שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

מטוסים ולוויינים: אובמה מבליט הקשר עם ישראל

רגע לפני שרומני בארץ, בארה"ב הודלפו פרטי עסקה שקשורה למטוסי ה-F-35, ואובמה יחתום על חוק חדש להאצת שיתוף הפעולה הביטחוני. בשבוע הבא: פאנטה יבוא לדבר על איראן

ממשל אובמה פועל להפוך את ביקור המועמד הרפובליקני מיט רומני ביום ראשון בירושלים לאירוע שולי ולא חשוב, על ידי הצגת שורת פעולות  להידוק שיתוף הפעולה הביטחוני בין ארה"ב וישראל. מהדלפות על התקדמות חשובה בעסקת מטוסי הקרב של העתיד, דרך חוק להגברת הפעילות המשותפת וכלה בביקור שר ההגנה לאון פאנטה בישראל, מעט אחרי שרומני ימריא.

 

F-35 - מטוס העתיד של חיל האוויר:

 

רומני בא לבקר, ובבית הלבן מדליפים עסקה לתמיכה בישראל (צילום: AP) (צילום: AP)
רומני בא לבקר, ובבית הלבן מדליפים עסקה לתמיכה בישראל(צילום: AP)

 

החוק שעליו יחתום היום (ו') אובמה מפרט את תחומי שיתוף הפעולה והסיוע - טילי יירוט, ביטחון פנים, אנרגיה, מודיעין ואבטחת מחשבים. הוא עבר באחרונה בהצבעות בשני בתי הקונגרס, ומעודד את שדרוג מעמדה של ישראל במסגרת נאט"ו; מעניק לה מטוסי תדלוק ותחמושת מיוחדת העשויה להרחיב את מוטת הכנפיים של חיל האוויר; וכן מבטיח אימונים משותפים עם חיל האוויר האמריקני כדי להתגבר על בעיית המחסור באזורים מתאימים לכך, בעיקר לאחר הרעת היחסים עם טורקיה.

 

החקיקה החדשה מסמיכה את משרד ההגנה האמריקני להגדיל את מלאי הנשק והתחמושת שלה המאוחסנים בישראל לעת חירום בהיקף של 400 מיליון דולר בשנתיים הבאות. ארה"ב איפשרה לישראל להשתמש במאגרים הללו במהלך מלחמת לבנון השנייה, ויוכלו לשמש במקרה דומה.

 

הנשיא יוכל להגביר התמיכה בפיתוח טילים

הנשיא אובמה והקונגרס הקציבו סכומים מיוחדים בשנים האחרונות לפיתוח טילי "חץ" ו"כיפת ברזל", והחוק החדש מעניק לנשיא את היכולת למסד ולהגביר את התמיכה בפיתוח וייצור מערכות להגנה מטילים לטווחים השונים. החוק האמריקני מדבר על הגברת שיתוף הפעולה המודיעיני - ההדוק זה מכבר - שיכלול "מודיעין לווייני".

 

מטוס הקרב F-35. יישא מערכות ישראליות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מטוס הקרב F-35. יישא מערכות ישראליות(צילום: AFP)

 

בעוד הנשיא חותם על החוק החדש לפני ביקור רומני בירושלים, מיד לאחריו יגיע בשבוע הבא לישראל שר ההגנה פאנטה, שצפוי לדון רבות בנושא המתיחות הגואה מול איראן. בפנטגון כבר שיחררו אמש לפרסום פרטים מהסכם לשילוב ציוד לוחמה אלקטרונית במטוסי הקרב F-35, שברובם אינם חדשים.

 

ההסכם, שפרטיו צריכים להיות מושלמים בשבועות הקרובים, הוגדר "צעד גדול קדימה" עבור העסקה בשווי 2.75 מיליארד דולר שבמסגרתה תרכוש ישראל 19 מטוסי F-35, הסכם שגובש באוקטובר 2010 ושכולל אופציה לרכישה של עד 75 מטוסים חומקי מכ"ם כאלה. "ההסכם הזה מתניע את התוכנית הישראלית", אמר אחד המקורות. "כעת כל ההסכמים מוכנים".

 

ניסוי ב"חץ 3". הנשיא יוכל להגביר את התמיכה (צילום: התעשייה האווירית לישראל) (צילום: התעשייה האווירית לישראל)
ניסוי ב"חץ 3". הנשיא יוכל להגביר את התמיכה(צילום: התעשייה האווירית לישראל)

 

ההסכם, כך הבהירו מקורות אמריקנים לסוכנות רויטרס, מוסיף אמון גם לתוכנית ה-F-35, שנתקלה בביקורת רבה ושעלותה והאתגרים הטכנולוגיים שניצבים בפניה העיבו על שנה של התקדמות בטיסות המבחן.

ההסכם יאפשר השתתפות מוגברת של חברות ישראליות בתוכנית התקיפה המשותפת, כולל של "אלביט מערכות" והתעשייה האווירית, שתתחיל לבנות כנפיים עבור החמקנים.

 

ההסכם בנוגע לפיתוח של הגירסה הישראלית של F-35 יאפשר לישראל להתקין מערכות רדיו ו-Datalink משלה וציוד נוסף על המטוסים שהיא רוכשת. אלא שההסכם כולל שיפורים ליכולות הלוחמה האלקטרונית של המטוסים שמהם יפיקו תועלת גם תשע מדינות נוספות מלבד ישראל שהזמינו את מטוסי הקרב האלה או מתכננות להזמינם בשנים הקרובות.


פורסם לראשונה 27/07/2012 00:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטוס F-35
צילום: לוקהיד מרטין
מומלצים