ג'וקים, טחב ושתן בבתי החולים. כאן יקצץ נתניהו
תופסים מחסה מהשרב על הרצפה, עוברים ממחלקה למחלקה דרך השירותים. הקיצוץ הצפוי בתקציב משרד הבריאות יפגע משמעותית גם במה שנחשב כחצר האחורית של המערכת - בתי החולים הפסיכיאטריים. סיור בשני מוסדות מציג תמונה מבהילה של הזנחה: "אנשים חיים בקופסת סרדינים"
הג'וקים מסתובבים במטבחים, הרצפה מתבקעת במסדרונות ובעיות נזילות צצות מכל פינה. מהחורים בקירות מגיעים העכברים בלילה. החלונות השבורים, בצירוף הקירות העירומים, מדגישים עוד יותר את הטינופת. רוב המטופלים בבית החולים הפסיכיאטרי "אברבנאל" בבת-ים אינם מודעים למשמעות הקיצוץ הקרב במשרדי הממשלה. שם, כדי להתחמק מהשרב הכבד, נשכבים חלקם על הרצפה המצחינה משתן, במחלקות ללא מזגן, ומצטננים מקור המרצפות. כך נראית החצר האחורית של מערכת הבריאות - עוד לפני הפגיעה הצפויה.
קראו עוד על מכות הקיצוץ:
הקיצוץ ואתם: פגיעה במעונות יום ובנערים עניים
חשש בברזילי: קיצוץ יפגע בחדרי המיון הממוגנים
השר לביטחון פנים על הקיצוץ: היכונו ליותר פשע
בכירי הבריאות לנתניהו: הקיצוץ מסכן את העורף
בשנים האחרונות, כך נדמה, נדלק אור קטן בחצר האחורית הזאת. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ"ל משרדו פרופסור רוני גמזו החליטו להפנות את כל תקציבי הפיתוח של המשרד לבניית תנאי מחיה ראויים ללוקים בנפשם. משרד האוצר מתכוון כעת לסגור את הברז לתקציבי הפיתוח של משרד הבריאות בהיקף של 18 מיליוני שקלים. הקיצוץ הצפוי יעצור את התנופה הזאת, והעובדים בבית החולים ממאנים להאמין. במהלך ביקור במקום לא נשארה דלת אחת סגורה, במאמץ להציג בצורה אפקטיבית את המתרחש. "חבל שאי אפשר לצלם את הריח", העיד אחד העובדים.
מנהל בית החולים, ד"ר יהודה ברוך, לא הסתיר את זעמו, וכינה את המהלך התקציבי "חוצפה ואבסורד". בשיחה עם ynet,
סיפר כי סכום של 40 מיליון שקלים שאושר על ידי ליצמן יועד לשיפוץ מחלקות הילדים והנוער, פתיחת מחלקה חדשה לאוטיסטים ובניית הוסטל לאוטיסטים קשים שצריכים להישאר בשטח בית החולים. הוא הצביע על קושי במתן אישורים לבנייה ומבהיר כי "עלול להיווצר מצב שסוף סוף נקבל את כל האישורים, ואז יקצצו לנו את התקציב לבנות".
לדבריו, "חלק מהמבנים שלנו לא עומדים בסטנדרט של המאה ה-21. התנאים קשים מאוד, תקציבי הפיתוח שעליהם מדובר הם אפילו לא אוויר לנשימה מבחינה רפואית, זה באמת רק למען הכבוד הבסיסי של המטופלים שלנו, לא יותר".
י', בת משפחה של אחת המאושפזים במקום, לא הסתירה את הרגשתה. "הכול נעול, המקלחות, השירותים, כשיצאתי מפה אמרתי 'שמע ישראל'. זה לא תנאים לבני אדם, זה מחריד. אימא שלי פצועה, לא נותנים לה טיפול רפואי, כי פשוט אין כאן טיפול כזה. אנחנו מתעצבנים בחיי היומיום שלנו משטויות ויש אנשים שסובלים תנאים כאלה. היינו עכשיו בביקור בפנים, ומישהי תפסה אותנו וביקשה שנזעק בחוץ את הזעקה שלה, בני אדם לא יכולים לחיות ככה".
