הרב אלישיב נטמן. החרדים: נשארנו יתומים
למעלה מרבע מיליון איש נהרו למסע הלוויה שארך חמש שעות, והסתיים קרוב לשלוש לפנות בוקר. ההמונים הוזהרו שלא לגעת במיטתו של הרב אלישיב, אם לא טבלו קודם לכן במקווה - ונשאו את מיטתו ברגל מרחק של קילומטרים רבים. צפו בסיכום מסע
אבל כבד ירד על ירושלים בשעה שמאות-אלפי בני אדם הצטופפו ברחוב הצר, סמוך לבית מדרשו של הרב יוסף שלום אלישיב בשכונת מאה שערים, בכדי להיפרד בפעם האחרונה ממי שזוהה כפוסק הדור וכ"גדול הדור" החרדי-ליטאי.
קבלו עדכונים גם בפייסבוק של ynet יהדות
עוד על הרב אלישיב:
שש שעות בלבד לאחר היוודע דבר פטירתו של הרב בן ה-102, בשעה 16:47, נהרו ההמונים לירושלים - בהם שרים, חברי כנסת, רבנים בכירים ואישי ציבור נוספים. בין המלווים היה גם הרב עובדיה יוסף, מנהיג ש"ס, שהגיע לבית הקברות בשתיים בלילה. עוד הגיעו ללוות את הרב אלישיב רבבות אנשים שאינם משתייכים לזרם הליטאי, וכל רצונם לחלוק לו כבוד אחרון. כלי התקשורת החרדיים לבשו אבל, ורובם ככולם דברו על תחושת היתמות שחש הציבור החרדי עם הסתלקותו של מנהיגו הרוחני.
רבנים בכירים בציבור החרדי קראו לראשי הישיבות בכל רחבי הארץ להשתתף עם תלמידיהם בהלוויה, מכיוון שמדובר "ביום אסון לעם היהודי כולו". חלקם אף פסקו כי ראוי שכל אדם יקרע קריעה בבגדו לאות אבל, כפי שמורה ההלכה לגבי קרובי משפחה מדרגה ראשונה, וכן לברך בשם ובמלכות "ברוך דיין האמת", כפי שנהג מוקדם יותר חתנו של הרב אלישיב, הרב חיים קנייבסקי, מבכירי הרבנים הליטאים בבני ברק.
מנהג ירושלים ש"אין מלינים את המת" מפאת כבודו - הביא לארגון ההלוויה בתוך שעות ספורות בלבד, והיא החלה בשעה 22:00 אך הסתיימה רק לפנות בוקר - וגם אז התקשו המוני המלווים לעזוב את בית הקברות. ללא ספק הייתה זו אחת ההלוויות הגדולות והארוכות שידעה ישראל, מאז פטירתו של הרב אלעזר מנחם מן שך לפני כעשור, "גדול הדור" שאותו "ירש" הרב אלישיב.
כמו יום כיפור
ההלוויה נפתחה באמירת פרקי תהילים, לאחר שגופתו של הרב אלישיב הוכנסה לבית מדרשו בפעם האחרונה. אחד הרבנים קרא פסוק אחר פסוק, וההמונים חזרו אחריו. גם שר המשפטים, יעקב נאמן, אמר תהילים ליד מיטתו של "פוסק הדור" בבית המדרש. במהלך ההלוויה זעקו ההמונים בבכי "שמע ישראל", ו"ה' הוא האלוהים" - משפט המסמל קבלת עול מלכות שמיים, ונאמר פעם בשנה - רגע לפני שיום הכיפורים מסתיים.
את מיטתו של הרב אלישיב הורשו לשאת רק מקורביו - לאחר שטבלו במקווה מבעוד מועד לצורך טהרה. ההמונים שצבאו סביב מיטתו של הנפטר עוררו חשש שמא יגעו בה מבלי שהיטהרו קודם להלוויה, ויטמאו את המת שעבר טהרה לקראת הקבורה.
אף שהרב אלישיב ביקש בצוואתו כי לא יספידו אותו, נשא חתנו, הרב יצחק זילברשטיין - מחשובי הרבנים - מספר מילות הספד ופרידה, וסיפר בקול חנוק על גדולתו של הנפטר, ודיבר על תחושת היתמות שהוא חש "כילד העומד לפני אביו". הרב זילברשטיין שכינה את הרב אלישיב "מורי וחמי", אף הודה לבית החולים "שערי צדק" על הטיפול המסור, והוסיף תודות לכלל הציבור ולבני המשפחה המסורים, שסעדו את הרב אלישיב עד לרגעיו האחרונים. כמקובל במעמדים מעין אלה, ביקש הרב זילברשטיין מחילה מן הנפטר.
מאות-האלפים צעדו רגלית מביתו של הרב בסמטת חנן שבמאה שערים - עד לבית העלמין בקריית שאול, מרחק של קילומטרים רבים, מתוך אמונה כי יש שכר על כל פסיעה ופסיעה. מפעם לפעם אמר אחד מילדיו קדיש יתום.
ארגוני ההצלה השונים - מד"א, "איחוד הצלה" ו"הצלה גוש דן" - עסקו בחלוקת מאות בקבוקי מים למשתתפים, אך מפאת החום הכבד, הצפיפות וההתרגשות, התעלפו מספר משתתפים, ונזקקו לסיוע רפואי. משטרת ישראל נאלצה להתמודד גם עם ושיבושי תנועה קשים בבירה בעקבות מסע ההלוויה הרגלי. הכניסה הראשית לעיר מכביש מספר 1 נסגרה לתנועה עד תום האירוע משני הכיוונים, וכל הרחובות שבהם נערך מסע ההלוויה הארוך, נסגרו לתנועה לפרקים.
