העלאת המע"מ נדחתה ל-1 בספטמבר
משרד האוצר הודיע כי העלאת המע"מ ל-17% נדחתה ל-1 בספטמבר, לאחר התייעצות עם יו"ר ועדת הכספים משה גפני. "המע"מ לא קריטי. מה יקרה אם הוא יעלה מה-1 בספטמבר? הציבור ירוץ לאגור, חלב? מכוניות? דירות?", הסביר גפני. על פי ההערכה, אובדן ההכנסות למדינה הוא 300 מיליון שקל
שר האוצר, יובל שטייניץ , החליט לדחות בחודש את מועד העלאת המע"מ מ-16% ל-17% - לתאריך ה-1 בספטמבר - כך נמסר בצהריים (ג') ממשרד האוצר. ההחלטה התקבלה לאחר התייעצות עם יו"ר ועדת הכספים, משה גפני (יהדות התורה). "דחיית המע"מ תאפשר לעוסקים במשק זמן להיערך לעדכון המערכות החשבונאיות", נמסר בהודעת האוצר. על פי ההערכה, אובדן ההכנסות למדינה הוא 300 מיליון שקל.
מדינה בקיצוצים - עוד כתבות ב-ynet:
- למה למדינה אין כסף? בגלל הפחתות המס
- איפה כדאי לקצץ? 7,000 השתתפו בסקר התקציב
- גפני: הגזירות לא נוראיות לעומת תקציב 2013
- ב-2013: עוד 5 מיליארד שקל יקוצצו מהתקציב
גפני קיים במהלך היום דיונים עם האוצר, ולחץ לדחות את העלאת המע"מ אשר תוכננה להיכנס לתוקפה החל מהלילה בחצות, 1 באוגוסט. מחר נקבעה ישיבה לוועדת הכספים, לדיון בין השאר באישור העלאת המע"מ. הדיון יתקיים בהשתתפות שר האוצר שטייניץ ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר.
גפני אמר ל-ynet כי הוא מתנגד לאישור רטרואקטיבי של העלאת המס, לאחר שכבר נכנס לתוקף. זאת מאחר שבנוסף לאישור הוועדה, המהלך חייב לקבל את אשרור מליאת הכנסת שנקראה למושב פגרה מיוחד ביום שני הבא. "היה לנו ויכוח משפטי אם האישור למפרע תקין, וקיבלתי חוות דעת שלילית. אסור לעשות את זה וגם אין תקדים לדבר הזה", אמר גפני.
גפני הוסיף ואמר כי בהתייעצויות שהיו לו בשבוע שעבר עם ראשי האוצר על הגזירות שיובאו לאישור הממשלה, עלתה גם העלאת המע"מ. "אני לא אוהב את זה אבל לא מתנגד לעצם ההעלאה אלא רק למהלך שייתן לה תוקף רטרואקטיבי. זה לא כמו המס על סיגריות שנכנס לתוקף מיד לפני אישור הוועדה כדי למנוע אגירת סיגריות. המע"מ לא קריטי. מה יקרה אם הוא יעלה מ-1 בספטמבר? מה הציבור ירוץ לאגור, חלב? מכוניות? דירות?".
עם זאת הצהיר גפני: "אני לא מבקש ללכת עם האוצר בכיפופי ידיים אלא להגיע להסכמה בהידברות". האוצר היה יכול לסמוך להלכה על הצבעת הרוב הקואליציוני (10:7) בוועדת הכספים, לאישור מהלכיו. אבל דרישת גפני היתה עלולה להעכיר את הדיון, מעבר לביקורת הקשה נגד הממשלה הצפויה מקיר לקיר.
חברת הוועדה ויו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, כבר קראה הבוקר לעמיתיה בוועדה להתנגד לתכנית הקיצוצים ולהוכיח לנתניהו ולשטייניץ כי "הוועדה איננה חותמת גומי" של הממשלה וחובתה לציבור עליה לנהל דיון רציני בחלופות אחרות למימון הגירעון, ושלא תיתן יד לגזרות הרעות שיפגעו בשירותים הציבוריים".
שטייניץ: הצעדים לא כיפיים
אתמול אישרה הממשלה את הקיצוצים והגזירות בתקציב המדינה ברוב של 20 שרים מול תשעה. "זהו צעד אחראי שישמור על כלכלת ישראל ועל מקומות העבודה של האזרחים", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר ההצבעה, "גם אחרי אישור חבילת הצעדים הזאת, השכבות החלשות ומעמד הביניים נשארים עם יותר כסף בכיס".
שר האוצר שטייניץ אמר לפני כניסתו לישיבה כי "הצעדים האלה לא כיפיים ולא נעימים גם לי, כשר אוצר, אבל כל בר דעת מבין שאנחנו עושים את זה כדי לשמור על כלכלת ישראל".
אמירתו של שר האוצר זכתה לביקורת חריפה מצד יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ', שאמרה כי היא "מעידה על רדידות ועל אובדן הדרך שמאפיינים את התנהלותם של נתניהו ושטייניץ". לדבריה, "יש דווקא כמה וכמה אנשים, חברות ומשפחות שיהיה להם כיף. צדק נתניהו כשאמר שלמשפחות יהיה יותר כסף אחרי הגזירות, אולם הוא התכוון ככל הנראה ל-20 משפחות בלבד".