שתף קטע נבחר

 

הקרב באיראן החל: מי יחליף את אחמדינג'אד?

הבחירות לנשיאות איראן ייערכו רק בשנה הבאה, אך המועמדים האפשריים להחליף את אחמדינג'אד כבר החלו לאותת כי ישתתפו במרוץ. ראש העיר טהרן מתכונן להגיש את התפטרותו ומפקד משמרות המהפכה לשעבר כבר חורש את השטח

שנה לפני שמחמוד אחמדינג'אד יחזיר את המפתחות ויסיים שתי כהונות בלשכת הנשיאות בטהרן, החלו לאחרונה המועמדים האפשריים להחליפו לאותת כי ישתתפו במרוץ. היום (יום ב') הודיע עוזרו של מוחמד באקר קליבף, ראש העיר טהרן, כי יתמודד על התפקיד.

  

עוד חדשות בעולם :

 

העוזר, מוחמד נבי רודקי, אמר כי "קליבף ללא ספק יהיה מועמד בבחירות לנשיאות". בסוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דווח עוד כי קליבף יגיש את התפטרותו מראשות העירייה בפברואר 2013, חודשים ספורים לפני הבחירות. קליבף, מפקד חיל האוויר לשעבר, התמודד ב-2005 מול אחמדינג'אד והגיע במקום הרביעי. זמן קצר לאחר מכן הוא מונה לעמוד בראשות עיריית טהרן, תפקיד שממנו זינק אחמדינג'אד ללשכת הנשיאות. בשנת 2008 נבחר קליבף לאחד מראשי הערים הטובים בעולם.

 

כבר עורך כנסים. רזאי ()
כבר עורך כנסים. רזאי

 

מועמד נוסף שעושה סימנים כי יתמודד במרוץ לנשיאות הוא מפקד משמרות המהפכה לשעבר, מוחסן רזאי, המשמש כיום כמזכיר המועצה לקביעת האינטרס. המועצה נחשבת לאחד משלושת הגופים החשובים ביותר במשטר האיראני והיא אחראית בין היתר על ייעוץ למנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי. במועצה חברים גם שרים ובכירים לשעבר במשטר, והעומד בראשה הוא הנשיא לשעבר, עלי אכבר האשמי רפסנג'אני. רזאי אמנם לא הכריז רשמית על מועמדותו, אך בתקשורת האיראנית דווח כי הוא עורך כנסים ונפגש עם פעילי שטח. 

 

מהמו"מ הגרעיני ללשכת הנשיא?

בכלי התקשורת המקומיים הועלו באחרונה שמות אפשריים נוספים של מועמדים מהמחנה השמרני, השולט כיום במערכת הפוליטית, כמו של יושב ראש הפרלמנט, עלי לריג'אני, שנחשב למקורב למנהיג חמינאי. לריג'אני, ששימש בעבר כראש צוות המשא ומתן בנושא הגרעין, התמודד אף הוא בבחירות ב-2005 והגיע למקום השישי בלבד. 

 

גם יורשו של לריג'אני בתפקיד ראש צוות המשא ומתן האיראני, סעיד ג'לילי, נתפש כמועמד אפשרי. יחד עמו הועלו גם שמותיהם של שרי החוץ לשעבר - מנושהר מותקי ועלי אכבר ולאייטי, וכן עלה שמו של רולאם עלי חדאד עאדל, יושב ראש הפרלמנט לשעבר, שנחשב אף הוא מקורב לחמינאי. יש לו גם קשר משפחתי למנהיג העליון, שכן בתו נשואה לבנו של חמינאי. גם שמו של שר החוץ הנוכחי, עלי אכבר סאלחי, שנחשב לדיפלומט מוערך הועלה כשם אפשרי. 

 

יו"ר הפרלמנט לריג'אני מוזכר כמועמד להחליף את אחמדינג'אד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יו"ר הפרלמנט לריג'אני מוזכר כמועמד להחליף את אחמדינג'אד(צילום: AFP)

 

לפי החוק באיראן, נשיא לא יכול לכהן יותר משתי כהונות ברציפות. לאחרונה הודיע אחמדינג'אד כי בכוונתו לפרוש מהחיים הפוליטיים ולחזור לשמש כמרצה באקדמיה.

 

במחנה הרפורמיסטי, שספג בבחירות ב-2009 מכה קשה בעקבות דיכוי המהומות שפרצו בעקבות התוצאות, הועלו שמות אפורים יחסית, שכמעט ואינם מוכרים במערב. בין היתר מדובר ביסחק ג'האנגיר ובמוחמד רזה עארף, שהתמודד בעבר בבחירות והגיע למקום נמוך. מחנה האופוזיציה כמעט שאינו קיים כעת באיראן, ונראה שיהיה לו קשה להציג מועמד בולט בבחירות, גם לאור המשבר הפוליטי שבו שרוי המחנה וגם לאור העובדה שרבים צפויים להחרים את הבחירות. 

 

תפקיד הנשיא באיראן הוא תפקיד ביצועי בעיקרו, ואינו נחשב לנושא המשרה הבכירה ביותר במדינה. הנשיא נחשב לעומד בראשות הממשלה והוא אחראי בעיקר על ניהול מדיניות הפנים והכלכלה. בנושאי הגרעין ומדיניות החוץ מתקבלות ההחלטות אצל המנהיג העליון חמינאי, שטרם הביע תמיכה במי מהמועמדים - תמיכה שעשויה לסייע למי מהם להיבחר לתפקיד בבוא היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הודיע על פרישה מהחיים הפוליטיים. אחמדינג'אד
צילום: AFP
צילום: רויטרס
נבחר ב-2008 לאחד מראשי הערים הטובים בעולם. קליבף
צילום: רויטרס
הסמכות העליונה באיראן. חמינאי
צילום: AP
מומלצים