ים לא לכולם: זכיינים תפסו 80% מחופי המרכז
באתם עם כיסא לאחד מחופי הרחצה המוכרזים בהרצליה, ת"א או בת ים? כנראה שתתקשו למצוא מקום לשים אותו - בדיקה של צלול מגלה שפחות מ-20% מקו המים המותר לרחצה פנוי עבור הציבור הרחב, שלא רוצה לשכור כסא או לשבת במסעדה
רציתם ללכת לים, העמסתם כסאות מתקפלים למכונית ויצאתם לדרך - אבל כשהגעתם לחוף גיליתם שאין לכם אפשרות להתמקם באזור שמותר לרחצה? אתם לא לבד: דו"ח חדש של עמותת צלול מגלה כי הגישה לחופי הרחצה המוכרזים במרכז הארץ, הופקעה מהציבור לטובת זכיינים פרטיים.
- תושבי הרצליה נגד טיילת: "תחסל את החוף"
- מה יעלה בגורל הצעת חוק הבנייה בחופים?
- כולם רוצים את הים: מפת האינטרסים בחופים
הדו"ח גובש בעקבות מדידות שביצעו פעילי העמותה בסוף השבוע האחרון, בקו המים של חופי הרצליה, תל אביב ובת ים. מהתוצאות עולה כי פחות מ-20% מקו המים המותר לרחצה נותר פנוי עבור הציבור הרחב, שאינו מעוניין לשכור כסא או לשבת בבית קפה או מסעדה.
בעמותה מסבירים כי הבדיקה בוצע בעקבות עשרות תלונות שהגיעו אליהם בחודשים האחרונים. התוצאות אכן עלה, כי מרבית אזורי הרחצה המותרים במרכז הארץ, נמסרו לזכיינים פרטיים, שתופסים את השטח ממש עד קו המים. בתל אביב המצב אף חמור יותר - שם במרבית חופי הרחצה המבוקשים לא נמצא ולו מטר אחד פנוי לרחצה בחינם בקו המים.
"ממצאי המדידות הוכיחו כי מחאת הציבור בנושא זה בחודשים האחרונים מוצדקת לחלוטין", אומרים בעמותה. "חלק נכבד מקו המים בחופי הרחצה המבוקשים סגור לציבור הרחב כאשר זכיינים פרטיים, באישור העיריות, מציבים על קו המים כסאות ושמשיות בתשלום או שולחנות המיועדים לאורחי המסעדות בחוף". אז מה העלו תוצאות המדידה?
הרצליה
- חוף השרון – מתוך רצועה של 90 מטר חוף - 10 מטר פנוי לציבור הרחב.
- חוף זבולון – מתוך רצועה של 100 מטר - 30 מטר פנוי לציבור.
- חוף אכדיה צפון – מתוך רצועה של 90 מטר - 18 מטר פנוי לציבור.
תל אביב
- חוף מציצים – מתוך רצועה של 125 מטר - 25 מטר פנוי לציבור.
- חוף הבננה ביץ – מתוך רצועה של 220 מטר- אין ולו מטר אחד בקו המים לציבור הרחב.
- חוף ירושלים – 140 מטר חוף - הכל תפוס על ידי כיסאות בתשלום.
- חוף פרישמן – 115 מטר חוף - הכל תפוס על ידי כסאות בתשלום על קו המים.
- חוף בוגרשוב – 85 מטר חוף - הכל תפוס על ידי כסאות בתשלום.
- חוף גורדון – 125 מטר חוף - הכל תוס על ידי כסאות בתשלום
- חוף הילטון – 100 מטר רצועת חוף ש 40 מטר בלבד פנוי לציבור.
- חוף תל ברוך – 110 מטר חוף - רק 20 מטר פנוי לציבור.
- חוף הצוק – 125 מטר חוף - כל קו המים תפוס על יד כסאות בתשלום.
בת ים
חוף הסלע – מתוך רצועה של 250 מטר - 20 מטר פנויים לציבור.
חוף תאיו בת ים – מתוך רצועה של 150 מטר - 22 מטר פנוי לציבור.
חוף סי-פאלאס – מתוך רצועה של 200 מטר - 35 מטר פנוי לציבור.
"מצב בלתי נסבל"
דובר העמותה, רמי שדה, מסביר כי הממצאים גילו שהאזורים המותרים לרחצה בסמוך לסוכת המציל ולקו המים - תפוסים על ידי זכיינים. כתוצאה - אנשים שאינם מעוניינים לשלם על השירותים הללו נאלצים להתרחק לאזורים שאינם מותרים ברחצה. "זה אומר שכדי שאני אהנה משירותי רחצה, שאני משלם עליהם ארנונה - אני צריך לשלם עליהם שוב כשאני מגיע לחוף", הוא קובל.
"העיריות הפקיעו מיידי הציבור את הזכות להנות משרותי רחצה ומבילוי בחופי הים המבוקשים", מסרה מאיה יעקבס, מנכ"ל העמותה. "המצב בחלק נכבד מהחופים הוא בלתי נסבל ואין ולו מטר אחד בו אפשר לפרוש מגבת ולשבת על חוף הים. העיריות דוחקות את הציבור לאזורים אסורים לרחצה כאשר בילוי בקו המים ליד סוכת המציל הינה בתשלום גבוה ותחת תנאי של הזמנה במסעדה או שכירת כסאות ושמשיות".
יעקבס הוסיפה, כי "בכוונתנו להביא לחקיקה שתבטיח את זכות הציבור בחופי הים, אנו נדרוש מהעיריות לחשוף את החוזים עם מפעילי החוף ונדרוש את ביטולם"