים עתידיים בארץ ובחו"ל על הנפט). אפשרות אחרת היא לקנות גם סחורות חקלאיות לחוד, נפט לחוד, או תעודות שמשקיעות בכל הסחורות גם יחד, כמו "פסגות סל סחורות" או "קסם סחורות".

 

את הזהב, לאור המצב הנוכחי, כדאי שתמשיכו לקנות לאהוביכם רק אצל מעצבי התכשיטים.

 

שלמה מעוז הוא כלכלן בכיר ויו"ר "הון ליין" – שירות ניהול חסכונות והשקעות בהתאמה אישית למשקי הבית www.honline.com

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להשקיע בנפט?
צילום: shutterstock
שלמה מעוז
מומלצים