אבא לעתיד? בדוק האם המקצוע שלך מסכן העובר
מחקר חדש מצא מהם המקצועות בהם עובדים אבות לעתיד שמעלים את הסיכון למומים בעובר. בין המקצועות המסוכנים: מתמטיקאים, אמנים, מדעני מחשב ומאפרים. המקצועות הבטוחים: רופאי שיניים, כבאים, אנשי בידור וחיילים
כבר ביקרת בערוץ הריון ולידה שלנו?
עוד על שמירה על העובר בהריון :
בקרוב: איתור 3,500 מומים בעובר - בבדיקת דם
מחקר: כוס אלכוהול ביום בהריון - לא מזיקה לעובר
10 מזונות שחשוב לאכול בהריון - בשביל התינוק
מחקרים קודמים כבר קשרו מקצועות מסויימים לסיכון מוגבר למומים מולדים בעוברים, אולם הם מצאו סדרה מגוונת של מומים מולדים ומקצועות, מבלי שהממצאים הוצלבו וכשלא ברור במדוייק אילו מקצועות גורמים לאילו מומים מולדים. כעת ביססו החוקרים את נתוניהם ממידע שהגיע על מאגר המומים המולדים בארצות הברית.
במקביל בדקו החוקרים באמצעות ראיונות טלפוניים את העבר התעסוקתי של אלף אבות שהיו הורים לילדים עם מומים מולדים, בין השנים 1997 ל-2004, ושל מעל ארבעת אלפים אבות שילדיהם היו בריאים וללא מומים מולדים. עתה סיווגו החוקרים את מקצועות התעסוקה ל-63 קבוצות, בהתבסס על חשיפה לכימיקלים או חומרים מסוכנים אחרים בסביבת העבודה של האב. הנתונים הראו כי מרבית המקצועות של האבות עסקו בניהול, מכירות ותעשיית הבניה.
מניתוח הנתונים עלה כי קרוב לשליש ממקצועות התעסוקה לא היו קשורים לסיכון מוגבר למומים מולדים. מקצועות אלו כוללים ארכיטקטורה, עיצוב, מקצועות הבריאות, רפואת שיניים, כבאים, דייגים, עובדי תעשיית הרכב, אנשי בידור, ציירים, נהגי ופועלי רכבת, מהנדסים או חיילים. אולם מקצועות מסויימים היו קשורים לסיכון מוגבר להביא לעולם ילד הסובל ממומים מולדים, ואלה כוללים מתמטיקאים, פיסיקאים, מדעני מחשב, אמנים, צלמים, מוכרי מזון, ספרים, מאפרים, עובדי משרד, מוכרי דלק, עובדי תעשיות כימיות, עובדי בתי דפוס ונהגים.
החוקרים גם הצליחו לשייך מקצועות בעלי סיכון למומים מולדים ספציפיים. כך, למשל, אמנים היו בסיכון מוגבר להביא לעולם ילדים הסובלים ממומים בפה, בעיניים, באוזניים, במעי, בגפיים ובלב. צלמים ומעבדי צילומים היו בסיכון להביא לעולם ילדים הסובלים ממומים מולדים בעיניים, ונהגים היו בסיכון למומי גלאוקומה וחסר רקמת עין.
דו"ח של משרד הבריאות שפורסם לפני מספר שנים מגלה כי שיעור המומים המולדים בישראל מגיע לכ-1.86% מכלל הלידות. עיקר המומים נצפו באוכלוסיה הערבית הבדואית – עד פי שתיים מאצל היהודים, ובמגזר החרדי, ככל הנראה על רקע העובדה שמגזרים אלה אינם מבצעים הפסקות הריון.
הממצא המעודד בדו"ח הוא ירידה בשיעור המומים בתעלת השדרה בעקבות העלייה בשימוש בחומצה פולית אצל נשים לפני ההריון ובתחילתו. על פי סקר שערך משרד הבריאות 39% מהנשים במגזר היהודי ו-26% מהנשים במגזר הערבי נטלו חומצה פולית לקראת ההריון ובתחילתו.
בד בבד, נצפתה עלייה הדרגתית בשיעור השכיחות של שני מומים: פגם במחיצה הבינחדרית בלב (VSD), על רקע שימוש מוגבר באבחון באמצעות אמצעי הדמייה כגון אולטרה-סאונד, ועלייה בשכיחות היפוספדיאס (פגם במוצא צינור השופכה העלול לגרום לדלקות חוזרות בדרכי שתן עד לצורך בניתוח תיקון).