זאבי: "יודע שזו האולימפיאדה האחרונה שלי"
עם הבת נועם ביציע ובגיל 35 ינסה הג'ודוקא להביא היום (החל מ-11:45) מדליה ישראלית ראשונה בלונדון. שליחנו נדב צנציפר פגש אותו. ראיון פרישה
ועכשיו העיניים נשואות לאריק זאבי. הג'ודוקא בן ה-35 יצעד הבוקר (ה') למזרן באולם האקסל בדרך לקרב הראשון שלו באולימפיאדה הנוכחית, הרביעית בקריירה שלו, מול הגרמני דמיטרי פטרס. והפעם יהיו ביציע גם זוג עיניים של ילדה בת שלוש, שיעקבו אחרי כל תנועה של אריק, אבא אריק - הבת הקטנה נועם שהגיעה ללונדון עם רעייתו רווית. אבא בוודאי לא ירצה לאכזב אותה.
- לונדון 2012 -
העמוד האולימפי המיוחד של ynet ספורט
אחרי החוויה המאכזבת בבייג'ינג, נראה כי הפעם מגיע זאבי הרבה יותר מוכן מנטלית. הוא מכיר את התחושה הזו של משלחת ישראלית שמגיעה ליום השישי באולימפיאדה בלי מדליה, הלחץ כבר מפעפע והציפיות כולן יושבות על הכתפיים שלו.
אין לו בעיה עם לחץ והוא מתעקש לשדר נינוחות: "אם צריך להשוות אז מבחינת התחושה שלי לונדון יותר דומה לסידני. אני יודע שזו האולימפיאדה האחרונה
שלי, וכמו בכל השנתיים האחרונות אני מנסה למצות את החוויה וליהנות".
"כמו הזכייה באליפות אירופה האחרונה, שהייתה מבחינתי הכי מרגשת מבין ארבע הזכיות שלי בתואר היבשתי. מבחינתי זה לא האווירה של אתונה ובייג'ינג, שם היה סיר לחץ ולשם הגעתי כפייבוריט. אז אני עדיין מוכר ויש ציפיות, אבל הפעם אני רוצה להתרגש. זו האולימפיאדה הרביעית שלי ואין לי בכלל תמונות. מזל שזכיתי במדליה באתונה, אז יש לי משם תמונות".
אחרי האולימפיאדה בבייג'ינג חטפת לא מעט, אפילו יו"ר הוועד האולימפי צבי ורשביאק טען שאתה שבע.
"עד ההפסד בבייג'ינג הייתי נער הזהב שלהם. הייתי קבלן תוצאות, שמקבל תנאים מועדפים, יחס טוב מהתקשורת, אבל תמיד אמרו לי 'חכה עד שתיכשל' ולא האמנתי. קיבלתי בראש מחלק מהגורמים בתקשורת, אבל הכי גרוע היה שגורמים בוועד האולימפי החליטו להתנער ממני, לדבר נגדי ולהוריד לי את התנאים. כשאומרים שהגעתי שבע, אז זה לא נכון ואפילו מרושע".
שלל תקצירים אולימפיים ב-ynet ספורט:
איך הרגשת בעקבות ההתנערות וקיצוץ התנאים?
"הרגשתי לא טוב, אבל היה לי הרצון לא לוותר, להוכיח לתקשורת ולאלו שלא האמינו בי שאני עדיין שם. גם אחרי בייג'ינג היה לי ברור שאין מצב שאני פתאום גרוע. תראה מה קרה עד היום בלונדון, כמה ג'ודאי ענק עפו בסיבובים הראשונים. אסור היה להפקיר אותי ככה, הרי כל מאמן בעולם היה אומר שזאבי יוכל להצליח אחרי סין.
אליפות אירופה הייתה המסמר האחרון בארון. זה לא היה בקטע של להראות לאחרים. איחלתי לעצמי תשע מדליות, על זהב לא פינטזתי, משהו שלא
האמנתי שיקרה יותר בשבילי".
רגע לפני התחרות האולימפית האחרונה שלך, סכם את הקריירה.
"בפרספקטיבה ישראלית זו הצלחה אדירה, אני רואה איך הפכתי ברחוב לקונצנזוס ועוד מענף אזוטרי כמו ג'ודו. תשע מדליות באליפויות אירופה, ארבע מהן זהב, מדליית ארד אולימפית ועוד מדליית כסף מאליפות העולם - בכל קנה מידה ישראלי זו קריירה מצוינת".
