שתף קטע נבחר
 

כך תמך פרידמן ברפורמת ארליך, ואז התכחש לה

ב-77' אימצה ממשלת בגין תכנית כלכלית חדשה, שמטרתה הייתה פתיחת המשק הישראלי לסחר במטבעות חוץ. הכלכלן הנודע מילטון פרידמן מיהר לתמוך ברפורמה, אך משהתברר כי תוצאותיה היו הרסניות, מיהר לחזור בו מתמיכתו

ביום שישי 28 באוקטובר 1977 אימצה ממשלת ישראל בראשות מנחם בגין את התכנית הכלכלית החדשה, שהגה בעבורה שר האוצר שמחה ארליך.

 

עיקריה היו ביטול הפיקוח על המסחר במטבע חוץ ויצירת שוק חליפין חופשי של מטבעות חוץ. כן בוטלו כל האישורים שלהם נזקק אדם לצורך רכישת מטבע זר. בוטלו מסים עקיפים שונים והוקטנו שיעורי מכס אחדים.

 

כתבו נוספות אודות האנשים שעיצבו את הכלכלה שלנו:

 

וכך הציג אותה שר האוצר: "השינוי שיתחולל מגמתו צמיחת המשק, שמירה על תעסוקה מלאה והגדלת היצוא". "אין לי ספק", הוא הוסיף, "שבעקבות המדיניות החדשה ייתוספו השקעות ניכרות מחוץ לארץ. ישראל עתידה להפוך למרכז פיננסי – לשוויץ של המזרח התיכון - ובעיקר לעם היהודי".

 

שעות אחדות לאחר הודעתו של ארליך רואיין פרופסור מילטון פרידמן, אז השם החם ביותר בעולם הכלכלה הניאו-ליברלי, שהיה לאחד מן הפרופסורים המשפיעים ביותר על כלכלת העולם המערבי בשליש האחרון של המאה ה-20, ל"יומן השבוע" של קול ישראל.

 

בראיון זה הוא אמר כי התכנית שהוצגה עולה בקנה אחד עם ההמלצות שהגיש בחודש יולי לשר האוצר. הוא הוסיף כי כלכלנים רבים, ישראלים ואחרים, המליצו אף הם לבטל את הפיקוח על מטבע חוץ כדרך היחידה להבריא את כלכלת ישראל.

 

תוצאות הרפורמה היו הפוכות לחלוטין: תוך שנתיים התחוללה אינפלציה חסרת תקדים בתולדות המשק הישראלי, שעברה מקצב של 100% לקצב של יותר מ-400% ונבלמה רק ב-1 ביולי 1985. הכלכלנים, גם אלה ששכחו כי תמכו בה, מיהרו להכריז על ממשלת ארליך ויורשיו כאחראית לעשור הצמיחה האבוד של ישראל.

 

משנוכח פרידמן במפולת פרסם ב-13.3.1985 מכתב בעיתון "הארץ" ובו הכחיש את הפרסום כי יעץ לארליך לנקוט בצעדים אלה והסביר את המפגש שהיה ביניהם כך: "לפי הזכור לי היתה זו שיחה מאד בלתי משביעת רצון לפי שאינני דובר עברית ומר ארליך לא שמע אנגלית. בסופה לא היה לי רושם ברור מהי עמדתו הכלכלית של מר ארליך", כתב במכתב ההכחשה שהתעלם כמובן מכך שלקול ישראל אמר כי ארליך אכן פעל על-פי המלצותיו ומכאן שאלה תורגמו לארליך כהלכה.

 

המכתב במלואו נדפס בעמודים 319-317 בתרגום העברי לספרו של פרידמן "החופש לבחור". דניאל דורון, שכתב רבות בישראל בזכות תורת פרידמן, חש צורך לחלץ את פרידמן מן השותפות לכשלון הצורב באמצעות פרסום המכתב בספר, אך שכח משום מה לצרף גם את הראיון מקול ישראל. שכח? לא בטוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מילטון פרידמן
צילום: Getty images imagbank
צילום: לע"מ
שמחה ארליך
צילום: לע"מ
מומלצים