השוטרים הפקירו: "בושה שהמפקדים לא נענשו"
השוטר אסף יקותיאלי והקצין ברוך פרץ נשלחו ל-30 חודשי מאסר על גרימת מותו של עומר אבו ג'ריבאן שהושאר בצד הדרך. השופט הזכיר שמפקדיהם "לא יכולים לרחוץ בניקיון כפיים", קצינים תוהים "איך יכול להיות שרק שניהם אשמים". מח"ש: בית המשפט קיבל את עמדתנו, המלצנו להעמיד לדין משמעתי
"גורמי הפיקוד במשטרה, שלאחר שנתברר להם כי לא נמצאה הדרך לעצור את המנוח ולספק לו השגחה רפואית והחליטו לשחררו לידי כוח צה"ל או מג"ב במחסום - תחילה כפוף לזיהויו ולאיתור קרובי משפחה שיפגשוהו באזור המחסום ולאחר מכן תוך ויתור על נוכחותם של קרובי משפחה - אינם יכולים לרחוץ בניקיון כפיים לגבי טיבה של החלטתם, על אף שכאמור אין הם נושאים באחריות להתרחשות האסון".
כך נכתב בגזר הדין שניתן היום (ב') לשני השוטרים שנשלחו לשנתיים וחצי מאסר בפועל, בגין גרימת מותו ברשלנות של גנב רכב פלסטיני ב-2008. "פשוט בושה שהם אלה שמשלמים את המחיר", אמרו קצינים בכירים במחוז מרכז כששמעו על הפסיקה.
הכעס מופנה בעיקר לכיוונם של אלה שהיו הקצינים הבכירים במרחב שפלה באותה התקופה - מפקד תחנת רחובות, סגן ניצב יוסי בכר, ומפקד המרחב, תת-ניצב שמעון שומרוני. שניהם, אגב, קודמו מאז בתפקיד. בכר הועלה לדרגת ניצב-משנה והפך להיות קצין המבצעים של מחוז מרכז וכעת הוא בלימודים. שומרוני קיבל את הפיקוד על מרחב שרון לפני שפרש מהמשטרה.
מי ששילמו את המחיר היו שניים: פקד ברוך פרץ, הקצין התורן באותו ערב בתחנת רחובות, והשוטר אסף יקותיאלי - מי שלקח בפועל על פי הוראות מפקדיו את הצעיר הפלסטיני עומר אבו-ג'ריבאן. "ברור היה לפרץ ויקותיאלי שלא מדובר באדם בריא. שני הנאשמים היו היחידים בשרשרת הפיקוד שראו את מצבו של העצור ונהגו כפי שנהגו. התנהגותם של הנאשמים כלפי העצור שנתון היה למרותם היא מכוערת ומעוררת חלחלה", כתב השופט חיים לי-רן.
אחרי ששמעו על גזר הדין, במסדרונות המשטרה הפנו רבים אצבע מאשימה לדרגים הגבוהים יותר. "איך יכול להיות שרק שני השוטרים האלה אשמים במה שקרה", תהה אחד הקצינים. "בכר היה מעורב באופן אישי בסיפור הזה. דיברו איתו באותו הערב אבל בסוף קרה מה שקרה. שני השוטרים הועמדו לדין והוא קיבל קידום בדרגה, בתפקיד ועכשיו הוא בלימודים".
אבו-ג'ריבאן, פלסטיני מעזה ששהה בארץ בניגוד לחוק, נמצא ביוני 2008 כשהוא מוטל ללא רוח חיים בכביש המוביל מצומת עטרות לצומת גבעת עזה. שבועיים קודם לכן הוא גנב מכונית והתהפך איתה בכביש 6. לאחר אשפוזו בבית החולים שיבא בתל השומר הוחלט להעבירו למעצר במשטרה ולאחר מכן הוא הורד סמוך למחנה עופר, ללא מים וללא אוכל. אבו-ג'ריבאן התייבש וכעבור יומיים נמצאה גופתו.
בכתב האישום שהוגש נגד שני השוטרים, צוין כי לאחר שאבו-ג'ריבאן הועבר מבית החולים למעצר בתחנת המשטרה
ברחובות, הורה מפקד התחנה להחזירו לשטחים המשטרה. פרץ, הקצין התורן, העביר את ההוראה ליקותיאלי, והוא הסיע את הפלסטיני והוריד אותו סמוך למחנה עופר כשהוא לבוש בפיג'מה וקטטר מחובר לגופו. בכתב האישום ציינה המחלקה לחקירות שוטרים כי השניים התרשלו במעשיהם ובדרך קבלת ההחלטה בדבר דרך שחרורו של אבו-ג'ריבאן.
