שתף קטע נבחר
 

צדק מתכסה לו בירח

הלילה תתרחש תופעה לא שגרתית: כוכב צדק יוסתר על ידי הירח שלנו ויתגלה מחדש בצידו השני לאחר שעה. הפעם הבאה שנוכל לחזור בתופעה מישראל תהיה רק ב-2019

כל המשכים קום בימים אלה ומביט לכיוון האופק המזרחי בעת הדמדומים ולפני זריחת השמש, לא יכול שלא להבחין בשני כוכבי הלכת הבהירים בשמים, הצמודים זה לזה – נוגה הבהיר ומעליו כוכב הלכת צדק. בסוף השבוע מצטרף הירח לזוג ויוצר שלישייה יפהפייה, כאשר שיאה יהיה כאשר הירח יכסה את צדק וירחיו בבוקר יום ראשון, ה-15 ביולי.

 

הכוכבים של ynet מדע:

 

התכסויות של כוכבים בירח אינם מחזה נדיר; הירח משלים הקפה סביב כל כיפת השמים במשך חודש אחד וגודלו הזוויתי גדול יחסית – כחצי מעלה. לכן, הירח מכסה תדיר כוכבי שבת המצויים על מסלולו בשמים. אולם כיסוי של כוכבי שבת בהירים הוא נדיר יותר, וכיסוי של כוכבי לכת, הנעים בעצמם על כיפת השמים, כמו באירוע מחר, נדיר עוד יותר.

 

תחילת האירוע בשעה 4:02 שעון ישראל (השעה המדויקת עשויה להשתנות בהפרשים של שניות מועטות בהתאם למיקום הצופה). בשעה זו, יחל חרמש הירח הדקיק להסתיר את כוכב הלכת צדק. משך הזמן שיידרש לירח לכסות את כל הדיסקה של צדק הוא כ-70 שניות. רצוי להתחיל לצפות בתופעה כמחצית השעה קודם לכן ולראות את חרמש הירח מתקרב אל צדק, כאשר הוא נע אט-אט מזרחה ביחס לכוכבים על כיפת השמים (להבדיל מהתנועה מערבה של הירח הנגרמת מסיבוב כדור הארץ סביב צירו).

 

באותה עת ייראה צדק על ארבעת ירחיו גם בטלסקופ קטן וגם במשקפת שדה. לפני ההתכסות יהיה סדר ירחיו של צדק (ממערב – למזרח): אירופה, איו, צדק, גנימד וקליסטו. בדרך כלל, לא מקובל להכריז על מועד שבו מתכסה כוכב על ידי השולים המאירים של הירח, כיוון שאורם מאפיל על הגוף המכוסה, אך צדק בהיר דיו כדי להבחין בתופעה גם בטלסקופים קטנים. אולם, ירחי צדק עדיין חיוורים מכדי שיהיה קל לראותם מכוסים בשולים הבהירים (אפשר יהיה, בקושי רב, להבחין בכיסוי של הגדול בירחי צדק, גנימד, בשעה 04:09:35. לירח יידרשו כ-3 שניות לכסות את הדיסקה הקטנה של גנימד).

 

סוף ההתכסות של צדק וירחיו יהיה כשעה לאחר תחילתה. ההתגלות תהיה קלה יותר לצפייה כיוון שתהיה מאחורי השולים האפלים של הירח (שוליו המערביים).

 

להלן סדר התגלויות כוכבי הלכת (ייתכנו הפרשים של כמה שניות בגלל מיקום הצופה וכן בגלל הקוטר של דיסקות הירחים ושל צדק). ההתגלויות יהיו בצדם הדרום מערבי של שולי הירח, במקום בו מצויים המכתשים גיבס והקטאוס (בשעה זו של הבוקר, ההתגלות תהיה כ-60 מעלות הנמדדות לכיוון ימין (מערב) מהנקודה הגבוהה ביותר מעל האופק של דיסקת הירח):

 

04:59:30 התגלות של הירח אירופה

05:03:30 התגלות הירח איו

05:05:22 – תחילת ההתגלות של דיסקת צדק. יידרשו כ-80 שניות להשלמת יציאת כל דיסקת צדק מאחורי שולי הירח.

05:13:12 – התגלות הירח גנימד

05:18:06 – התגלות הירח קליסטו

 

אגב, תוך כדי ההתגלויות של ירחי צדק, יתגלה כוכב נוסף, חיוור יותר מהם, בשעה 05:13:10. הכוכב יתגלה על השפה העליונה ביותר של הירח, מעט מימין לחוד חרמש הירח). זהו כוכב שבת שאינו קשור למערכת של צדק וירחיו.

 

תוך כדי המתנה להתכסות, אפשר לצפות בכוכב הלכת נוגה הנראה בעצמו כחרמש מבעד לעדשת הטלסקופ. נוגה מצוי מעט מזרחית למשולש הכוכבים המציין את ראשו של השור כאשר הכוכב הבהיר בראש השור, אלדברן, בולט בצבעו הכתום-אדמדם. אם נמשיך לכיוון צפון את הקו מנוגה לצדק, נגיע אל כוכבי הכימה, הפליאדות, המציינות את כתפו של השור. אגב, מי שיכוון את המשקפת או הטלסקופ אל אלדברן, ויעלה כ-2.5 מעלות (5 קוטרי ירח) בקו מאונך לאופק, יראה כוכב הנראה חיוור גם במשקפת שדה או בטלסקופ קטן. זהו האסטרואיד הננסי קרס (כיום שייך גם קרס למשפחת כוכבי הלכת הננסיים). קרס מצוי בימים אלה במשולש הכוכבים המציין את ראש השור כאשר מעט ממערב מצוי האסטרואיד ווסטה. המחזה של נוגה, צדק, הירח, אלדברן והכימה בשדה שגודלו 10 מעלות, עשוי להוות מטרה נאה לחובבי הצילום.

 

הירח, נוגה וצדק בהתקבצות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הירח, נוגה וצדק בהתקבצות(צילום: AFP)

 

ההתכסות תיראה ממרבית אירופה (למעט האיים הבריטיים וצפון סקנדינביה), צפון מזרח אפריקה, החלק המרכזי והצפוני של אסיה וצפון האוקיינוס השקט.

 

ההתכסות הבאה של צדק בירח תהיה ב-11 באוגוסט, 2012, אך לא תיראה מישראל. למעשה, אנו מצויים כעת בסדרה של התכסויות של צדק בירח, שהמרווחים בינם הם כ-27 ימים, אך כל יתר ההתכסויות לא ייראו מישראל. סדרה זו החלה ב-17 ביוני 2012 והיא תסתיים ב-18 בפברואר 2013. ההתכסות הבאה של צדק שתיראה מישראל תהיה רק בסדרה הבאה, בצהרי היום של ה-28 בנובמבר, 2019.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2012, הכולל מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2012 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל .

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עיבוד של כוכב צדק על רקע החללית גלילאו
צילום: shutterstock
מומלצים