בלאו הודה והורשע: לא צפוי לשאת עונש מאסר
אורי בלאו, העיתונאי שקיבל אלפי מסמכים מענת קם, הורשע בהחזקת ידיעות סודיות בלא כוונה לפגוע בביטחון המדינה, וייגזרו עליו ככל הנראה 4 חודשי מאסר, שיומרו בעבודות שירות
העיתונאי אורי בלאו, אחת הדמויות המרכזיות בפרשת ענת קם, הודה והורשע הבוקר (יום ג') במסגרת עסקת טיעון בעבירה של החזקת ידיעות סודיות בלא כוונה לפגוע בביטחון המדינה, ולא יישלח ככל הנראה למאסר בפועל. "בדיעבד היה ניתן לפעול אחרת בצמתים שונים בדרך", הודה בלאו. "פעלתי כדי להביא את המידע לציבור כעיתונאי וכאדם שביטחון המדינה חשוב לו".
עוד בערוץ החדשות של ynet:
על פי העסקה, יתבקש בית משפט השלום בתל אביב לגזור על בלאו עונש של ארבעה חודשי מאסר, שכנראה יומרו בעבודות שירות - בכפוף לחוות דעת הממונה על עבודות השירות. "הפרשה הזו השתלטה על חיי", אמר בבית המשפט. "קשה לי עם התוצאות של התיק הזה. השאלה איך הגיעו הדברים לכדי כך החזירה אותי לבסיס. אני עיתונאי וככזה אני חייב להביא לידיעת הציבור את מירב האינפורמציה האפשרית וזאת כדי שישפוט ויבין את המציאות סביבו".
לדברי בלאו, "המידע שאני מפרסם הוא לא תמיד נעים ולא נוח. לשלטון ודאי הרבה יותר נוח כשהאמת אינה נחשפת לידי הציבור. בדיעבד היה ניתן לפעול אחרת בצמתים".
במהלך הטיעונים לעונש אמרה התובעת, עו"ד הדס פורר, כי הנסיבות לחומרת העונש נעוצות באופי המסמכים ופוטנציאל הנזק אם היו מתפרסמים. לדבריה, הסיבה השנייה נעוצה בהתנהגותו של בלאו, שלא החזיר את כל המסמכים. "אפשר לפרש את התנהגותו והולכת השולל כזלזול", אמרה התובעת, "כהפרת הסכם, לא מדובר בהסכם למכירת דירה".
מנגד, הוסיפה התובעת, כי השיקולים לקולת העונש כוללים את העובדה שזו פעם ראשונה שעיתונאי עומד לדין על אחזקת מסמכים מסווגים. "לא הייתה פעולה יזומה של הנאשם לקבל את המסמכים כל היוזמה הייתה של ענת קם, נסיבותיה שמורות איתה, בתחילה בחרה ביוסי יהושע, עיתונאי אחר, כשזה לא צלח פנתה אליו". שיקול נוסף, לדברי התובעת, הוא שבלאו פרסם את הכתבות שעברו תחת הצנזורה.
התובעת ציינה כי "היה אף מקרה אחד שפורסמה כתבה, והייתה תקלה, ולבקשת הצנזורה העיתון אסף מחדש את העיתונים, שלא הופצו בסוף".
סנגורו של בלאו, עו"ד ז'ק חן, אמר כי "אנו סבורים כי ניתן היה להימנע מהגשת כתב האישום". לדבריו, "אורי בלאו פעל על פי כללי המשחק והעביר את הכתבות לידי הצנזורה. אחזקת חומר סודי על ידי עיתונאים נעשית כדבר שבשגרה. כל מי שאומר אחרת או שמיתמם או שמשקר".
על פי כתב האישום, בלאו, כתב "הארץ", קיבל ב-2008 מענת קם, שהייתה חיילת בלשכתו של אלוף פיקוד המרכז, החסן נייד (Disk on Key) שעליו נשמרו כ-1,800 מסמכים, מהם רבים בסיווג "סודי ביותר" ו"סודי" והחזיק בהם.
תוכן המסמכים כלל תוכניות אופרטיביות שונות למבצעים צבאיים ולעת מלחמה, פריסת כוחות צה"ל כולל סדר כוחות הצבא, סיכומי תחקירים בצה"ל, הערכות מצב של צה"ל, יעדים שונים של צה"ל וכדומה. בלאו החזיק במסמכים במשך כשנתיים, עד שמסרם לבסוף לידי הרשויות המוסמכות בדצמבר 2010.
לפי הפרקליטות, בהחזקת המסמכים המסווגים באורח בלתי מבוקר היה משום פוטנציאל לנזק ממשי לביטחון המדינה. עוד
לפני ההחלטה להעמיד את בלאו לדין, שגררה ביקורת מצד עיתונאים רבים, הודיעה הפרקליטות כי היא מבטלת את ההסכם עם העיתונאי, שלפיו היה אמור להחזיר את כל המסמכים ולהתייצב לחקירה ולבדיקות פוליגרף. לטענתה, בלאו - שמסר לשב"כ כ-50 מסמכים שהוציאה קם - "יצר מצג שווא כלפי הרשויות כאילו החזיר את כל המסמכים המסווגים שבידיו", נטען.
קם עצמה נשלחה באוקטובר שעבר למאסר של ארבע שנים וחצי, לאחר שהורשעה, אף היא בהסדר טיעון, בהחזקה ומסירת מידע סודי ובמסירת מידע סודי ללא היתר. לפני כשבוע, נודע כי היא מתכוונת "להשתמש" בעונשו של בלאו - וכן בשורה התחתונה של פרשות ביטחוניות אחרות מהשנים האחרונות - בבקשת הערעור על עונשה לבית המשפט העליון.