טרור ביום השנה לפיגוע בארגנטינה: "זה מצמרר"
ב-18 ביולי 1994, בדיוק לפני 18 שנה, פוצץ מחבל מתאבד רכב עמוס בחומר נפץ. 85 בני-אדם נהרגו ומאות נפצעו בפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס. הקונסול באותו זמן נזכר
הפיגוע בבורגס היום (ד') אירע 18 שנים בדיוק לאחר הפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס. בפיגוע בארגנטינה, שאירע בשנת 1994, נהרגו 85 בני אדם וכ-300 נפצעו. כמו בפיגוע בבולגריה, גם אז האצבע המאשימה הייתה לארגון חיזבאללה וגם לאיראן. "לשמוע היום על פיגוע נוסף ובדיוק באותו התאריך זה מצמרר", אמר דני כרמון, קונסול ישראל בארגנטינה בזמן הפיגוע.
הפיגוע בבולגריה - כל העדכונים:
לפני 18 שנה בדיוק התפוצץ כלי רכב עמוס בחומר נפץ סמוך למרכז הקהילה היהודית בבירת ארגנטינה. היה זה הפיגוע הקטלני ביותר בתולדות המדינה בדרום אמריקה. הפיגוע ב-1994 בארגנטינה בוצע שנתיים אחרי שארגון הג'יהאד האיסלאמי נטל אחריות לפיגוע בשגרירות ישראל בבואנוס איירס, שבו נהרגו 29 איש. השנה ציינו בבירת ארגנטינה 20 שנה לפיגוע הראשון.
בנובמבר 2005, יותר מ-11 שנים לאחר הפיגוע, אמר התובע אלברטו ניסמן בראיון טלוויזיה כי הפעיל, שפוצץ טנדר עמוס בחומרי נפץ, הוא איברהים חוסיין ברו, אזרח לבנוני בן 21. ניסמן, החוקר את הפרשה אמר בראיון שברו הוא פעיל בארגון חיזבאללה והוא זוהה באמצעות תמונה שהוצגה לחבריו ולקרובי משפחתו.
בדיוק לפני שנה הצהיר משרד החוץ האיראני כי הוא מוכן "לסייע לשפוך אור על המקרה". למרות הטענות כי איראן עומדת מאחורי הפיגוע, לא סייעו תשומת הלב הבינלאומית הרבה ומאמצי ארצות הברית וישראל להביא לפריצת דרך בחקירת הפיגוע הקטלני.
ב-17 השנים שחלפו מאז, הכחישה איראן את מעורבותה, וסירבה לבקשות לחקור בכירים במשטר בטהרן, בהם שר ההגנה אחמד וחידי, וכן הנשיא לשעבר עלי אכבר האשמי רפסנג'אני, החשודים במעורבות בתכנון הפיגוע.
בשנה שעברה דווח גם כי ממשלת ארגנטינה בראשות כריסטינה קירשנר קיימה משא ומתן סודי עם איראן והציעה "לשכוח" את הפיגועים בבואנוס איירס. על פי העיתון הארגנטיני "פרפיל", מטרת המשא ומתן הייתה לשמר ואף להגביר את היקף הסחר בין המדינות, המוערך בכ-1.2 מיליארד דולר.
בחודש מרס האחרון הודיעה התביעה בארגנטינה כי הנשיא לשעבר קרלוס מנם יעמוד לדין בגין חלקו בטיוח חקירת הפיגוע בבניין הקהילה היהודית.
גורמים רשמיים אמרו בעבר כי מנם, שנולד בארגנטינה להורים שהיגרו מסוריה, ואנשי הסגל שלו לשעבר ניסו להסתיר את מעורבותו בפיגועים של איש עסקים ארגנטינאי-סורי, אלברטו קנורה אדול, והשמידו ראיה שיכולה הייתה להפליל אותו. קנורה אדל, שמשפחתו הייתה מיודדת עם משפחת מנם, מת ב-2010.
"מעלה את כל הזיכרונות ההם"
דני כרמון, קונסול ישראל בארגנטינה בזמן הפיגוע בבניין בבית הקהילה היהודית, אמר כי הוא לא יודע אם יש קשר בין הפיגוע בבית הקהילה לפיגוע שאירע שלוש שנים קודם לכן בבניין השגרירות, פיגוע שבו איבד את רעייתו.
"רק אתמול דיברנו במשרד על היום ההוא והנה היום מתרחש פיגוע נגד מטרות ישראליות בבולגריה, וזה מיד מעלה את כל הזיכרונות ההם", אמר כרמון. "זה היה בניין של הקהילה היהודית, אפשר לומר שהמקום הזה היה הלב הפועם של הקהילה היהודית בבואנוס איירס".
כרמון מוסיף כי "רכב תופת הגיע ממש עד הכניסה לבניין ושם הוא התפוצץ. מאוחר יותר התברר שאיראן וחיזבאללה עמדו מאחורי הפיגוע. זה היה פיגוע נורא עם השלכות נוראות. לשמוע היום על פיגוע נוסף ובדיוק באותו התאריך זה מצמרר".