אתה הספורטאי הישראלי הכי גדול?
"אני הספורטאי הכי מעוטר. מבחינת איכות המדליות גל פרידמן עולה עליי. בפרספקטיבה של קריירה שהחלה ב-1999 עד 2012, אז בכל הקשור ביציבות ובצבירת מדליות, עשיתי את הקריירה הכי רצופת תארים שיש. אני לא אוהב את ההשוואות, כי למשל לאברבוך באתלטיקה יש אליפות אירופה רק פעם בארבע שנים ובג'ודו יש בכל שנה. אני מבסוט שהשמעתי את התקווה בלא מעט מקומות בעולם".
הערב המוצלח של הישראלים:
- רם וארליך גברו על פדרר ו-ואוורניקה
- אלכס שטילוב דורג 12 בגמר הקרב-רב
- קורזיץ מדורגת במקום השני אחרי ארבעה שיוטים
- ובכדורגל: קריית שמונה מתקרבת לליגת האלופות
ביחס לעולם, איפה היית ממקם את הקריירה שלך?
"לצערי, רק אם אזכה פה בזהב, יזכירו אותי בנשימה אחת עם הגדולים ביותר בג'ודו העולמי. באירופה אני שם דבר, ארבע פעמים אלוף היבשת, ויש רק שניים שזכו יותר פעמים ממני. המדליה שהבאתי במשקל פתוח באליפות העולם הייתה היסטוריה אחרי 27 שנה. האולימפיאדה ואליפות העולם לא עושות איתי חסד".
בארץ מייחסים חשיבות בעיקר לאולימפיאדה.
"נותנים הרבה יותר מדי חשיבות. האולימפיאדה היא עדיין התחרות החשובה ביותר, אבל יש תחושה שאתה יכול להיות אלוף עולם, כמו למשל לי קורזיץ, או אלוף אירופה, אבל אתה חייב מדליה אולימפית. ביפן יש כלפיי הערכה גדולה, הפרשנים אומרים שם שאני עושה ג'ודו כמו יפני. לא אהיה ברשימה עם יאמאשיטה, נאמורה, אינוי או הצרפתי טדי, אבל כשישאלו על ג'ודאים אטרקטיביים בדור הזה, יגידו שאני שם".
אתה מרגיש מוכן מנטלית?
"כמו כל דבר בחיים, אני משפר את העניין המנטלי. בגילי היום המאבק קשה יותר, אבל אני יותר חכם, מנוסה ובוגר. עשיתי הכנה טובה עם שלושה מחנות אימון טובים ובלי פציעות אקוטיות, ואני מרוצה ממצבי הפיזי. לא אגיד מצב אידיאלי, כי אנחנו בענף לא מדיד, אבל אני מרוצה".
זה יהיה כישלון אם לא תזכה במדליה?
"אם אפסיד באחד משני הסיבובים הראשונים לא אשמח, למרות שיש לי יריבים מצוינים, לא פחות טובים ממני. באולימפיאדה מצפים ממך להתעלות. בבייג'ינג הרגשתי שזה לא אני, שהבאתי עצמי במצב גרוע, למרות שביום התחרות נלחמתי עד לשנייה האחרונה".
ההולנדי חרול שאתה עשוי לפגוש בסיבוב השלישי, הוא בלתי עביר מבחינתך?
"ממש לא בלתי עביר. בבאקו היינו בחצי הגמר ולא הגיע לי להפסיד, קיבלתי שני עונשים והוא אחד, כשהעונש שלי לא היה מוצדק. אם אגיע אליו, אצטרך להיות התקפי ושהוא יהיה פתוח".
הבת שלך נועם תראה אותך לראשונה בקרב.
"אני משתדל שלא ישפיע עליי. יש בזה צד חיובי, שברגעים הקשים בתחרות אוכל לגייס כוחות, אגיד לעצמי 'בוא תראה את המשפחה, את נועם בפעם הראשונה בקהל'. מצד שני, קיבלתי עצה לא לחפש אותם ביציע, לא לקבל את החרדות כי הם יהיו הרבה יותר לחוצים ממני".
יש מצב שתמשיך גם אחרי האולימפיאדה?
"אם אזכה היום במדליה, יש סיכוי שאתחרה באליפות העולם בשנה הבאה".