איני אוכלת לחם, האם לא אוכל לומר ברכת המזון?
שאלה:
ככלל, איני מרבה לאכול לחם, ויש שבועות ארוכים שבהם - מלבד ימי שישי - איני מברכת "המוציא". כמה פעמים העירו לי שאם לא אכלתי לחם, עליי להימנע מברכת המזון בסוף הארוחה, וברצוני להבין מדוע זה כך. הרי ישנם אנשים, כמו חולי צליאק למשל, שאינם יכולים לאכול לחם - האם לעולם לא יאמרו את ברכת המזון?!
שמעתי מרב אחד שאת ברכת המזון היא הודיה על המזון שאנו אוכלים. האם על מאכלים אחרים אין מה להודות?
כיום אני מברכת את ברכת המזון גם אם איני אוכלת לחם - גם בשל תחושתי האישית וגם בגלל שאני היחידה בבית שמברכת (בשם כולם).
אם בגוף התשובה תינתן לי סיבה הגיונית למה לא לברך את ברכת המזון,הייתי שמחה לדעת מה מברכים על אוכל כגון: אורז, תפוחי אדמה, פסטה, מרקים, עוף ובשר, ירקות, טחינה או גבינה לבנה. (לאה)
תשובה:
אכן חשוב להודות לה' על כל דבר שאוכלים, ולכן תקנו חכמים את "ברכות הנהנין" שעל האדם לומר לפני כל אכילה ואחריה, אולם ברכת המזון היא ברכה ספציפית שנאמרת רק לאחר אכילת לחם, והיא ברכה מהתורה.
בפרשת עקב כתוב: "כִּי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, מְבִיאֲךָ אֶל-אֶרֶץ טוֹבָה... אֶרֶץ, אֲשֶׁר לֹא בְמִסְכֵּנֻת תֹּאכַל-בָּהּ לֶחֶם... וְאָכַלְתָּ, וְשָׂבָעְתָּ וּבֵרַכְתּ אֶת-ד' אֱלֹהֶיךָ" מכאן למדו חכמנו שהתורה ציוותה לברך לאחר אכילת לחם בכמות משביעה.
עם זאת, תקנו חכמים ברכות גם על שאר המאכלים. באופן כללי אחרי אכילת פירות משבעת המינים
יש לברך ברכה אחת הנקראת "מעין שלוש" (כי יש בה אזכור מכל אחת משלושת הברכות שמרכיבות את ברכת המזון), ובכלל זה גם אחרי אכילת כל דבר שיש בו קמח, כגון: פסטה ועוגות.
אחרי אכילת שאר המאכלים שאינם משבעת המינים מברכים ברכת "בורא נפשות".
רשימת הברכות מופיעה בסידורים, ופירוט רב ומסודר ניתן למצוא באינטרנט. מומלץ להקליד בגוגל "ברכות הנהנין", ותוכלי להוריד מאתרים שונים רשימה מסודרת המלמדת מה מברכים על כל דבר. (משיב: הרב רונן לוביץ')
- לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.