שתף קטע נבחר

 

מנקים את הבית? כך תיזהרו מהחומרים הרעילים

האם חומרי ניקוי אקולוגיים בטוחים יותר מחומרי ניקוי רגילים, כיצד מומלץ להתמוד עם עובש על הקירות, מה קורה למזון שאנו מאחסנים והאם ניתן להשיג מוצרי איפור ללא מתכות? כל הסכנות שמסתתרות בבית: אתם שאלתם - המומחים השיבו

החשיפה לחומרים רעילים לא נעצרת גם בבית הפרטי שלנו: שימוש בחומרי ניקוי או מוצרי טיפוח, עובש על הקירות או מזון שמאוחסן בצורה לא נכונה עלולים לסכן את בריאותם של דיירי הבית. כיצד אפשר להפחית את הסיכון? קרן אגאי-שי ולוסיה ברגובוי-ילין מעמותת הקואליציה לבריאות הציבור התארחו בפורום חומרים מסוכנים ב-ynet והשיבו לשאלות הגולשים: לפניכם שאלות ותשובות נבחרות:

 

שאלה: מה הצורה המומלצת להשתמש בחומרי ניקוי, בתרסיס,אבקה או נוזל?

 

תשובה: מומלץ להשתמש בחומרי ניקוי כמה שניתן ידידותיים לסביבה ובכל מקרה, עדיף שיהיה נוזלי. הסיבה היא שבתרסיסי ובאבקה יש סיכון לפיזור האירוסולים (חלקיקים קטנטנים מרחפים), כך הם מגיעים לאזור הפנים ונכנסים ביתר קלות לעיניים, עור ומערכת הנשימה.

 

שאלה: מה ההבדל בין חומרי ניקוי אקולוגיים לחומרי ניקוי רגילים, ועד כמה בטוח יותר להשתמש בהם, אם בכלל?

 

תשובה: חומרי הניקוי ה"ירוקים" והאקולוגים מצטיינים בעיקר בשקיפות של רשימה שכוללת את כל הרכיבים. ישנם חומרים אקולוגים מצוינים עם מינימום חומרים מסוכנים. יחד עם זאת כיום אין, למיטב ידיעתנו חומרים שמוגדרים חומרי ניקוי "בריאותיים" עם דגש על ההשפעות הבריאותיות.

 

שאלה: האם מומלץ להשתמש באקונומיקה? ומהם כללי האצבע לניקוי נכון?

 

תשובה: בישראל אוהבים אקונומיקה. אין ספק שהוא יעיל אבל כבר ידוע שהחומר ממנו מורכבת האקונומיקה (נתרן תת כלורי) מסוכן לבריאות בעיקר בטווח הקצר (הרעלות, הפרעות נשימה, כוויות ועוד), ובטווח הארוך נעשו מעט מידי מחקרים.

 

אם החלטת כבר להשתמש באקונומיקה יש להקפיד על:

  • לדלל עם מים.
  • לאוורר את המקום בזמן השימוש ואחרי.
  • כפפות ומסיכה לפה ואף בזמן השימוש.
  • לא לערבב עם חומרים אחרים.

 

חומרים מסוכנים בבית ()
חומרים מסוכנים בבית

לצפייה בטבלא במלואה

 

שאלה: האם מותר להשתמש בנוזל ניקוי כחול ליד תינוק?

 

תשובה: מומלץ שמי שמנקה לא יהיה חשוף להשפרצה, על כמה וכמה תינוק. אם משתמשים בשפריצר יש להקפיד:

  • לא להוסיף אקונומיקה.
  • לאוורר את המקום בזמן הניקוי.
  • לא להשפריץ ישירות על המשטח אלא בצד על המטלית ואז לנקות.

 

שאלה: מה הדרך הבטוחה מבחינה בריאותית להסיר אבנית מאמבטיה?

 

תשובה: הייתי מנסה להשתמש באחד מהדברים הבאים: מלח לימון, סודה לשתייה או חומץ לימון. בכל מקרה, יש להשתמש בכפפות ולדאוג לאוורור.

 

שאלה: כשאני מנקה את הבגדים עם תרסיס לניקוי חזק,כמה מהחומר נשאר על הבגד אחרי הכביסה? האם זה מסוכן? יש לכם הצעה לפתרון אחר אבל שגם יוריד את הכתבים באמת?

