שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

הו-הא מי זה בא? רומני קופץ לחבר נתניהו

המיליונר האמריקני שרוצה להיות הנשיא הבא מגיע במוצ"ש לפגישות בירושלים, גם כדי לנסות להשיג עוד כסף לקמפיין. הביקור יספק לו את התמונה הדרושה כדי לגייס קולות של יהודים, מהחבר הוותיק בלשכת רה"מ הוא ישמע הרבה על תקיפה באיראן

המועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות-הברית, מיט רומני, יגיע לישראל במוצאי שבת ליום אחד של פגישות עם בכירים ישראלים בירושלים. הביקור, שנועד בעיקר להגביר את גיוס התרומות של רומני מבעלי הון יהודים בעולם, יכלול בעיקר שורה של הזדמנויות צילום ביום ראשון, בין היתר עם ידידו הוותיק, ראש הממשלה בנימין נתניהו, ועם הנשיא שמעון פרס. במטה רומני מקווים שהתמונות יציגו ליהודי ארה"ב את היחסים החמים בין השניים, בניגוד ליחסים המתוחים בין אובמה לנתניהו, וימצבו את רומני כמי ששוחה במים הבינלאומיים בכלל, ובביצה המזרח תיכונית בפרט.

 

עוד חדשות בעולם הגדול:

 

ברקע ההיסטוריה המשותפת של רומני ונתניהו, שעבדו יחד בחברת ייעוץ בשנות ה-70, בלשכת ראש הממשלה יודעים שכל רמז להתערבות בפוליטיקה האמריקנית מסוכן. רומני לא יזכה ליחס מיוחד או שונה מכל מועמד אחר המבקר בישראל, מבהירים בירושלים. "יש נוהל לביקורים האלה, גם אובמה שביקר כאן ב-2007 זכה ליחס דומה", אמרו בלשכה. באשר לתוכן השיחות בין השניים, ההערכה היא כי נתניהו יוודא כי רומני ייחשף למידע מודעיני רב בכל הנוגע לאיראן - על מנת להמחיש לו את נחיצות הפעולה נגד מתקני הגרעין.

 

החבר יעזור לרומני עם קולות היהודים בפלורידה? (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
החבר יעזור לרומני עם קולות היהודים בפלורידה?(צילום: gettyimages)

 

מועמדים לנשיאות ארצות הברית מגיעים לרוב לישראל לפני הבחירות כדי להפגין בפני הציבור היהודי את תמיכתם במדינה, ובפני ציבור הבוחרים בכלל ניסיון בינלאומי. לפני בחירות 2000 הגיע לישראל ג'ורג' בוש הבן, אז מושל טקסס, והתחייב להעביר את שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים. וזה, כמו שאתם יודעים, לא קרה. במסע הבחירות ב-2008 נחת כאן הסנטור ברק אובמה, שסייר במוזיאון השואה ביקר בשדרות ובגבול הצפון והבטיח שירושלים לא תחולק.

 

נתניהו ניסה להמעיט בדיווחים ואמר שרומני היה אז בכיר והוא עצמו זוטר, בניסיון שלא להצטייר בכלי התקשורת האמריקנים כמי שנלהב לסייע לרומני להגיע לבית הלבן. בראיונות לפוקס ול-CBS נשאל נתניהו על העניין ואמר כי הוא מנוסה מספיק כדי לא להכניס עצמו לקלחת הפוליטית האמריקנית. רומני, שכבר "פישל" בלונדון בהצהרה על בעיות בארגון האולימפיאדה, מצפה כבר לפגישה החמה עם נתניהו ולצילום שיאמר יותר ממה שראש ממשלת ישראל מסוגל לומר.

 

טרם נחיתתו בארץ הקודש, יעבור רומני בבריטניה, שם ישתתף בטקס הפתיחה של האולימפיאדה. זה יהיה "החלק הכיפי" של מסעו של רומני, שהוזמן ללונדון לאחר שהוביל לפני עשר שנים את אולימפיאדת החורף בסולט לייק סיטי. לרומני יש גם עניין אישי במשחקים האולימפיים, שכן לאשתו אן יש סוס שישתתף בתחרות אילוף סוסים באולימפיאדה.