גם בבית החולים הפסיכיאטרי "כפר שאול" שבירושלים התנאים אינם מעודדים. כדי לנוע ממחלקה למחלקה צריך לעבור דרך השירותים, מצעי המיטות מוכתמים בשתן ובחדר הבידוד הטחב שולט.
מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש ובתי החולים הפסיכיאטריים "איתנים" ו"כפר שאול", פרופ' לאון גרינהאוס, טוען שהקיצוץ משפיע ישירות על הבריאות הנפשית של המטופלים. "זה הכול - תנאי המחיה שלהם, פעילויות אחר הצהריים, אפילו האלימות מושפעת מזה - אנחנו עובדים על תפוסת יתר של מעל 125% במחלקות הפעילות. מטופלים נמצאים שם כמעט כמו בקופסת סרדינים. יש עלייה בפגיעה בצוות המטפל, מכות בין החולים, זה לא תנאים אנושיים להחזיק אנשים, הם פשוט לא יודעים לצעוק".
לא פחות מ-8.6 מיליון שקלים יקוצצו מתקציב משרד הבריאות השוטף כעת, ועוד 5.2 מיליון מהתקציב ב-2013. כאמור, נוסף על הקיצוץ הזה ייבלמו עוד כ-18 מיליוני שקלים בתקציבי הפיתוח באופן שיפגע לא רק בשיקום בתי החולים הפסיכיאטריים, אלא גם בהמשך מיגון בית החולים ברזילי באשקלון, במכרז האחיות לבריאות הציבור וגם בהכנת קופות החולים לרפורמה בבריאות הנפש. מנכ"ל משרד הבריאות כבר השלים עם הקיצוץ, אך לא מוכן לוותר על בריאות הנפש. "משרד הבריאות ימשיך בהחזרת הכבוד למאושפזים בבתי החולים על אף הקיצוץ, גם אם זה כרוך בלהכניס לגירעון את כל תקציב הפיתוח", אמר ל-ynet.
גמזו הבטיח כי "לא נעצור את התקומה והחידוש של בתי החולים לבריאות הנפש. תקציב השיפוץ הוא 100 מיליון שקלים,
אנחנו בסך הכול מבקשים שיבטלו לנו 5 מיליון שקלים מהקיצוץ. אנחנו מבקשים להחריג מהקיצוץ את ה-5 מיליון של בריאות הנפש".
ליצמן עצמו תקף ערב ההצבעה את ההחלטה ואמר כי הקיצוץ הרוחבי במשרד עלול להביא לפגיעה באזרחים, במערך השוטף ובמהלכים החשובים שנקט בשנה האחרונה לייעול ושיפור תחומים רבים במערכת הבריאות. "אני קורא לשר הבריאות לפעול נגד כל קיצוץ במשרדו ובכך לממש את העדיפות הנדרשת לתחום הבריאות בעיתוי כה חשוב ורגיש למען אזרחי ישראל", אמר.
ממשרד ראש הממשלה נמסר אמש ש"בשלוש השנים האחרונות ביצעה הממשלה מהפכה בבריאות לטובת אזרחי ישראל: נחתם הסכם שכר ארוך טווח עם הרופאים והאחיות, הוקמו מוקדי רפואת חירום ב-12 יישובים בנגב ובגליל, נוספו לבתי החולים 960 מיטות". עוד טוענים במשרד ראש הממשלה כי "לראשונה זה 40 שנה הוקם בית ספר לרפואה, וניתנו יותר משני מיליון לטיפולי שיניים בחינם לילדים עד גיל 12. הקיצוץ בתקציב משרד הבריאות יחול רק על תקציבי מינהלה של המשרד ופיתוח של בתי חולים ממשלתיים. חשוב לציין שסל שירותי הבריאות שניתן על ידי המדינה וקופות החולים לא ייפגע".