טבח באטמן: כך זה בארץ היריות הבלתי מוגבלות
כשארה"ב הייתה כפרית בעיקרה נזקקו אנשים בחוות מבודדות לנשק להגנה עצמית. אבל 221 שנה אחר-כך נשק חם עדיין קל לקנייה כמו עגבניות בשוק, ובעקבות "טבח באטמן" האמריקנים שוב תוהים: "למה יש פה יותר רובים מאנשים?". אובמה ורומני יודעים: מי שיעז לפגוע בזכות לשאת נשק - לא יהיה נשיא
ג'יימס הולמס, הצעיר שביצע בסוף השבוע את הטבח בהקרנת הבכורה של הסרט החדש בסדרת "באטמן", "עלייתו של האביר האפל", היה מזוין מכף רגל עד ראש. הוא הגיע חמוש ברובה, רובה ציד, שני אקדחים ומחסניות כדי לחסל את כל היושבים באולם הקולנוע באורורה, קולורדו. הוא לא היה חשוד כטרוריסט והרקע הפלילי שלו כלל דו"ח תנועה אחד, על נהיגה במהירות מופרזת.
טבח באטמן - הכותרות האחרונות:
- הגנו על החברות ונרצחו: ההרוגים בטבח בדנבר
הולמס קנה את כלי הנשק בחודשיים האחרונים בחנויות מקומיות, ובמחסניות עם 6,000 קליעים הוא הצטייד דרך האינטרנט, כשהכול חוקי, הכול כשר. ככה זה בארצות הברית: רכישה של נשק חם היא קצת יותר קשה מקניית עגבניות בשוק, אבל לא בהרבה. כלי הנשק ברשותו היו רבי עוצמה, עד כדי כך שאחד הקליעים שירה חדר לאולם קולנוע סמוך ופצע שם צופה.
מסע הקטל באולם הקולנוע, שבו נהרגו 12 ונפצעו 58 חידש את הוויכוח הציבורי בארה"ב בעד ונגד החלת פיקוח הדוק
יותר על מכירת כלי נשק לציבור, אבל התוצאה - לא קשה לנחש - תהיה זהה לזו של הוויכוחים האחרונים בנושא, בעקבות מעשי הטבח הגדולים באריזונה בשנה שעברה ובאוניברסיטת וירג'יניה טק ב-2007.
ארגון הנשק הלאומי (NRA) הוא הלובי החזק ביותר באמריקה, ומרבית הפוליטיקאים אינם מוכנים להרגיז אותו. "המנהיגים הפוליטים שלנו פוחדים מלובי הנשק", אומר טום מאוזר, שהפך ללוחם למען פיקוח על הנשק אחרי שבנו בן ה-15 דניאל, הפך לאחד מ-12 הנספים ברצח המוני שבוצע בליטלטון, מרחק של 25 קילומטרים מאורורה, בשנת 1999. שני תלמידים לשעבר נכנסו אז לבית הספר התיכון "קולומביין" וירו בתלמידים ובמורים.
שתיקת הנשיאים
מה קרה בין שני האירועים הללו בפרבירה של העיר דנבר? לא הרבה. אנשי שמאל תומכים בביטול התיקון השני לחוקה, המגן על זכותם של אזרחי ארה"ב לשאת נשק, בנימוק שהנשק שניתן להשגה בקלות בלתי נסבלת גורם מדי כמה חודשים לאירוע ירי במקום ציבורי ולמוות סתמי של אזרחים חפים מפשע. אבל לובי הנשק טוען שאין קשר בין הדברים, ושהחזקת נשק בידי אזרחים מונעת מקרי רצח נוספים. הדוגמה הבולטת שלהם היא מאירופה דווקא: העובדה שנורבגיה מגבילה שימוש בנשק, לא מנעה טבח של עשרות על-ידי אנדרס ברינג בריוויק בשנה שעברה.
התיקון השני לחוקה נחקק בשנת 1791. אמריקה הייתה אז כפרית בעיקרה, ואנשים שחיו בחוות מבודדות נזקקו לנשק לצורכי הגנה עצמית. אבל מאז שנות ה-50 וה-60 של המאה העשרים, עם הנדידה הגדולה לערים, הפך התיקון לחוקה המתיר נשיאת נשק מקור לדאגה עבור תושבים רבים בערים, ויותר ויותר כלי נשק עשו את דרכם לעבריינים.