 

מעבר לרוח הספורטיבית, זו תהיה ההזדמנות הראשונה של המולטי מיליונר ממישיגן להפגין את כישוריו ועמדותיו בנושאי מדיניות חוץ. רומני, איש עסקים בעל יכולות כלכליות מוכחות, לא מפסיק להלום בנשיא אובמה ובביצועיו הכלכליים הצולעים, אבל הוא יודע שאובמה הוא זה שיושב בבית הלבן ומקבל מדי יום החלטות בנושאים בינלאומיים, וכעת הוא מכוון את המסע הבחירות שלו לשם.

 

נקודת התורפה של רומני: מדיניות החוץ

ישראל היא יעד פוליטי ברור בקרב בין אובמה לבין רומני על קולות היהודים בשלוש מדינות מתנדנדות: פלורידה, אוהיו ופנסילבניה. חיל חלוץ של בכירים רפובליקנים ביקר בארץ בשבועיים האחרונים כדי לגייס תמיכה ברומני בקרב ישראלים ממוצא אמריקני. פולין נבחרה כיעד המשלים למסע הרשמי הראשון של רומני מחוץ לארה"ב, ושם הוא יזכיר לאמריקנים שהנשיא אובמה ויתר לרוסיה על סוללות להגנה מפני טילים שהנשיא בוש ביקש להציב בפולין.

 

בעיני האמריקנים, לאובמה יש יתרון גדול על רומני בכל הקשור למדיניות חוץ. זוהי נקודת תורפה בולטת של רומני, שאותה הוא ינסה לשנות במסע הזה. בסקר שהתפרסם ביום רביעי האחרון ברשת NBC, הוביל אובמה על פני רומני 32-47 אחוז במדיניות חוץ.

 

מבחינתו של רומני, היציאה החוצה מארה"ב תעניק לו פסק זמן מהבליץ התקשורתי נגדו בנושא עבודתו בתאגיד "ביין" והדרישה - גם של עמיתיו מהמחנה הרפובליקני - שיציג לציבור את החזרי המס שלו מהשנים האחרונות.

 

רומני ואשתו. הימרה על הסוס הנכון? (צילום: AP) (צילום: AP)
רומני ואשתו. הימרה על הסוס הנכון?(צילום: AP)

 

שבוע בלי תקשורת אמריקנית יכול לסייע לו לשנות את סדר היום הציבורי. כשיחזור לארה"ב, הוא צפוי להכריז בשבוע הראשון של אוגוסט על סגנו, נושא שאמור לשלוט בכותרות בימים הבאים עד לוועידת המפלגה בעוד חודש.

 

נכון לעכשיו, הסקרים קובעים שהציבור האמריקני אוהב את אובמה אישית, אבל לא את המדיניות הכלכלית שלו. לעומת זאת, הציבור אינו מכיר את רומני ובמטה אובמה מנסים להציג את רומני לציבור כפי שהם רוצים, עוד בטרם רומני עצמו יצליח לעשות זאת. לכן, ראינו לאחרונה את ההתקפות הקשות מתחת לחגורה בנושא "ביין", הוצאת חברות ומקומות עבודה מארה"ב לחו"ל, וציורו של רומני כמי שמסלק את כספו מארה"ב לחשבונות בנק בשוויץ, ברבדוס ואיי קיימן.

 

ועכשיו הקרב הוא על תעודת הזהות של רומני בנושאי חוץ. בנאומו ביום שלישי בנבאדה מתח רומני ביקורת על הקיצוצים בתקציב ההגנה, ובתגובה ביקשו במטה אובמה לדעת מאין בדיוק הוא מתכוון להביא את הכסף כדי לשמור על הצבא האמריקני בכוחו הנוכחי. רומני מדבר על החזרת ארה"ב למעמד של כוח צבאי מול רוסיה. פעמיים עוזריו קראו לה באחרונה בטעות ברית-המועצות ורומני עצמו הגדיר אותה "האויב הגאופוליטי מספר 1", והדמוקרטים קפצו על המציאה ואמרו שרומני רוצה להחזיר את ארה"ב לתקופת המלחמה הקרה.

