אין כסף, יש סחבת: רפורמת הכבאות תקועה
על רקע המחלוקת מול האוצר, הודיע השר לביטחון פנים אהרונוביץ' כי הוא שוקל להעביר את סמכויותיו בתחום לראש הממשלה: "לא ניתן לקיים רפורמה הכרחית ללא עוגן תקציבי"
הרפורמה במערך הכבאות ממשיכה להתעכב בגלל שיקולים תקציביים וקשיים בירוקרטיים. יממה לאחר שפוצץ הדיון בוועדת הפנים, הבוקר (ה') מאיים השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' להסיר מעליו את האחריות למערך הכבאות ולהעבירו לראש הממשלה במחאה על הסחבת. השר, שלדבריו כבר שוחח בנושא עם בנימין נתניהו, אמר ל-ynet: "לא ניתן לקיים רפורמה נדרשת, הכרחית וחשובה זו ללא עוגן תקציבי אשר יאפשר את מימוש התוכנית".
הרפורמה בכבאות - כתבות נוספות ב-ynet:
- פוצץ הדיון ברפורמת הכבאות: "אין בסיס תקציבי"
- הכבאים האשימו את הח"כים במחטף ועזבו הדיון
- רפורמה בכבאות? הבירוקרטיה מעכבת החוק
- דו"ח אסון הכרמל - העמוד המיוחד
אסון הכרמל והדו"ח החמור שפורסם בעקבותיו אמנם עוררו דיון ציבורי נוקב בליקויים בתחום הכיבוי, אבל יישום המסקנות עדיין מתעכב. ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אמורה הייתה לאשר אתמול לקריאה שנייה ושלישית את רפורמת הכבאות, אולם לאחר שהתברר כי אין לכך תקצוב, הופסק הדיון על ידי יו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן, והח"כים לא הצביעו.
אבל השר אהרונוביץ', שאמור להיות אחראי על המערך במסגרת הרפורמה, לא מוכן לקבל עליו את הטיפול בנושא בתנאים התקציביים הנוכחיים: "מדובר בתוכנית רב שנתית שעליה אנחנו עמלים כבר חודשים. לא יעלה על הדעת שיעבור חוק ללא יכולת לשינוי דרמטי במערך אשר חשוב כל כך למדינת ישראל וזקוק כל כך לשינוי ושדרוג משמעותי ומהיר".
הרפורמה אמורה הייתה להגיע להצבעה במליאת הכנסת עוד לפני תום המושב הנוכחי, אולם קשיים בירוקרטיים שבהם נתקל היו"ר כהן גרמו לעוד ועוד עיכובים.
הרפורמה כוללת את העברת הכבאים לרשות ממשלתית אחת שתפעל במסגרת המשרד לביטחון הפנים. היא מבקשת למעשה להניח את התשתית החוקית הנדרשת להפעלת רשות לאומית, בין היתר באמצעות הסדרת עבודתם של כבאים ומועסקים אחרים כעובדי מדינה, וכן באמצעות הסדרת היבטים מקצועיים שונים הנוגעים לפעילות. אולם העיכובים הרבים מובילים את אהרונוביץ' לפקפק ביכולת ליישם חוק שכזה.
הרפורמה במערך הכבאות הואצה לאחר שבאסון הכרמל נחשף מערך כבאות מיושן שאינו מספק מענה הולם במתכונתו הנוכחית לשריפות בסדרי גודל כזה. במהלך הדיון דרש ח"כ כהן מנציגי האוצר להתחייב לתקציב של מיליארד שקל בשנה למשך חמש שנים. זאת לאחר שנציב הכבאות, רב-טפסר שחר איילון, אמר כי "לא קיים כל בסיס תקציבי לחוק ובשנת 2012 לא קיבל מערך הכבאות אגורה. במצב כזה אין טעם להעביר את הרפורמה".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בשנים 2011-2012 העביר משרד האוצר כ-350 מיליון שקלים לצורך העצמת מערך הכבאות (מעבר לתקציב השוטף של המשרד לבט"פ). בשנת 2013 משרד האוצר מחויב להעביר מעל 200 מיליון שקלים וגם זאת מעבר לתקציבו השוטף של המשרד לבט"פ. בנוסף, מתקיימים דיוני תקציב שבמסגרתם צריכה הממשלה להחליט על הוספת סכומים נוספים ולהצביע על מקורות המימון לצורך העניין".