בסוף מאי הרשיע לי-רן את השניים ופסק כי רשלנותם מתרכזת בעצם החלטתם להשאיר את אבו-ג'ריבאן באישון לילה בצד דרך חשוכה ללא שתייה ומזון, כאשר הוא יחף, מתקשה בהליכה, לבוש בבגדי אשפוז של בית חולים וקטטר לגופו.
את תגובתו של בכר לא ניתן להשיג. פרקליטו של של שומרוני, עו"ד עפר ברטל, מסר בתגובה כי "בית המשפט קיבל במלואה את גרסתו של תנ"צ שומרוני, שלפיה הוא הנחה את השוטרים למסור את הפצוע לידי משפחתו בגדה. בית המשפט גם קיבל את הגרסה שאף אחד לא עידכן את שומרוני מאוחר יותר באותו ערב - על כך שבני משפחתו של הפצוע לא אותרו. אי לכך - אין לשומרוני כל אחריות אודות שקרה לאחר שהנחה את שוטריו כיצד לפעול. כיצד יכול היה תנ"צ שומרוני אפילו להעלות על דעתו, שלאחר ששוטריו לא איתרו את משפחתו - הם ישאירו את הפצוע ללא מזון ושתייה במקום שהושאר למות בו?. כל מי שטוען כי שומרוני אחראי מונע כנראה מסיבות אישיות, או שכלל אינו מתמצא בעובדות המקרה".
תגובת מח"ש
במח"ש אמרו כי "בית המשפט אימץ במלואה את עמדת מח"ש, ודחה את טענות הנאשמים לאכיפה בררנית בקובעו באופן חד וברור, בין היתר, כי גורמי הפיקוד כלל לא ראו את העצור ואף לא ידעו את מצבו לאשורו, משום שבדיווחים שקיבלו בעניין זה היו חסרים פרטים משמעותיים. בית המשפט הדגיש כי שני הנאשמים שבפניו היו היחידים בשרשרת שראו את מצבו של העצור, ועל אף מה שראו, נהגו בו כפי שנהגו. בית המשפט התייחס לכך שהשוטר ברוך פרץ הציג בפני מפקדיו תמונה שגויה וחסרת בסיס, לפיה המנוח מהתל בשוטרים ומתחזה. לאור כל האמור, קבע בית המשפט כי לא קיים קשר סיבתי בין הוראות המפקדים למותו הטרגי של המנוח ועל כן לא ניתן לייחס להם אחריות להתרחשות הטרגדיה.
"בצד האמור יודגש כי בעניינו של יוסי בכר, מפקד התחנה, המליצה מח"ש למחלקת משמעת במשטרת ישראל להעמיד את הקצין לדין משמעתי בעבירה של התרשלות במילוי תפקיד. המשך הטיפול בנושא זה הועבר בזמן אמת לאחריות משטרת ישראל, שהיא הגורם המוסמך לאכוף את הדין המשמעתי על שוטרים.
"בית המשפט קיבל באופן חד וברור את עמדתה הנורמטיבית של מח"ש, ביחס לעוצמת הפגיעה בערך של קדושת ערך חיי אדם באשר הוא אדם, ולכך שערך זה נפגע בידי אלה שמתוקף תפקידם אחראים היו לבריאותו ולשלומו והעביר מסר חד וברור לגבי ההבחנה בין טוב לרע, המותר והאסור, שנדמה כי ניטשטשה בפרשה קשה זו. ניכר כי העובדה שהשוטרים לא קבלו בשום שלב אחריות למעשיהם, אלא ניסו לגלגלה מהם והלאה על מפקדיהם ועל גורמים נוספים, קיבלה אף היא ביטוי בחומרת העונש שנגזר עליהם, המצוי ברף הגבוה של מתחם הענישה".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "תפקודו של מפקד תחנת רחובות דאז, ניצב-משנה יוסי בכר, ביחס לאירוע, נבדק ונבחן בקפידה על ידי הדרגים הבכירים במשטרה, מח"ש והמשנה לפרקליטות המדינה. בעניינו של בכר התקיים הליך של הערה פיקודית בדבר אחריותו האדמיניסטרטיבית כמפקד התחנה באותה תקופה. על דעת פרקליטות המדינה הוחלט, כי אין מקום להעמידו לדין פלילי או משמעתי".