מחמיר וקנאי בהלכה
הרב אלישיב נפטר בבית החולים "שערי צדק" בירושלים - שם אושפז בחצי השנה האחרונה. בני משפחתו נקראו בצהריים להגיע בדחיפות למיטתו, לאחר שנרשמה צניחה חדה בלחץ הדם שלו. הם קראו פסוקים ותפילות הנאמרים טרם יציאת הנשמה - ועם פטירתו הכריזו בקול גדול ובבכי: "ברוך דיין אמת".
במהלך חודשי אשפוזו נרשמו כמה מקרים של שיפור זמני במצבו של הרב אלישיב, ואף התקבלו דיווחים על כך שהוא הוצא
מחדרו כדי להתפלל בבית הכנסת של "שערי צדק". רגעים אלו הפיחו אופטימיות זהירה בקרב בני משפחתו, תלמידיו והציבור החרדי בכלל. קרוביו של הרב הדגישו כי הם בטוחים ש"הכול בזכות התפילות".
הרב המנוח, יורשו של הרב אליעזר מנחם שך, נחשב בציבור החרדי-ליטאי ל"פוסק הדור", שעל פיו יישק דבר - בהלכה בוודאי, וגם בפוליטיקה. על אף שלא כיהן בתפקיד רשמי כנשיא מועצת גדולי התורה של "יהדות התורה", ואף לא היה חבר בה, השפעתו על המפלגה ועל דרכה הייתה מכרעת. מבחינה רעיונית והלכתית נחשב הרב אלישיב למחמיר וקנאי יחסית למיינסטרים החרדי, ובמקרים מסוימים אף שיתף פעולה עם פלג "העדה החרדית" הקיצוני.
קם ללמוד גמרא ב-3:00
הוא נולד בליטא בראש חודש ניסן תר"ע (אפריל 1910), כבן יחיד לרב אברהם וחיה מושא לוינסון. המשפחה אימצה את שם נעוריה של האם – אלישיב. בשנות ה-20 של המאה הקודמת עלו ארצה, באמצעות סרטיפיקטים שסידר להם הרב אברהם יצחק הכהן קוק, לימים הרב הראשי ומנהיגה האידיאולוגי של הציונות הדתית.
יוסף שלום נישא לשיינה חיה, בתו של הרב אריה לוין, שנודע כ"רב האסירים". את החופה ערך הרב קוק. לזוג נולדו 12 ילדים, שניים נפטרו בצעירותם, וברבות השנים שכל הרב עוד ארבע מבנותיו – האחרונה שבהן הרבנית בת שבע קנייבסקי, רעייתו של הרב חיים קנייבסקי, שנפטרה לפני כשבעה חודשים.
כל ילדיו נישאו למשפחות רבנים וראשי ישיבות מכובדים ובכירים בציבור החרדי-ליטאי. המוכרים שבהם (מלבדיו חתנו, הרב קנייבסקי), הם מחותניו, הרב שלמה זלמן אויירבך והרב מיכל יהודה לפקוביץ' (שנפטר לפני כשנה). הודות לגילו המופלג זכה הרב לראות דור שישי, כאשר בשנים האחרונות נולדו לו שני נכדי נינים.
עד מחלתו הקפיד הרב הישיש להשכים קום בסביבות שלוש לפנות בוקר, ללימוד של כמה שעות לפני התפילה. בשש יצא לתפילת שחרית בבית הכנסת הסמוך לביתו, ולאחריה חזר הביתה לסדר יומו הצפוף, שכלל הרבה לימוד, לצד תשובות והכרעות לשאלות הלכתיות של הציבור, והסתיים רק באחת-עשרה בלילה.
מאז תחילת ההידרדרות בבריאותו לפני מספר חודשים, עברה ההנהגה בהדרגה, אט-אט, לידיו של מי שסומן כיורשו: הרב אהרן יהודה לייב שטיינמן מבני ברק. מעמדו קיבל חיזור וסף לאחרונה, עם ההחרפה במשבר גיוס בני הישיבות, כאשר חברי הכנסת החרדים פנו להתייעץ עמו בעניין - כמו גם בעניינים נוספים.
מצניע לכת, מרחיק ראות
עם היוודע דבר פטירתו, פרסמו אישי ציבור רבים דברי פרידה והספד. נשיא המדינה שמעון פרס, אמר כי "הלך לעולמו מנהיג
דגול, פוסק הלכה וגדול בעמו, גאון בתורה אשר הטביע חותם בעולם היהדות ותרם לגשר שבין גווני העם היהודי. הרב אלישיב היה אדם מצניע לכת ומרחיק ראות, תלמיד חכם וירא שמיים. פסקיו אשר שזורים בחיי מדינתנו מהווים נר לרגליהם של רבים והשפעתו הרוחנית הורגשה בעם היהודי כולו".
גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ספד לרב במילים: "דרכו של הרב הייתה דרך של אהבת התורה ואהבת האדם, צניעות ושמירה על קדושת החיים. הוא היה שליח ציבור אשר יצג נאמנה את ערכי התורה, הידע והנתינה לאחר. אנו דואבים את הליכתו".
הרב הראשי לישראל, יונה מצגר, אמר לאחר מות הרב אלישיב כי הוא היה איש אמת ויושרה. "אין זו אך יתמות אישית וציבורית, אלא שבר גדול לדורנו", אמר, "הרב אלישיב מענקי הפסיקה ההלכתית הצרופה, היה גאון חסר תקדים אשר חש כמי שנושא את עול הדור כולו על כתפיו".