 

איראן על הפרק: רומני חוזר אחרי אובמה

גם בנאומו של רומני לפני צאתו ללונדון, שהיה מעין כתב אישום נגד מדיניות החוץ של אובמה, הוא לא הציג את עמדותיו בנושאי חוץ. מיד לאחר הנאום, פרסם מטה אובמה תשובות של סגן הנשיא, ג'ו ביידן, הנחשב למומחה בנושאי חוץ, אחת לאחת על ההצהרות של רומני.

 

בין היתר, האשים רומני את אובמה בהתקפלות מול רוסיה בנושא מערכת הגנה מפני טילים בפולין מבלי שקיבל תמורה. ביידן הגיב כי רוסיה ביטלה מכירה של מערכות מכ"ם מתקדמות ביותר לאיראן והצטרפה לארה"ב בכמה סיבובי סנקציות במועצת הביטחון על טהרן. ביידן הזכיר כי פריסת הטילים בפולין לא בוטלה, אלא הורחבה לפריסה רחבה יותר של נשק להגנה מטילים בליסטיים בפולין, טורקיה, רומניה, גרמניה וספרד.

 

לטענת ביידן, רומני חזר בדבריו על מה שהנשיא אובמה עשה מול איראן. "הצעד היחיד שנראה שאנחנו צריכים לעשות ושעדיין לא עשינו הוא לצאת למלחמה. אם המושל הוא בעד זה, שיאמר את זה לציבור האמריקני".

 

בנוגע לישראל, טען סגן הנשיא, שרומני "ממשיך בתיאור הארוך והשקרי לגבי המדיניות שלנו כלפי ישראל". ביידן ציין שוושינגטון "סיפקה לישראל את הסיוע הביטחוני הרב ביותר, מימון כיפת ברזל שמפילה קרוב ל-80 אחוז מהרקטות שנורו באחרונה מעזה". הוא גם הזכיר את שיתוף הפעולה חסר התקדים בנושאי ביטחון ומודיעין בין שתי המדינות, לרבות תרגילים משותפים.

רומני האשים את אובמה בהצטרפות למקהלת המעליבים את ישראל באו"ם בעוד שביידן ציין כי "הנשיא אובמה עמד שוב ושוב באופן פומבי, ולפעמים לבדו, נגד מאמץ לדה-לגיטימציה של ישראל באו"ם וברחבי העולם".

 

רומני מגיע לישראל כדי ללמוד, ובעיקר לשמוע. הוא לא צפוי לתקוף את אובמה בביקור הזה, את זה הוא משאיר לזירה האמריקנית. עוזריו מגדירים את הביקור בישראל כביקור לימודי, ולכן הוא גם לא צפוי להשמיע משנה סדורה בנושאי חוץ.

 

בוועד למען שחרור ג'ונתן פולארד מתכוונים לנצל את ביקורו של רומני בישראל כדי למסור לו מכתב חתום על ידי כל הסיעות היהודיות בישראל, הקוראות לשחרורו של פולארד שכלוא כבר 28 שנה בארה"ב. פולארד יציין מחר את יום הולדתו ה-58. "חשוב לנו לנצל את הביקור גם על מנת לציבור הרחב בארה"ב ולהציג את הטיעונים". אומרים בוועד.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי ושירי הדר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיט רומני. מגיע להצטלם עם נתניהו
צילום: AFP
צילום: AP
ברק אובמה. תוקף את רומני מתחת לחגורה
צילום: AP
רומני בעד לתקוף את איראן? שיגיד. ג'ו ביידן
צילום: AP
מומלצים