 

תשובה: לצערי אין לי תשובה לכמה מהחומר נשאר בפועל בבגד לאחר הכביסה. בכל מקרה מומלץ לא להשתמש בתרסיס, במיוחד כשהחומר חזק. עדיף בסטיק או ג'ל. לגבי מסירי כתמים טבעיים, תלוי בסוג הכתם, יתכן וסודה לשתייה ומעליו חומץ לימון יסייע אך יש לוודא בפינה נסתרת.

 

שאלה: לאחרונה היו הרבה פרסומים על חומרים רעילים שנמצאים בסירים ומשתחררים בעת הכנת האוכל. האם יש סירים מחומרים שאינם מזיקים? בסירים מאיזה חומר מומלץ להשתמש?

 

תשובה: אכן יש דאגה מסויימת לנזילת כימיקלים מסוכנים מהסיר למזון, בפרט לאורך שנים (חימום חוזר ובלאי של הסיר כמו שריטות וכ"ו). לכן, מומלץ לרכוש סיר או מחבת עם סימון שאין מתכות כבדות (בעיקר מופיע קדמיום).

 

שאלה: האם יש בעיה לרסס בבית? מה הכללים שעליהם כדאי להקפיד? האם יש חומרים ספציפיים שכדאי לי לוודא שהמוצר אינו מכיל? לאיזה נזקים הריסוס יכול לגרום?

 

תשובה: חלק גדול מבעיה של מזיקים ניתן להקטין על ידי מניעה - סתימת חורים בקירות, תיקון רשתות, סתימת פתחי ביוב וכדומה. מבחינת הריסוס -חומרי הדברה הנם כימיקלים שפוגעים במערכת העצבים של החרקים. מבחינה אבולוציונית - אנחנו לא שונים מהמזיקים בפעילות מערכת העצבים שלנו.

 

ישנן עדויות רבות שחומרי הדברה פוגעים בבריאות: סרטן, פגיעה בתוצאי הריון , סכרת וכיום ישנן עדויות שהפגיעה אף עלולה להוביל להפרעות למידה ואף אוטיזם. בכל מקרה, אם אם בוחרת לבצע ריסוס-הקפידי על כך שלא תיהיו בבית בזמן הקרוב לאחר הריסוס וכן אוורור של הבית לפני כניסה חוזרת.

 

כדאי לבדוק אלטרנטיבה של ריסוס שאינו מתבסס על כימיקלים - במקרים רבים זה לא יקר יותר ושווה לבדוק בכל מקרה מה החומרים שהמדביר משתמש בהם ולקרוא עליהם באינטרנט.

 

שאלה: האם במוצרי האיפור יש מתכות מסוכנות? יש מסקרה ואודמים טבעיים?

 

תשובה: אכן ברבים ממוצרי האיפור יש מתכות כבדות כגון עופרת באודם. יש חברות המציעות מוצרים ללא מתכות כבדות, לפעמים יהיה רשום בפירוש ללא מתכות אבל לרוב יש להסתכל בתווית ולוודא שאין מתכת. יתכן שתאתרי מוצרים מסויימים רק באירופה או בארה"ב שם המודעות לכך גדולה יותר. 

 

שאלה: האם עובש מסוכן לבריאות? אם כן, האם יש הבדל בין העובש בגבינות קשות לעובש באמבטיה למשל? מה הדרך הכי טובה להסיר עובש? ניסיתי עם חומץ ומלח לימון וזה לא עזר ןוהבנתי שהחומרים להסרת עובש רעילים. האם זה נכון? ואם כן מה לעשות

 

תשובה: עובש אכן מסוכן. נבגי העובש יכולים לגרום לבעיות נשימה בעיקר בילדים ותינוקות ובאנשים עם מערכת חיסון מוחלשת לתגובה אלרגית. לכן מומלץ להסירו מהקיר. במקרה זה ספציפית, אין מנוס מלהמליץ על שימוש באקונומיקה כחומר שמחטא והורג את הפטרייה. חשוב להקפיד על כללי הבטיחות בזמן הניקוי: דילול במים ואיוורור החדר. נא לא לבצע עם ילדים באזור. כמו-כן כדאי לבדוק מה הסיבה לעובש - אי איוורור או נזילה שצריך לטפל בה.

 

שאלה: האם מסוכן לשמור סוללות (בטריות) במקרר?

 

תשובה: עקרונית לא נראה שיש בעיה, הקירור מאריך את חיי הסוללה. אבל יש לזכור שרצוי סוללה עם ריכוזים נמוכים של מתכות כבדות, ואם ניתן שיהיה על המוצר סימון תו תקן. לאחר כשנה בכל מקרה הייתי מעבירה למיכל המחזור בגלל סכנה להתפרקות וקורוזיה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים