שתף קטע נבחר
 

המפקח: החשיפה של הבנקים לאירופה - זניחה

בעוד שהמתח סביב משבר החובות באירופה שובר שיאים חדשים, מפרסם המפקח על הבנקים בישראל את הדו"ח השנתי ובו מסר מרגיע: "החשיפה הישירה למדינות אירופה שבסיכון גבוה זניחה", נכתב בדו"ח. עם זאת, המפקח מזהיר מהעלייה בחשיפה לענף הבנייה ומציין כי הסיכון בענף זה גדל משמעותית

המערכת הבנקאית בישראל מסוגלת לשרוד את התנודות החריפות שמורגשות בכלכלת אירופה לאחרונה ללא פגע. כך עולה, מהדו"ח השנתי של המפקח על הבנקים, דוד זקן, שהוצג היום (ד'). עם זאת, הדו"ח מזהיר מהעלייה בחשיפה של הבנקים לחובות של חברות הבנייה וקובע כי רמת הסיכון בענף זה עלתה בשנה האחרונה.

 

 

"החשיפה הישירה למדינות אירופה שבסיכון גבוה זניחה", נכתב בדו"ח, "והחשיפה למוסדות פיננסיים זרים אינה זניחה, אבל היא אינה מסכנת את יציבות המערכת הבנקאית". דברים אלה מפורסמים יום לאחר שסוכנות דירוג האשראי מודי'ס, הודיעה כי היא תשקול בעתיד הקרוב להוריד את דירוג האשראי המושלם של גרמניה, צעד שמסמן שפל חדש במצבו הכלכלי של גוש האירו.

 

בדו"ח מצוין כי בשנת 2011 המשיכו הבנקים בישראל להקטין את חשיפתם להשלכות של הבעיות הכלכליות באירופה. על מנת לעשות זאת, צמצמו הבנקים את היקף השקעותיהם במוסדות פיננסיים בחו"ל וצמצמו את היקף האשראי שהם מעניקים ללווים שעיקר עסקיהם עם אירופה.

 

משקלן היחסי של אגרות החוב של מוסדות פיננסיים זרים בתיק ניירות הערך של הבנקים קטן מ-13% ב-2010 ל-9% ב-2011. כנגד זאת, עלה מ-65% ל-71% משקלן של אגרות החוב הממשלתיות שסיכונן נחשב נמוך יותר.

 

הסיכון מענף הבנייה גדל

על פי הדו"ח, ב-2011 מאזן הבנקים בישראל גדל בהיקף של כ-10%, מ-1.12 טריליון שקל ל-1.23 טריליון שקל. הגידול נבע משלוש סיבות עיקריות: גידול של 35% בהיקף הפיקדונות של הציבור, גידול של 7% היקף האשראי שהוענק לציבור (בעיקר לרכישת דירות) והיחלשות של השקל ביחס לדולר.

 

בתחום סיכון האשראי התאפיינה שנת 2011 במגמה של צמצום החשיפה לחו"ל ולשוק ההון והרחבת החשיפה לענף הבנייה ולמשכנתאות. יתרת סיכון האשראי של הבנקים בישראל גדלה בשיעור מתון של 3% לרמה של 1.2 טריליון שקל.

 

מתוך סכום כולל זה, כ-2% הוקצו לעסקאות במינוף גבוה (רכישת תאגיד, חברות החזקה), לעומת 32% שהוקצו לענף הבנייה. מגמה זו מצביעה על כך שהבנקים מגיבים לחוסר היציבות בשוק ההון אך מגבירים את חשיפתם לענף הבנייה - שגם בו, נטען בדו"ח – החלו להתפתח מגמות מסוכנות.

 

לבנקים בישראל יש מגבלה על כמות האשראי שהם יכולים להקצות לכל ענף ונכון לתחילת שנת 2012, כמעט כל הבנקים עומדים על סף מיצוי של מכסת האשראי שהם יכולים להעמיד לענף הבנייה (20%).

 

בדו"ח צוין, כי ביצועי הבנקים בתחום ההלוואות לענף הבנייה מעידים על כך שהסיכון בענף זה גדל בשנה שעברה. במהלך 2011, היחס שבין היקף ההון שהופסד בהלוואות לחברות בנייה שלא נפרעו להיקף ההון שהועמד כאשראי לענף הבנייה גדל מ-0.6% ל-1.4%. זאת, כאשר ביחס לכלל המגזר העסקי עמד יחס זה על שיעור של 0.5% בלבד.

 

עוד מצוין בדו"ח, כי 18% מכלל האשראי שמעניקים הבנקים לענף הנדל"ן מגיעים אל החברות הגדולות בענף, הנסחרות בבורסה ובנוסף לאשראי הבנקאי גם מנפיקות אגרות חוב. המפקח מזהיר בדו"ח כי אגרות החוב של אותן חברות נסחרות כיום בתשואה גבוהה יחסית (מעל 12%) המעידה על כך שבשוק ההון מעריכים כי קיים סיכון סביר שהן לא יוכלו לפרוע את חובן למשקיעים.

 

מגמה זו גם כן משמשת כנורת אזהרה לפיקוח על הבנקים. היא מאותתת על כך ששוק הבנייה בישראל הפך למסוכן יותר וכי חשיפת הבנקים אליו צריכה להצטמצם או לעמוד במקומה. עמדה זו של הפיקוח על הבנקים עומדת בסתירה מסוימת לעמדת ממשלת ישראל, שלוחצת להגביר בכל מחיר את קצב הבנייה כדי לעודד ירידה של מחירי הדירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי מסכן את הבנקים?
צילום: shutterstock
היוונים או הקבלנים?
צילום: shutterstock
מומלצים