רציחתם של מרטין לותר קינג ורוברט קנדי בשנת 1968 הביאה את הנושא הטעון לגבעת הקפיטול. בקונגרס נחקקו חוקים
בנושא, אבל התיקון השני לחוקה לא בוטל. בעשרות השנים האחרונות הצליח ה-NRA להפוך את הזכות לשאת נשק לכלי פוליטי קטלני, בכך שתמך במועמדים לנשיאות, לקונגרס ולמשרות במדינות השונות שתמכו בתיקון השני לחוקה. רבים מאמינים שאל גור הפסיד במרוץ לנשיאות בשנת 2000 לג'ורג' בוש, בין השאר בגלל תמיכתו בחקיקה המגבילה שימוש בנשק. ב-2008 הקציב ה-NRA לא פחות מ-40 מיליון דולר כדי לגרום לתבוסתו של ברק אובמה בבחירות.
לאורך השנים נחקקו במדינות הליברליות יותר כמו ניו-יורק ומסצ'וסטס חוקים המחמירים את הנהלים הקשורים במכירת נשק ואילו במדינות שמרניות יותר כמו טקסס ובאזורים הכפריים של אמריקה הנהלים נותרו רופפים למדי. קולורדו, שבה אירע הטבח ביום שישי האחרון, נמצאת באמצע הדרך בכל הקשור לנשיאת נשק.
שני המועמדים לנשיאות בבחירות שייערכו ב-6 בנובמבר, ברק אובמה ומיט רומני, אינם נוגעים כלל בתפוח האדמה הלוהט הזה. גם לאחר האסון באורורה, עת השעו שניהם את הקמפיינים שלהם ויצאו בהודעות תנחומים למשפחות הקורבנות, הם לא העלו לסדר היום את התיקון השני לחוקה. מהם לא תבוא הישועה.
הבית הלבן מתחמק: "אין רוב בקונגרס"
בשנה שעברה, זמן קצר לאחר מסע הירי באריזונה שבו נפצעה אנושות חברת בית הנבחרים היהודייה גבריאל
גיפורדס, אמר אובמה כי "השכל הישר" צריך לגבור, רמז לצורך להגביל נשיאת נשק. אלא שאובמה, פרופסור למשפט, נכנס לשנת בחירות ובאופן לא מפתיע שלח את הנושא הזה, כמו נושאים רבים אחרים, להקפאה עמוקה.
בבית הלבן טוענים שאין טעם ללחוץ בכל הקשור לביטול התיקון השני לחוקה, כיוון שיש תמיכה מועטה מדי בקונגרס בחקיקה חדשה בנושא הפיקוח על הנשק. בעבר נחקק חוק לאיסור מכירת נשק תקיפה אוטומטי, שתוקפו פג בשנת 2004. בקונגרס הנוכחי אין רוב להארכת תוקף האיסור. כיום ניתן לקנות ברחבי ארה"ב ללא בעיה אקדחים ורובי ציד, אולם הנושא מורכב מעט יותר בכל הקשור לנשק אוטומטי למחצה. בחמש מדינות אסורה מכירתו לחלוטין: ניו יורק, ניו-ג'רזי, קונטיקט, מסצ'וסטס וקליפורניה.
מיט רומני, שכמושל מסצ'וסטס חתם בשנת 2004 על איסור מכירת נשק לתקיפה, מתנגד כעת כמועמד הרפובליקני לנשיאות לכל חוק המגביל מכירת נשק. ברק אובמה שבקמפיין לנשיאות שלו ב-2008 תמך בהגבלות על נשק, אינו עוסק כעת בנושא. בינתיים, התמיכה בקרב הציבור האמריקני בנשיאת נשק אישי רק גברה בשנים האחרונות, וכיום 47% מהאמריקנים מחזיקים ברשותם כלי נשק, נתון בלתי נתפס כמעט.
המועמדים לנשיאות מכירים את הסקרים. סקר של מכון "גאלופ" קובע כי 53% מהאמריקנים מתנגדים לחרם על נשק חצי אוטומטי ורובי סער, ורק 43% תומכים בחרם. רק 26% תומכים בחרם על החזקת אקדחים. אולי זו הסיבה לכך שאובמה ורומני הציעו ביום שישי מילות נחמה ועידוד בעקבות הטבח - אבל לא יותר מזה.
ראש העיר ניו-יורק, מייקל בלומברג, תקף אותם בראיון רדיו בסוף השבוע. "לירות מילים זה נחמד, אבל הגיע הזמן ששני האנשים שרוצים להיות נשיא ארה"ב יקומו ויאמרו מה הם מתכוונים לעשות מול מקרי הרצח בנשק המתרחשים מדי יום. צריך להפסיק את זה. יש היום יותר כלי נשק מאנשים במדינה הזו".