דרא"פ חוגגת 94 למנדלה: 12 מיליון ילדים שרו לו
גיבור המלחמה באפרטהייד לא נראה בציבור מאז 2010, ואתמול פורסמה תמונה נדירה שלו עם ביל קלינטון. היום מציינים את 67 שנות שליחותו הציבורית בשלל דרכים: ציורי קיר, פסיפסים מכוסות קפה, עבודות למען הקהילה - וקעקועים אין קץ
בדרום-אפריקה נפתחו הבוקר (יום ד') חגיגות יום הולדתו ה-94 של נלסון מנדלה, הנשיא השחור הראשון בתולדות המדינה. יום הולדתו של מנדלה נחשב לחג לאומי של ממש, ו-12 מיליון ילדים בבתי הספר במדינה שרו לו "יום הולדת שמח" ונתנו את האות לפתיחת החגיגות.
עוד חדשות מהעולם :
- שליט צפון קוריאה מינה עצמו ל"מרשל" בצבא
- 'איראן הקימה צוות מדענים להאצת תוכנית הגרעין'
- עו"ד ישראלי מונה לתפקיד בכיר במועצת הביטחון
- דיווח: נשק מאריתריאה מוברח לעזה ולסיני
בדיוק בשעה 08:00 בבוקר החלו התלמידים את יומם בבית הספר עם שיר יום הולדת מיוחד, הכולל את השורה: "אנחנו אוהבים אותך, אבא". פול רמלה, מנהל בבית ספר יסודי בסווטו הסביר: "זהו יום חשוב מאוד עבור כולנו". "אנחנו נמצאים כאן כדי לחגוג יום הולדת לאדם חשוב מאוד", אמר רמלה לתלמידיו, "אדם ששחרר אותנו מהאפרטהייד. מנדלה השקיע 67 שנים מחייו בשיפור חייהם של אנשים אחרים. הוא עשה כל-כך הרבה עבור כולנו".
מנדלה, המוכר בארצו בכינוי "מדיבה", נכלא במשך 27 שנים משום שפעל נגד שלטון האפרטהייד, שהפלה קשות את
השחורים במדינה ודחק אותם לשוליים. בזמן שהותו בכלא, הפך מנדלה סמל למאבק נגד המשטר. תומכיו גייסו למענו את דעת הקהל העולמית, והקריאה "ישוחרר נלסון מנדלה" נעשתה סיסמה בינלאומית. אחרי שחרורו ב-1990 ניהל את המשא ומתן עם הממשלה הלבנה ובסופו, ב-1994, נבחר לנשיא השחור הראשון. מנדלה פרש מהחיים הציבוריים ב-2004.
מנדלה עצמו אינו צפוי להופיע בציבור במסגרת חגיגות יום הולדתו, ובמקום זאת יחגוג כנראה עם משפחתו בכור מחצבתו - הכפר קונו. נכדתו, נדילקה מנדלה, אמרה לעיתון "סווטן" כי משפחתו תחגוג עמו בארוחת צהריים מסורתית שתכלול את המאכל האהוב עליו - תבשיל דגנים הנפוץ באזור מגוריו.
מיליונים מציינים בדרום-אפריקה וברחבי העולם בשלל דרכים יצירתיות את 67 שנות שליחותו הציבורית, והמספר 67 חוזר במעשיהם כמוטיב. רבים מתכוונים לשרת את הקהילה במשך 67 דקות סמליות, בין השאר על-ידי איסוף ספרים, חלוקת ציוד רפואי וניקוי שכונות. בפרטוריה, חנות קעקועים מתכוונת לספק ללקוחותיה קעקועים עם 67 תמונות של פניו של מנדלה, והרווחים יועברו לצדקה. האמן ג'יימס דלני השתמש בספלי קפה ליצירת פסיפס של מנדלה, מתנדבים מקימים 67 בתים עבור אנשים החיים בתנאים קשים, ומעצבי שׂער ביוהנסבורג התנדבו לטפל בשערם של ילדים עניים כמחווה לרגל יום הולדתו של הנשיא לשעבר.
אתמול נפגש מנדלה בביתו בכפר עם נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון ובתו צ'לסי. בתמונה שפורסמה לאחר הפגישה נראה מנדלה יושב בכיסא ומחזיק בידו של קלינטון, בעודו מכוסה שמיכה. תמונות של מנדלה, חתן פרס נובל לשלום, הפכו נדירות בשנים האחרונות מאז ששב לגור בקונו. הפעם האחרונה שבה נראה בציבור הייתה בטקס הסיום של המונדיאל שנערך בדרום-אפריקה ב-2010.
מנדלה סובל בשנים האחרונות מבריאות רופפת. בפברואר השנה הוא אושפז בבית חולים בשל כאב מתמשך בבטן, ומעט
יותר משנה לפני כן הוא אושפז לכמה ימים בבית החולים "מילפארק" ביוהנסבורג בשל קשיי נשימה.
נשיא דרום-אפריקה הנוכחי, ג'ייקוב זומה, הזכיר אתמול את 11 בפברואר 1990, היום שבו יצא מנדלה מהכלא אחרי 27 שנות מאסר שכפו עליו מנהיגי האפרטהייד בגין פעילותו הפוליטית. "באותו היום דרום-אפריקה השתנתה", אמר זומה. "משנות ה-40 ועד לזריחת החופש, הוא עורר השראה בקרב מיליונים מבני עמנו להילחם ללא לאות כדי להביא חופש, דמוקרטיה, שלום ויציבות".